Следва

Колието, както го искаме този сезон. Малко, сладко, нежно!

MFW: Първата колекция на Алесандро Микеле за Gucci, есен/зима 2015

Седмицата на модата в Милано, чийто старт бе тържествено даден вчера, имаше какво да...

All fashion преди 9 години

Седмицата на модата в Милано, чийто старт бе тържествено даден вчера, имаше какво да покаже в съвсем първите си часове. Първото ревю на колекция на Gucci под авторството на Алесандро Микеле, който замени Фрида Джанини на поста креативен директор на модната къща, се очакваше в модната мека на Италия с огромен интерес.

Още повече, че както всички вече знаем, дизайнерът е работил в условията на кошмарен цайтнот: пет (!) дни за мъжката колекция, и месец — за дамската.

Двете бяха показани на форума заедно, с обяснението, че Алесандро не вижда голяма разлика между мъжката и женската мода. На което тотално му вярваме, гледайки резултата: участващите в шоуто момичета и момчета са облечени в почти еднакви гръндж костюми, тоалети с много сходни цветни принтове в духа на седемдесетте, ниски обувки в добрите традиции на мокасините, и барети. Радват окото множеството детайли, сред които фенската ни любов отива при апликациите.









Остава открит въпросът защо италианската модна къща побърза да назначи изневиделица нов творчески директор — въпрос интересен, но и с отговор, съвсем очевиден, ако се погледнат финансовите отчети. Независимо че колекциите на Фрида Джанини се приемаха отлично в социалните мрежи, работите на Gucci в последно време не вървяха съвсем добре. Продажбите падаха, а новите чанти - този ясен «обект на желанието», от които брандовете традиционно заработват немалка част от всичките си пари, отдавна ги няма в колекциите на Гучи. А и ежедневният стил на Джанини, с връщането на Никола Геские и Еди Слиман на главните постове в конкурентните модни къщи Gucci изгуби своята привлекателност. Gucci се нуждаеха от някой, който, освен да даде на модната къща нова модна посока, да е в готовност да попълни арсенала на марката от нови it-bags и други подобни хитове.

И този човек се оказа наличен под носа на ръководството - припомняме, че Алесандро Микеле оглавяваше именно отдела за аксесоари на компанията.


 

More All fashion