Следва

Атракции за влюбени, вино и мюзикъли ще радват посетителите на София Ринг Мол през февруари

Повече от него - по-добре: За ползите от ябълковия оцет

Има причина бабите по целия свят да се изказват ласкаво и поетично за този продукт с множество...

Health преди 9 години

Има причина бабите по целия свят да се изказват ласкаво и поетично за този продукт с множество и магически качества. За здраве, красота и почистване вкъщи, няма друг по мултифункционален продукт от Ябълковия оцет. Най-добрата част? Супер достъпен е и няма къща, в която да не се намира поне една бутилка. Време е да извадим точно тази бутилка от кухненския шкаф, защото ние ще ви подскажем някои неща, стари, но ценни, които ще направят, ако още не е, ябълковия оцет най-добрия ви приятел.

Ябълковият оцет може да детоксикира дома

Оцетът е направен от ябълков сок, който ферментира в ябълков сайдер, после ферментира втори път, за да се превърне в ябълков оцет. С помощта на ябълковия оцет вместо други почистващи продукти, незабавно намаляваме потреблението на неестествени химикали в своя дом и във всекидневния си живот.

Може да направи косата супер блестяща

Използваме ябълков оцет, за да изплакнем косата си след шампоана, което дава енергия на тялото и блясък на косата. Препоръчваме да се рециклира старата опаковка от шампоан, като след измиването й слагаме в нея 1/2 супена лъжица ябълков оцет и една чаша студена вода. С така получения разтвор поливаме косата след измиване по няколко пъти в седмицата за драматични резултати. Няма място за притеснение от миризмата на оцет, след като косата изсъхне, тя се изпарява.

Натуралният ябълков оцет регулира рН-то на кожата

Разреждаме една част оцет с две части вода и получената смес разнасяме на лицето си с памучен тампон, за да заменим обичайния си тоник. Можем да направим това през нощта, след измиване, и на сутринта, преди да си сложим овлажнител. Също така може да оставим ябълковия оцет за през нощта на кожата си, за да избистрим старчески петна или белези от акне.

Магическата течност е също така препоръчително средство при брадавици. В този случай потапяме памук в ябълков оцет, след което го затягаме добре върху брадавицата с лейкопласт за една нощ. Кожата може да набъбне като реакция към разтвора. Въпреки това, брадавицата ще падне. След като падне, лечението трябва да продължи още няколко дни, за да се уверим, че досадното образувание няма да се завърне.



Може да премахне петна от зъбите

Търкаме зъбите директно с ябълков оцет за няколко минути и после изплакваме обилно с вода.

Може да успокои изгоряла от слънцето кожа

Добавяме чаша ябълков оцет към вана, пълна с вода, и се накисваме в продължение на 10 минути, за да премахнем дискомфорта от слънчевото изгаряне.

Ябълковият оцет може да се използва като естествен афтършейв

Напълваме шише с равни части ябълков оцет и вода, разклащаме добре и после прилагаме на лицето както се прави с обикновен афтършейв.

Той е изцяло натурално масажно средство

Като масажираме с ябълков оцет ръцете и краката си, ще ги отпуснем и ще се отървем от усещането за уморени крайници.

Ябълковият оцет може да помогне в борбата с килограмите

За ежедневно контролиране на теглото, добавяме 2 супени лъжици ябълков оцет към 400 мл. вода. От така получения разтвор можем да пием през целия ден. Данните показват някои ограничени, но все пак значителни ползи при загубата на тегло от ежедневния дневен прием на оцетна киселина (която е основна съставка в ябълковия оцет).

В проучване от 2009 година е установено, че хората, които консумират оцетна киселина за 12 седмици са имали значителен спад в теглото, мастна тъкан, обиколката на талията и триглицериди. Триглицеридите допринасят за лошия холестерол, който със сигурност е добре да избегнем.



Балансира целия организъм отвътре

Тялото се стреми постоянно да постигне състояние на равновесие. Ябълковият оцет му помага да поддържа здравословно алкално ниво на рН. Изследванията показват, че високите нива на киселини (по-ниско ниво на рН) водят до липса на енергия и по-широко разпространение на инфекции. Следователно, можем да отпиваме по малко от животворната течност по няколко пъти на ден за естествен тласък на енергия.

Помага да се освободим от токсините

Като част от балансирането на рН, ябълковият оцет създава цялостна детоксикация на организма. Изследванията сочат, че той може да стимулира сърдечно-съдовата циркулация и подпомага детоксикацията на черния дроб

Естествения ябълков оцет помага да намалим киселините

Въпреки че това може да изглежда като оксиморон, да лекуваме стомашни киселини с оцет, съдържащ киселина, ни най-малко не е. Има изследвания, според които ябълковият оцет корегира киселината, оттам намалява киселините в стомаха. Природни експерти казват, че ще почувстваме облекчение много скоро след като сме взели една чаена лъжичка ябълков оцет, последвана от чаша вода. Имайте предвид, че този прост метод няма да работи ако имаме язва.

Използването на ябълков оцет е ефективен метод за отблъскване на бълхи от домашните любимци

Смес от една част оцет и една част вода може да се пръска върху домашните ни любимци и да се втрива щедро в кожата. Това действие се повтаря всеки ден в продължение на няколко дни до седмица и гарантирано всяко нашествие на паразити със сигурност ще бъде премахнато.

Той е изцяло естествен ароматизатор за дома

С ябълковия оцет ще почистиш тоалетната и ще оставиш банята с миризма на ябълки! Просто изсипи ябълков оцет в тоалетната, и го остави да престои една нощ. Също така можем да го използваме и в съдомиялната машина като заместител на течен препарат. Ако смесим 1/2 чаша ябълков оцет с 1 чаша вода, ще получим разтвор, с който перфектно да почистим микровълновата печка, кухненските повърхности, прозорците, стъклата и огледалата също.

Изсветлява синините

Тяхното появяване може и да е мистерия (от къде пък се взе това?!) или наистина силно оповестено (ох, това определено ще остави следа!). Няма значение как се появяват, но определено са неприятни на вид. Как да се справим с тях? Да, отново оцетът идва на помощ, със своите противовъзпалителни свойства той помага да минимизираме синкавия оттенък.

Блокира лошия дъх

Лесно един от най-неудобните хигиенни проблеми, лошият дъх, може да бъде преборен с малко ябълков оцет. Как? Смята се, че той убива бактериите, които причиняват мирис - просто правим гаргара с него или си пийваме една чаена лъжичка, за да усетиш ползите от свежия дъх.



Ароматизира приятно стъпалата 

Точно както се бори с неприятната миризма, ябълковия оцет може да се справи и и с неприятно миришещите крака, и всичко това благодарение на способността си да балансира рН-то на кожата. По този начин, той работи срещу бактериите, причинители на миризмата. Просто разтриваме краката си с тампон, напоен в оцет.

Успокоява болки в гърлото

Боли ни гърлото? Не се притеснявайте, че ще трябва да изпием една шепа лекарства, защото имаме изцяло естествен помощник в лицето на ябълковия оцет. Смесваме една четвърт чаша от него със същото количество топла вода и правим гаргара. Това създава кисела среда, която спира разцвета на бактериите, които причиняват болки в гърлото. Друга смес, която може да опитаме е топла вода, оцет, лют червен пипер и мед, пикантна смес, която изпиваме като чай.

Изчиства синусите

Едва ли има нещо по-досадно от запушения нос. Изчисти синусите си по-лесно като опиташ смес от вода и оцет. Точно както помага в борбата с микробите, причиняващи болки в гърлото, той може да спре размножаването на бактерии в синусите.

Помага  при косопад

Сменя се сезона и косата ни пада повече от обикновено. Не мислим много, а отново се обръщаме към ябълковата течност. Правим отвара от една чаена чаша преварена вода с две чаени лъжички оцет и пием този разтвор всеки ден за шест седмици. Това нормализира обмяната на веществата, укрепва косата и спомага растежа.
 

А преди години ви разказахме за един невероятен човек, който също ползва ябълковия оцет, за лечение и много други неща. Да си припомним Петко Кърпачев

More from View Sofia

More Health