Следва

Карл Лагерфелд откри изложба на Opel „Corsa Karl and Choupette”

Енергия сега - 8 трика, които работят

Сигурно често ти се случва да се чувстваш без енергия и да се чудиш как да се разбудиш и да...

Health преди 9 години

Сигурно често ти се случва да чувстваш недостиг на енергия и да се чудиш как да си набавиш нужния тонус, за да бъдеш по-активен и да успееш да свършиш всички задачи, които те чакат. Сигурно веднага се сещаш за лесния вариант, който включва изпита набързо енергийна напитка и чаша двойно кафе, но освен ако не си студент в сесия, когато всички подобни трикове са позволени, това далеч не е най-добрият и здравословен вариант, който да те събуди. Чудиш се как тогава да бъдеш в кондиция ли? Ето ти 8 изпробвани начина...

Пий чай

Да, прочете правилно - чай, не кафе. От проучване проведено с 95-ма души, които в продължение на десет работни дни са приемали чай с кофеин без мляко или захар, става ясно, че участниците в групата са показали най-добрите резултати по отношение на ефективност на работа. Пиенето на чай без захар е свързано с намаляване на умората (това не е така, когато се добави захар, обаче). Изследователите посочват, че чаят е богат на флавоноиди, съединения, които повишават мозъчния кръвоток, което подобрява както познавателната способност, така и настроението.

Яж шоколад

Вероятно си чувал това и преди, но си струва да повторим любимият си съвет. Яденето на малки количества черен шоколад повишава физическата издръжливост. Епикатехин, основният флаваноид в черния шоколад, увеличава броя на митохондриите, произвеждащи енергия в мускулните клетки, обяснява Франсиско Виляреал, професор по медицина в Университета на Калифорния в Сан Диего. Разбира се, е важно да не прекаляваш, защото има уловка: много вероятно е ползите да изчезнат, ако ядете прекалено много от съединението, вероятно защото клетъчните рецептори, които участват в разграждането му стават доста претоварени. "Това, което е изненадващо е, че ти трябват само малки дози от това вещество, за да генерираш голям ефект”, казва Виляреал. За оптималната дневна доза се смята пет грама черен шоколад, което са точно две блокчета от стандартен размер шоколад. 

Слушай ритмична песен



Всеки, който някога е бил по средата на изтощителна тренировка, знае какво е да получиш внезапен тласък от някоя весела песен и дори може да свидетелства за това, че "музиката е невероятно мощен стимулант". Треньорът на звездите Трейси Андерсън казва: "Тя блокира всички други шумове в главата ти, гласчета, които те карат да се откажеш от дадено упражнение." Оказва се, че ритъмът е от значение, според проучване на университета Brunel в Лондон, и колкото по-мотивиращ е ритъмът, толкова по-усърдно работи и сърцето.

Носи си бадеми

Когато нивата на кръвната захар станат твърде ниски, волята и издръжливостта падат с нея (което е и причината, бисквитката да е толкова неустоима, няколко часа след като си хапнал салата). Когато енергията започва да пада презареди с една ябълка и шепа бадеми, кисело мляко и банан или печени соеви ядки. Това е перфектна комбинация от висококачествени въглехидрати, фибри и протеини, които винаги можеш да имаш под ръка.

Тренирай



Може да не ти се вярва, но според професор Томас Плант, професор по психология в Университета Санта Клара в Калифорния, "упражненията повишават кръвното налягане и активират цялата симпатикова нервна система." За тези, които нямат сериозни сърдечно-съдови проблеми "това ги събужда и дава здравословен тласък за целия ден". Най-тонизиращите тренировки, според Плант, са самостоятелните дейности на открито, които те зареждат с повишаващата енергията слънчева светлина.

Вземи си студен душ



Не сме много развълнувани от новината, че хладен душ е по-добре, отколкото горещ, особено посред зима. Но Марк Махоуард, професор по неврология в университета в Минесота, казва че, ако просто намалиш с няколко градуса водата, докато си взимаш сутрешния душ, ще увеличиш жизнеността си през целия ден. А, ако си достатъчно смел, може да пробваш студен душ (20 градуса например), който според някои невролози ще повиши нивата на бета-ендорфини и да създаде чувство на добро физическо състояние.

За още по-бодро и пролетно усещане може да добавиш ментов душ гел или шампоан. Многобройни проучвания показват, че хората са по-силни, по-бързи и по-внимателни след излагане на аромата на мента. Изследване на университета Wheeling установява, че спортисти, изложени на аромата й могат да направят повече лицеви опори.

Хидратирай се



Веднага след като станеш сутрин, изпий най-малко две чаши вода, защото е доказано, че всички се будим дехидратирани. Това е проблем, като се има предвид, че всяка биохимична реакция, всички наши процеси, като мислене и мускулни контракции, зависят от количеството вода в организма. Температурата също е от значение, има данни, че водата със стайна температураа, а не ледено студена или топла, се усвоява най-бързо от стомаха и подобрява хидратацията. Що се отнася до лимона - разбира се, цитрусовият аромат може да те накара да се чувстваш по-свеж на сутринта, но ако е в малко количество това е единственото преимущество. При някои хора свежият вкус е в състояние да ги накара да изпият повече вода, което също е бонус.

Дръж нивата на желязо и протеин високи

Понякога, когато се чувстваме без енергия, това е защото хранителният ни режим е с ниско съдържание на желязо и протеини. Липсата на желязо в организма може да те направи уморен, а аминокиселините в протеините помагат да се чувстваш бодър. Ябълки с фъстъчено масло, овесени ядки с орехи, яйца, мляко и млечни продукти, шепа сурови ядки, тиквени и слънчогледови семки и сусамът са добри варианти, които действат като малки енергийни бомбички по всяко време на деня.



 

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.