Следва

Повече от него - по-добре: За ползите от ябълковия оцет

Проблема на решението - всичко за менопаузата и защо тя всъщност не е страшна - Част 1

В съвременното ни ежедневие с интернет и телевизия, реалити програми и облъчване с...

Health преди 9 години

В съвременното ни ежедневие с интернет и телевизия, реалити програми и облъчване с купища информация от всеки подозиран и неподозиран ъгъл, сме склонни да мислим, че вече няма теми табу, че всяка тема е разрешена, защото, например, е широко обсъждана. Замислихме се обаче и осъзнахме, че всъщност има една женска тема, която някак остава в страни от дискусиите и винаги е леко неглижирана. Говорим за менопаузата, един важен преход в живота на всяка жена, който някак остава недостатъчно смело изговорен, все едно колко напред и нагоре в равитието си като многознайно общество сме.
Около темата климактериум витае една лепкава мистерия, сякаш жените се страхуват да мислят и говорят за това.

Менопаузата условно се определя като последния период от менструацията. Средната възраст, на която жените в западните страни спират овулация, е около 50 години. Но все пак е известно, че днес няма ясни възрастови сигнали за това кога започва дългия преход, или кога той свършва.

В този материал ще се опитаме да се запознаем по-подробно с това повече от естествено "събитие" в живота, като се базираме на мнения на специалисти и лични истории на жени, преминали “от другата страна”.

В днешното общество на равни права между мъже и жени, ръководните позиции и заседателните зали често са обливани от горещи вълни. Съвременната жена работи, често на ръководни длъжности и по принцип няма време за промени в настроението и горещи вълни. Но нервността и несигурността стоят точно под повърхността на видимото, дори сред най-атрактивните и успешни жени към петдесетте. Това е само още едно свидетелство за табуто, който все още обгражда тази мистериозна "промяна в живота."

Като начин да се справят по-лесно с този етап, много жени започват хормонална терапия и продължават да имат месечен цикъл и да са все още репродуктивни. Маргарет Мийд, пионерката-антрополог, убеждава своя лекар да й дава малки дози естроген, основният женски хормон, отговарящ за женската менструация, когато тя е на четиридесет и осем и се оказва, че идеята работи. Маргарет има нормален цикъл до петдесет и три годишна възраст, когато нейният лекар забелязва, че периодите между него стават по-дълги, а кървенето по-слабо. Но Маргарет продължава да взима хормони и има менструация, макар и нередовна за още осем години. Така отлага менопаузата чак до своите шейсет.  

Интересен факт е, че почти една трета от жените в САЩ например достигат менопауза чрез операция. (Северна Америка е водеща в света по брой на хистеректомия.) По-голямата част от тези жени си правят хистеректомия на възраст между двадесет и пет и четиридесет и четири години. Но, като се освободиш от матката си, не означава, че ще се освободиш от менопаузата. В действителност, тя идва, но често по-рано.

Изследователи на този женски проблем признават, че за да отложиш максимално момента е важно да се обръща внимание на симпомите отрано. Защото много млади жени имат симптоми, въпреки че имат нормален месечен цикъл. “Ние знаем, че в момента има жени, които започват да изпитват промени в менструалния си цикъл още в края на тридесетте си години," казва Филис Керноф Мансфийлд, ветеран изследовател на женския цикъл. “Това е част от фундаментална промяна в начина, по който гледаме на живота на зрялата жена. Биологичният преход към менопаузата вече не е с обвързан само с определена възраст. Острият или продължителен стрес също може да повлияе на цикъла на жената във всяка точка от живота й.”



Самата професор Менсфийлд забелязва първите признаци в началото на четиридесетте. Тя винаги е имала нормален и много предвидим цикъл и е силно изнервена, когато менструацията й става по-тежка и по-честа. Също така забеляза нещо странно, резки промени в своето настроение. Като изследовател знае, че предменструалният стрес се проявява след овулация. Но когато цикълът става хаотичен, на всеки две или три седмици, или понякога на два или три месеца, как може да знаеш кога, и въобще дали настъпва овулация?

"Имах дълги периоди от великолепна енергия и остро психическо функциониране. В началото си мислех: “О, значи това ще бъде част от новата ми личност”. Тогава също така внезапно изпадах в период на интензивна тревожност и това продължаваше месец. Но след като цикълът ми идваше, унинието просто се вдигаше и се разсейваше за ден. Неизбежно си мислех, какво се случва, когато няма повече цикли? Има едно настроение, което се запазва?”

“Не можеше да има по-нелепо време или място, което можете да си представите от нощта, когато бях ударена от първата бомба в битката с менопаузата” - спомня си наша позната за първите симптоми. “Беше неделя вечер. Бях много щастлива, от година имах нов съпруг и всичко беше съвършено. Стоях в прекрасното кадифено кресло и четях книга. На съседното кресло съпругът ми правеше същото, докато от уредбата звучеше джаз, а навън се сипеше сняг. От време на време двамата се поглеждахме и мислено се поздравявахме, че сме заедно у дома в този пашкул от комфорт, който бяхме създали заедно.



Тогава малката граната избухна в мозъка ми. Светкавица, шок, внезапна вълна от електрически ток, който профуча през главата ми и ме остави разтърсена, нервна и небалнсирана.

"Какво беше това?" Трябва да съм казала на глас.
"Какво?"
"Нищо."

Но, нещо силно се беше случило. Опитах да се върна към четенето, но ми беше трудно да се концентрирам. Когато погледнах надолу към страниците, които точно бях прочела, осъзнах, че отпечатъка за тяхното съдържание в мозъка ми бе измит. Усетих се топла, после лепкава. Опитах да полегна, но сънят не идваше от моята превъзбуда. Сърцето ми биеше лудо, но от какво?

През следващите месеци понякога се чувствах извън тялото си. Усещах потоци статично електричество в мозъка си и изпитах първото главоболие със силата на мигрена, които някога съм имала. Обикновено съм оптимист, но тогава започнаха първите пристъпи на песимизъм. Тези малки катастрофи на умора, които винаги бяха последвани от изобилна енергия. Бях дълбоко разстроена, когато намирах себе си понякога буквално пълзяща у дома и непрекъснато търсеща леглото за "дрямка", от която се измъквах само за вечеря.

Бях само на четиридесет и осем. И все още имах менструация. Така че това не би могло да бъде "промяната в живота", или пък можеше?

Освен това си мислех, всички тези странни физически усещания са само фон на новия вълнуващ период на творческо пренасочване, както в кариерата, така и в личния живот. Имах нова работа, пътувах из цялата страна и по света и се прибирах при съпруга и осиновеното ни дете, и двамата от които обожавах. Така че реших “Ще мисля за това утре”.

Но, на следващия ден започнах да забелязвам нещо странно. За първи път от началото на моите тийнейджърски години забелязах, че не искам да правя секс. Започнах да не го искам достатъчно. Отново имах усещането, че стоя извън тялото си и се притеснявам и карам на себе си: "Какво става с теб - защо не действам така, както се чувствам вече?"

Отидох да видя моя консервативен, мъжки гинеколог, известен като страхотен клиницист, но абсолютно невеж що се отнася до комуникацията. Той измери нивата на хормоните в тялото ми и се оказа, че нивата на естроген са много ниски. Смътно си спомних, че семейният ни лекар спомена мимоходом, когато разглеждаше резултатите от годишния ми преглед, че през последните години нивата на естроген в тялото ми стават все по-ниски и по-ниски.

"Може ли да започна хормонално-заместителна терапия?", попитах аз.

"Все още не." Моят гинеколог беше страшно консервативен. "Вие не сте в менопауза, защото все още имате менструация. Трябва да нямате менструация в продължение на една година, преди да мога да ви дам естроген. "

"Но, този... ефект върху моята сексуална реакция" засрамена, търсех правилните думи, “Възможно ли е това да е така, защото имам нужда от повече естроген, като добавка, витамини, нещо друго?"

"С нищо не мога да ви помогна. Намаленото сексуално желание е просто естествена част от стареенето. "



Напуснах офиса му с чувство, сякаш току-що ми бяха дали еднопосочен билет за контейнера. Това означава ли, че не мога да бъда себе си вече? Беше време да потърся друг гинеколог. Една препоръка ме прати при жизнена жена в началото на четирийсетте, която започна срещата ни като ми разказа холистична история. Която в общи линии ми разясни, че нередовната менструация разширява и свива кръвоносните съдове, което причинява пасивност, както и промени в настроението.

Този нов лекар беше сиурен, че ниските нива естроген ми влияят, като и на много жени и ни правят свръх емоционални. От около двеста пациенти, консултирани относно този проблем, доста споменават депресия, въпреки че нямат рационално основание да имат. Тя взе насериозно моя проблем с промените в либидото. Освен това беше склонна да ме запише за хормонална терапия.

Само след месец, естрогенът разпали сексуалното ми желание, спря колебанията в настроението и пристъпите на умора, и изгони депресивното настроение.”

Една от причините за мистерията около менопаузата е, че човешките жени днес си “играят” с еволюцията. Повечето висши примати не живеят достатъчно дълго в дивата природа, за да са в менопаузата; явлението никога не е било ясно установено при примати или маймуни.

Същото се отнася и за жените в продължение на много хиляди години. В началото на миналия век, една жена се е очаквало да живее докъм четиридесет и седем или осем години. Да роди средно осем деца, които я държат заета с раждане или кърмене чак до менопаузата, и, освен ако не е рядко изключение, тя умира. Менопаузата през деветнадесети век е описана само от гледната точка на това, което жените губят в този етап от живота.

Преди не е било предвидено жените да живеят няколко десетки години след навършване на петдесет, което е напълно нормално днес. Като се има предвид тази исторически мощна връзка на менопаузата с упадък и смърт, не е изненадващо, че дори съвременните жени подхождаме с архетипни страхове към петдесетте години. Страх да бъдеш определяна като възрастна жена. Но менопаузата вече не е маркер, който означава край на пътя. Днес петдесетте се гледат като на връхна точка в женския живот. И днес, менопаузата е по-правилно да се разглежда като врата към втора зрялост... СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ!!!

Meno Pause Formula
направи възможна тази поредица, за което му благодарим! Препаратът е най-доброто средство при Менопауза, формула на Natural Factors – най-големият производител на природни продукти в Канада. Компанията предлага над 500 хранителни и диетични добавки, а специалистите й работят съвместно с екип от традционни лекари, натуропати, фитотерапевти, диетолози и друи, с цел максимално високо качество на всички продукти. Формулата на Менопауза съдържа силна натурална комбинация от билкови екстракти, сред които гроздовиден ресник, женско биле, аврамово дърво, див ямс и хмел - напълно безопасни и високоефективни, за да се чувстваме добре по всяко време и на всяка възраст. 

Чети още за менопаузата като нов етап от живота тук >>>



 
С подробния си материал за менопаузата и защо тя всъщност не е страшна продължаваме утре, вторник, 24 февруари. Следете!

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.