Следва

Спечели елегантен Осми март в компанията на Osteria Da Rado

Дамски размисли: Теория и практика на равенството

Остават броени дни до поредната годишнина от датата, когато жените за пръв път официално...

All About Life преди 9 години

Остават броени дни до поредната годишнина, 158-а, за да сме точни, от датата, когато жените за пръв път официално защитават своите права на равноправно признание за приноса си към това, че нещо повече се случва в този свят. Тласкан под политическо русло или просто обичан, днес 8 март се отбелява като "празник на жената" в много страни, но в празничната еуфория, се случва да позабравим неговата изначална сериозност. Въприеман като смесица между Св. Валентин и Ден на майката, като повод да покажем отношение и възхита към всичко онова, което значи да си жена, денят на жената не е нещо крайно различно, но е и повече от това.



Равноправието на работещата жена с работещия мъж, е тема повече от гореща, след като преди броени дни, интелигентната актриса и жена Патриша Аркет, насочи вниманието към темата от чутовната трибуна на церемонията по връчването на Оскарите. Американската Филмова Академия ежегодно признава най-добрите си дейци с титлата на почетния Оскар, но тези от тях, около които има най-много "шум" - талантите, олицетворили образите на нашето съпреживяване, винаги са в две направления. Магията на седмото изкуство се случва под знака на женския талант, също толкова, колкото и под този на мъжкия. Наградена с отличие за своята работа, Патриша Аркет тази година заслужено спечели допълнително уважение, като ни накара да се замислим дали талантът и добре свършената работа не дават още по-голяма сила от тази, дадена с титла, за която мило да благодариш в изрядно подбран тоалет.



Още от времената на черно-бялото кино, Холивуд е еталон за сбъднати мечти, които възбуждат широки обществени вълнения, задвижвайки новия бизнес - шоубизнеса. Отдавна шоубизнесът не познава граници за своята тематика и влияние. Ретроспективно, както и днес, Холивуд асоциираме със звездите - символи и икони на своите и бъдещите времена. Тайните и клюките, които стоят "зад фасадата" на изискания холивудски блясък, винаги са предствлявали интерес, но рядко фокусиран над изобличаването на един факт, който е и труден за проумяване. Труден, защото няма как да спорим дали най-ярките звезди на Холивуд са по-скоро мъже или по-скоро жени, но само с кратък преглед на класацията на най-високо платените роли установяваме, че в по-голямата си част, те са изиграни от мъже. Причините, които стоят зад това може да са много, например, отношенията да се договарят на база процент от бокс-офис печалбата на филма и просто заглавията с главна мъжка роля да са били по-касови. Но доколко реално звучи това? Дори самата Академия отлъчва победители и от двата пола в една и съща актьорска категория.



Данни за пропорционалното отношение между цената на труда на жената спрямо цената на труда на мъжа в различни сфери, са достъпни от не един източник и, за съжаление, в общата статистика все още се откроява поне една десета по-занижено заплащане за жените, каквато и да е тяхната заетост. Смело би било да тълкуваме речта на Патриша Аркет като бунт срещу отношенията й с продуценти, след като победителката в категория "Поддържаща актриса" се изяви като поддръжница на един наболял обществен казус. Въпреки това, след речта й от сцената на световното събитие, медиите изнесоха една не особено популяризирана новина - още от златното минало на Холивуд нивото на хонорарите за актьорска игра е по-високо при мъжете, отколкото при жените. Факт!

През 2013 Сандра Бълок беше удостоена с рекордния хонорар от 20 милиона долара за "Гравитация", разпространен две години след като беше номинирана и спечели Оскар и Златен глобус за ролята си в "Сляпата страна". Така тя влезе като единствената жена в челната десятка на най-високо платените филмови звезди за 2013 година. Приемаме за нормално едно признание да води след себе си друго, но остава въпросът какво ли идва да покаже отново тази прословута една десета и то от сфера, където всеки може да се сългаси, че и маргинално и в детайла, нещата са напълно равнопоставени.



Киното ни запознава и поддържа паметта за много харизматични и способни жени - от Лара Крофт до Жана Д'Арк. "Приземим" ли се обаче, откриваме редица неприятни дефиниции, били те и проява на лош вкус: "жените са по-лоши шофоьори", "жените харчат пари неразумно", "екип от жени не може да работи добре"... "жените не могат да свършат работа като един мъж", било то и в търговията, където физическата сила никак не е преимущество. В интерес на истината, отдавна много уважавани специалисти в редица области са жени, а цели империи са претърпели дълги периоди на рацзвет под дамско владичие.

Съществува ли "неписаният" декрет за половата дискриминация, след като данните за нивото на доходите от една и съща професия и ниво на заетост на пръв поглед показват точно това. Възможно ли е жените подсъзнателно да страдат от някаква липса на мотивация, поради мъжкото надмощие, което така трудно бихме могли да обосновем, че спокойно можем да определим като имагинерно. Или пък просто не отбелязваме ден на мъжа, защото целогодишно се надпреварваме в един "мъжки" свят. След всички тези 158 години, нима още някой се съмнява, че светът ни би бил това което е, без женската работа за него и не я уважава достатъчно?



СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ...

More from View Sofia

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 13 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 13 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.