Следва

Колието, както го искаме този сезон. Малко, сладко, нежно!

MFW: Първата колекция на Алесандро Микеле за Gucci, есен/зима 2015

Седмицата на модата в Милано, чийто старт бе тържествено даден вчера, имаше какво да...

All fashion преди 9 години

Седмицата на модата в Милано, чийто старт бе тържествено даден вчера, имаше какво да покаже в съвсем първите си часове. Първото ревю на колекция на Gucci под авторството на Алесандро Микеле, който замени Фрида Джанини на поста креативен директор на модната къща, се очакваше в модната мека на Италия с огромен интерес.

Още повече, че както всички вече знаем, дизайнерът е работил в условията на кошмарен цайтнот: пет (!) дни за мъжката колекция, и месец — за дамската.

Двете бяха показани на форума заедно, с обяснението, че Алесандро не вижда голяма разлика между мъжката и женската мода. На което тотално му вярваме, гледайки резултата: участващите в шоуто момичета и момчета са облечени в почти еднакви гръндж костюми, тоалети с много сходни цветни принтове в духа на седемдесетте, ниски обувки в добрите традиции на мокасините, и барети. Радват окото множеството детайли, сред които фенската ни любов отива при апликациите.









Остава открит въпросът защо италианската модна къща побърза да назначи изневиделица нов творчески директор — въпрос интересен, но и с отговор, съвсем очевиден, ако се погледнат финансовите отчети. Независимо че колекциите на Фрида Джанини се приемаха отлично в социалните мрежи, работите на Gucci в последно време не вървяха съвсем добре. Продажбите падаха, а новите чанти - този ясен «обект на желанието», от които брандовете традиционно заработват немалка част от всичките си пари, отдавна ги няма в колекциите на Гучи. А и ежедневният стил на Джанини, с връщането на Никола Геские и Еди Слиман на главните постове в конкурентните модни къщи Gucci изгуби своята привлекателност. Gucci се нуждаеха от някой, който, освен да даде на модната къща нова модна посока, да е в готовност да попълни арсенала на марката от нови it-bags и други подобни хитове.

И този човек се оказа наличен под носа на ръководството - припомняме, че Алесандро Микеле оглавяваше именно отдела за аксесоари на компанията.


 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 4 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 22 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.