Следва

МОМЕНТИ ОТ ДЕНЯ: Габриела тази сряда

8 странични ефекта от прекалено много сън /ако допуснем, че има такова понятие/

Трудно е за вярване, че има такова нещо като прекалено много сън, особено като знаем как се чувстваме все недоспали.  Но това наистина е вярно, можем да прекалиш и със съня...

Health преди 9 години

Трудно е за вярване, че има такова нещо като прекалено много сън, особено като знаем как се чувстваме все недоспали. Но това наистина е вярно, можем да прекалиш и със съня.

Въпреки че е трудно да се определи точно колко е нормалното количество сън, което трябва да получаваме, се смята, че възрастните се нуждаят от между седем и девет часа на нощ, за да се чувстват и функционират най-добре тялото и умът им.

Редовното получаване на повече от девет часа сън на нощ обаче, може да бъде признак на скрит медицински проблем, но също така , оказва се, ни излага на риск от цял набор здравословни проблеми. Ето и точно 8 от най-големите рискове, ако си поспиваме повечко.

Прекаленото много сън може да повиши риска от депресия.

През 2014 година в проучване на възрастни двойки близнаци, учените открили, че голямата продължителност на съня води до повишен риск от депресия при дадено лице. Единият от участниците в проучването е спал всяка нощ по седем до девет часа и учените са установили, че има 27% шанс да развие депресивни симптоми, докато този, който е спал по над девет часа има 49% шанс.

Може да навреди на мозъка

Проучване, проведено през 2012 година установява, че сред по-възрастните жени, прекалено многото сън (или твърде малкото реципрочно), за период от шест години, влошава мозъчната функция. Жените, които спят повече от девет часа всяка нощ (или по-малко от пет) показват промени в мозъка си, които се равняват на остаряване с две години.

Може да попречи да забременееш

През 2013 година изследователски екип от Корея анализира навиците за сън на повече от 650 жени, подложени на ин витро оплождане. Те открили, че шансовете за забременяване са най-високи при жените, които получават по седем до осем часа сън на нощ и най-ниски при жени, които спят между девет и единадесет часа на нощ.
Констатациите обаче, не откриват ясна причинно-следствена връзка. "Ние знаем, че навиците за сън могат със сигурност да променят циркадните ритми, хормонални секрети и менструалния цикъл," казва Д-р Евън Розенблът, репродуктивен ендокринолог. "Но ефектът на безплодието е малко по-трудно да се дефинира, защото има толкова много подробности, които е трудно да се контролират", допълва Розенберг. 

Твърде много сън може да увеличи риска от диабет

В малко проучване в Квебек изследователи открили, че хората, които спят повече от осем часа на нощ са два пъти по-предразположени да развият диабет тип 2 или нарушен глюкозен толеранс, ако в продължение на шестгодишен период следват този режим, отколкото хората, които спят между седем и осем часа на нощ.

Води до увеличаване на теглото

Същите изследователи разглеждат и телесното тегло и мазнините в телата сред групата изследвани в Квебек, в продължение на шест години. Те открили, че хората, които спят прекалено много или прекалено малко качили повече килограми през тези шест години, отколкото хората, които спят между седем и осем часа на нощ.Тези, които спят по девет до десет часа всяка нощ, са с 25% по-голяма вероятност да качат 5 килограма през периода на проучването, дори след контролиран прием на храна и физическата активност.

Може да навреди на сърцето

Изследванията, представени през 2012 година в Американския колеж по кардиология, показват, че който спи осем или повече часа всяка нощ, е застрашен от повишен риск от сърдечни проблеми. Изследователите анализират данни от над 3000 души и установяват, че прекаленото много сън води до два пъти по-голям риск от стенокардия и увеличава риска от заболяване на коронарната артерия.

Може да доведе до по-ранна смърт

При преглед на 16 различни проучвания през 2010 година,  учените открили повишен риск от смърт при различни обстоятелства - и при хората, които спят прекалено много, и при тези, които не си доспиват. Спящите по повече от осем часа на нощ имат 1,3 пъти по-голям риск от смърт сред различните участниците в проучването.

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.