Следва

Вече знаем кой ще изиграе Звяра в новата версия на “Красавицата и Звяра”

Истории от живота: Момичето Лена Дънам

Само четири години отне на познатата ни като свежа героиня на малкия екран Лена Дънам, за да...

People of art преди 9 години

Само четири години отне на познатата ни като свежа героиня на малкия екран Лена Дънам, за да покори ранга на култово популярна личност. Сега за Лена нещата се очертават по все по-прекрасни, както и по-комплицирани.

"Може ли да задам един въпрос?" - Лена Дънам подхваща с въпросителен тон срещата си с представителите на организацията за семейно планиране, в конферентната зала на седалището им в град Остин.



"Желателно ли е да се покрия с нещо?" и отправя поглед към бюста си, оставен да диша свободно под елегантната й бяла фланела. В залата настъпва изчаквателен момент на мълчание, докато присъстващите обмислят ситуацията. В представите на мнозинствтото хора, принципно Лена Дънам е последната, която би била загрижена за това дали някой ще забележи очертанията на бюста й. Особено след три сезона на шоуто с алтернативен поглед над младостта - "Момичета", с което тя намира изява като автор и режисьор и бележи присъствие в една от основните роли на тази превърнала се в огромен успех телевизионна поредица /следим по HBO/.

Въпреки това, докато проявата на своеобразно широкогръдие в съвременна развлекателна медия изглежда е изключително добра идея, приложението й на практика в средите на обществените настоятели на щата Тексас е малко под въпрос. Но в тази й роля от реалния живот - като лице на протеста срещу закриването на 80% от клиниките, извършващи аборти на територията на щата, Лeна не би искала да бъде неуважителна по какъвто и да е било начин, бил той и касаещ нечии разбирания за облеклото.

"Ще наметна това" - затваря набързо тя темата, покривайки раменете си с коженото си яке.

Лeна е известна и със своята учтивост. Общува с внимание дори към представителите на медиите, те, от своя страна, често се изненадват приятно от нейната издържана жизнерадостност, на фона на представата, която оставя бунтарски настроената й героинята в "Момичета" - Хана Ховрат. Една от екранните й партньорки - Алисън Уилямс, определя това като малко озадачаващо: "Хана е ренегат, не би се справила с проследяването на три поредни мейла в електронна си поща, без да го превърне в гаф. Докато Лена е продуцент и режисьор на телевизионно шоу с голям зрителски интерес. За нея да сгафи сигурно означава нещо от рода на това да забрави броя на децата на някой от екипа на шоуто."



С навлизането си в четвъртия сезон въпросните "Момичета" тепърва започват да правят съзнателни избори за живота си, като истински жени. Дънам пояснява: "Досега героините основно се "блъскаха" в променливи настроения, пренебрегваха значението на дългосрочните връзки, развитието в кариерата и учението. И сега най-после започват да обръщат повече внимание на по-сериозната страна на живота". Дънам, от своя страна, отдавна се е сблъскала с тези избори в живота си. Когато "Момичета" спечели интересо на HBO, тя бе само двадесет и пет годишна и трябваше доста бързо да усвои и развие своята гледна точка над това какъв артист, знаменитост и началник да бъде.

От скоро Лена най-после се чувства като "такава, каквато е" - както героинята й Хана би го описала. "Това бе за мен първият сезон на шоуто, в който като цяло не усещах така разяждащото съмнение, че скоро може всичко да се разпадне и да забравя за своята работа над него. А това направи изживяването от този сезон още по-невероятно" - казва тя с усмивка. Повечето свобода за себеусещането й се чувства в новите епизоди, които сякаш са по-изчерпателни и дори забавни, а и все по-добре разгърнати, както е прилично на един зрял автор. "Най-после добрата ни работа в кретивен екип набра пълна скорост, овладяхме и изяснихме възгледите си и сведохме отклоненията от тях до минимум. И си казахме, ето, така всичко се случва с повече лекота" - споделя тя. Вече в своите 28 години, тя е свила бохемско гнездо със своя не по-малко успешен и не по-малко темпераментен приятел - Джак Антоноф, от групата Fun.

Двамата си поделят грижите за кучето Ламби. "Малко като гей двойка сме" - казва тя закачливо, видимо щастлива от отношенията им.

Докато Хана Хорват все още се опитва да се наложи като глас на своето поколение, за Лена това е вече сбъдната мечта. Миналата година списание Time я нареди до 100-те най-знакови личности на годината, сред които нобеловият лауреат Малала Юсуфзай и първата дама на Съединените щати Мишел Обама. В статия, посветена на издадената от Дънам книга с автобиографични есета, от която тя спечели близо 4 милиона долара, бе удостоена от списание New York Times с думите: "Дънам придава стойност на всяко свое начинание".

Биографията на Лена Дънам оставя с усещането на филм на Уес Андерсън. Майка й, Лори Симънс е известен фотограф, баща й - Карол Дънъм - художник, известен с актовите си ансамбли в ярки цветове и експресии. Лина израства в студийно жилище в лондонския квартал Сохо, където организира вегански парти-вечери, отразявани в Ню Йорк Таймс. Случва се понякога родителите й да я оставят под опеката на дизайнера Зак Посен. Прилежащият й комплект от кахъри по онези времена са проблеми със съня, променливи настроения и интерес към представители на противоположния пол, към които самата тя свободно реферира като "загубеняци".

И така, както подобава на едни уважавани нюйоркски ексцентрици, родителите й препоръчват поведенческа терапия, където тя бива насочена към творческото писане. По време на партитата, малката Лена вече може да бъде уловена да води записки, докато говори с приятелите си за лични неща. "Трудно е да устоиш да не сподеиш нещо с Лена" - кава баща й - "може би, защото е много проницателна. Съвсем без да се усетиш можеш да й разкажеш как върви бракът ти, например."

Но във вихрушката на въображението и вдъхновението от реалния живот, имало и поводи за неловки ситуации по време на пиесите, които Лена поставя още в колежа. "Моята съпруга и аз сме отишли на постановка на колежа на дъщеря ни и се оказва, че пиесата е за художник, който има любовна афера с асистентката си. И всички започват да гледат нас двамата малко особено" - продължава да разказва баща й.



Така нареченият прототип на поредицата "Момичета" е първият кинематографичен опит на Лена, филм на име Girls Tiny Furniture. Но истинският успех за тематиката му идва с форматът на телевизионна поредица. "Според мен, много хора имаха нужда от сериал като "Момичета" - казва Дънам, - "Историите са съвсем истински и без никакви украшения".

Обратно на срещата с настоятелите на организация по семейно планиране, Лена изважда от чантата си тениска, като се обръща към участниците с: "Как смятате, дали не изглежда малко грандоманско".

Тениската с послание - "Лена обича семейното планиране", е предназначена за кампания със снимки на други известни личности от кръговете на Дънам. Лена се спряла на този начин да прикани към съпричастност другите, да "жертва" своя имидж за каузата, вместо чуждия. Дънам изобщо не се притеснява от това да използва имиджа си за обществена подкрепа на своите възгледи: "Обстоятелствата се развиват чудесно за мен, тъй като аз избрах работата си според собствения си интерес. Навлизайки в нея заварих някой предразсъдъци, които са били там преди мен, така че, аз лично се чувствам съвсем свободна с нея."

/По Джесика Преслер, английското издание на списание Ел/.


 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра