Следва

Спечели двойна покана за "Досието Петров" на София Филм Фест

Стягащи дупето йога пози, които да опиташ след почивните дни

Всички винаги сме искали да имаме перфектното дупе, но ни се е струвало, че е безкрайно трудно да се постигне и се изискват изморителни часове във фитнес центъра...

All About Life преди 9 години

Всички винаги сме искали да имаме перфектното дупе, но ни се е струвало, че е безкрайно трудно да се постигне и се изискват изморителни часове във фитнес центъра, а да сме честни нямаме толкова много време, пък и изкрастилизирано желание, с натовареното си ежедневие. Мотивирани от идеята за забележителни резултати, но в комфорта на собствения си дом се разтърсихме за най-ефективните методи да стегнем най-сетне тези мускули. Попаднахме на точно пет простички йога пози, които препоръчва фитнес и йога гуруто Манди Ингбер, която е автор на "Yogalosophy: 28 дни до пълното преобразяване на духа и тялото" и йога инструктор на Дженифър Анистън  и още набор от холивудски знаменитости. Моментът след 4 дни раннопролетен релакс ни се струва идеално.

Планина
Степен на трудност: начинаещ

Как се прави: Събираме палците на краката си заедно и леко разтваряме петите, само на един-два сантиметра и отпускаме опашната кост надолу. Хубаво изправяме раменете назад и надолу. Стягаме мускулите на дупето и бедрата, задържаме така за 30 секунди до минута. "Планина е майка на всички пози," казва гуруто Манди Ингбер, "Важното в тази позиция е да запазиш главата, раменете, бедрата и петите подравнени и ангажирани в противен случай, просто си стоиш така и не вършиш работа"

Мост 
Степен на трудност: начинаещ до средно напреднал

Как се прави: Лягаме по гръб със сгънати колене под ъгъл от 90 градуса, стъпалата са успоредни на пода с леко разстояние един от друг. След като се наместим удобно натискаме с крака равномерно и повдигаме гръбнака на разстояние от пода и изтласкваме бедрата нагоре. Стягаме дупето и за по-голяма упора ако искаме можем да сплетем пръсти под себе си на пода, а ако си начинаещ, Ингбер съветва да поставиш йога блокче на кръста, за да поема тежестта на тялото. Опитваме се да издържим за пет дълбоки вдишвания и издишвания. Ако това ти се струва лесно, пробвай да изправиш единия крак във въздуха за пет вдишвания и после смени с другия.

Половин Луна
Степен на трудност: средно до напреднал

Как се прави: От поза Луна спускаме дясната ръка към пода, на около 15 см. от външния ъгъл на дясното стъпало. Вдигаме лявата ръка нагоре, отваряме гръдния кош толкова, колкото можем, така че главата, бедрата, раменете и петите са в една линия. След няколко вдишвания, връщаме лявата ръка надолу и се изтласкваме нагоре с дясната.
Тази поза е страхотна за дупето, защото ангажира мускулите, те се стягат за да балансират тялото и да ни държат в изправено положение. После повтаряме на другата страна за баланс. Ако си начинаещ, Ингбер съветва да използваш стена зад теб за опора или ако ръката ти не достига пода може да се подпреш на йога блок.

Гълъб
Степен на трудност: средно до напреднал

Как се прави: започваме от Гледащо надолу куче, оттам повдигаме десния крак и го залюляваме леко напред, поставяме дясното коляно между ръцете си. Позволяваме на дясното коляно да се отвори леко надясно. Левият крак трябва да бъде напълно изпънат зад нас, завъртян така, че коляното да е с лице към пода. Задържаме за 30 секунди. Стараем се да не стягаме дупето си в тази поза, тъй като това ще попречи на мускулите да се разтегнат хубаво. Вместо това се опитваме напълно да релаксираме мускулите и задълбочаваме и удължаваме на всяко вдишване.

Свещ 
Степен на трудност: напреднал

Как се прави: Лягаме и слагаме лактите на широчината на раменете за опора, с длани подпираме кръста. Като сме уверени, че сме подсигурили кръста повдигаме краката един по един. Стягаме бедрата и се опитваме да запазим краката прави и перпендикулярни на земята. Ако си напреднал и си сигурен в тялото си, след 5 до10 вдишвания бавно спусни коленете надолу към ушите си. Тази поза върши чудеса, защото целите ти крака трябва да са стегнати, за да се задържиш в нея. За начинаещите Ингбер съветва: "Винаги може да си помогнеш, като първите няколко пъти правиш позата, като лягаш до стената под ъгъл от 90 градуса и опъваш краката плътно по нея."

More All About Life