Следва

Спечели един от трите уникални продукта от новата серия LIFTISSIME на LIERAC

Антидепресанти от природата

Повечето хора на нашата планетата предпочитат да се лекуват с препарати с растителен произход, тъй като тяхната ефективност е доста висока, а страничните ефекти са слабо изразени или съвсем не съществуват...

Health преди 9 години

Повечето хора на нашата планетата предпочитат да се лекуват с препарати с растителен произход, тъй като тяхната ефективност е доста висока, а страничните ефекти са слабо изразени или съвсем не съществуват.

Депресията е болезнено състояние на мъка, потиснатост, безнадеждност, което е съпроводено с физически и психически разстройства. Към физическите нарушения се отнасят намаляване на тонуса на организма, забавяне на движенията, нарушения в храносмилането и други. Потиснато настроение, несвързана реч, затормозеност се свързват с психичните разстройства.



Към рисковата група се отнасят самотни хора, тийнейджъри, възрастни хора и жени на средна възраст, влизащи в менопауза. Най-често, човек е преследван от лоши мисли, смята че е ненужен, а животът му се струва безсмислен. Депресивното състояние често се засилва от заболяване, липса на пари, действия, за които човек се обвинява.
Към депресия са по-предразположени хора с психични заболявания, болни от алкохолизъм, неврози, съдови заболявания на централната нервна система и травми на главата.

Една от причините, предизвикващи депресия е недостиг или дисбаланс в хормоните на щастието - допамин, серотонин и норадреналин. Препаратите с растителен произход не могат пряко да влияят върху образуването на невротрансмитерите, но те допринасят за попадането в организма на строителен материал за тези химични вещества или на вещества, стимулиращи тяхното образуване.

Депресията е сериозен проблем, който не търпи отлагане. Колкото по-дълго човек се намира в това гранично състояние, толкова по-трудно е да се измъкне от него. Леките форми на депресия могат да бъдат победени самостоятелно, когато човек се старае да премахне песимистичните мисли, повече си почива, прави разходки сред природата и релаксира.

В борбата с депресията не трябва да се разчита само на лекарствата, необходимо е оптимизиране на менюто и много положителни емоции, да се слуша спокойна музика и по-малко да се гледа телевизия. Не е препоръчително да се прибягва веднага към антидепресанти.

В народната медицина се използват няколко билки с изразено антидепресивно действие. Това са жълт кантарион, мента, маточина, валериана, пореч, червен глог, розмарин, камшиче, цикория. Всички тези билки може да се приготвят по отделно или заедно с други билки. Като допълнителни компоненти се прилагат: листа и плодове касис, върба, исоп, златен корен, шипки, риган, лавандула, сибирски женшен и др.

Жълтият кантарион е антидепресант с хилядолетна история
За лечение на лека до умерена депресия може да се приемат препарати на базата на жълт кантарион. Отзивите на пациенти, приемащи жълт кантарион, свидетелстват за висока ефикасност на антидепресантите с този произход. Факт е, че екстрактът от жълт кантарион действа положително върху мозъчните неврони.

Мента, маточина и валериана - повдигат настроението и помагат при депресия
Валерианата се използва като успокоително от векове. За приготвянето на настойки и тинктури, както и екстракти се използва коренището на растението. В действителност само в него се съдържа етерично масло, в състава на което влизат вещества като: гама-аминомаслена киселина, монотерпени, сесквитерпен, глутамин, аргинин, валерианова киселина.

Самостоятелно тези елементи нямат видим ефект, но заедно, те перфектно помагат да се победи безсънието и прекомерната тревожност. Валерианата почти никога не причинява странични ефекти, синдром на пристрастяване не съществува, затова препаратите на тази база се отпускат без рецепта.

Друго познато растение – маточината, също помага при нервно разстройство. Последните проучвания показват, че маточината е в състояние не само да успокоява, но и да подобрява паметта и концентрацията, дори и математическите умения.

Името на следващия растителен антидепресант е мента. Списъкът с неговите положителни свойства е много голям: седативно действие, антисептик, намалява болката, жлъчегонно действие, повишава апетита, разширява коронарните съдове.
За да се получи добър ефект при лечението на лека до умерена депресия, ментата се комбинира с маточина или валериана.



А тези билкови смеси с антидепресантно действие не е трудно да се приготвят собственоръчно:
1.Смесете по 1 супена лъжица изсушени и стрити розмарин, плодове от глог и корени на девесил. B 400 грама вряла вода се слага 1 супена лъжица от сместа.
Розмаринът е мощна билка, като тонизиращо и укрепващо средство, така че взимайки го се вслушвайте в собственото си състояние.
2.За да приготвите тонизиращо, антидепресантно и имуностимулиращо средство, сложете в термос 2 супени лъжици плодове от глог и шипка, 1 супена лъжица листа от коприва, по 1 чаена лъжичка златен корен и шизандра и залейте с 2 литра вряла вода. Необходимо е да престои 6 часа, след което се пие по 200 грама 2-3 пъти на ден.

За да се преборим с депресията, трябва да използваме всички достъпни средства и методи: самовнушение, релаксация, нови интересни занимания, както и билкови смеси и ароматерапия. Полезно е преди сън хвойнова вана и чаша чай с лимон и мед.

Щастието е възможно, но е необходимо да го поискаш и да си готов да се променяш, а понякога и да започнеш живота си отново!

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.