Следва

Как видяхме Сингапур и четирите неща, които си донесохме оттам

Днес Индия отбелязва Холи – Фестивалът на цветовете

Една от най-древните индуистки традиции, празнуваща победата на доброто над злото, и тази година ще се пренесе в София на 20-ти юни...

All About Life преди 9 години

Днес индуисткият свят празнува Холи – един от най-цветните, позитивни и масови фестивали в света. Наричан още Фестивал на цветовете и любовта, Холи се чества всяка ранна пролет, преди настъпването на пролетното развноденствие и по време на пълнолуние. Холи е древен празник на народа, който първоначално се провежда в Индия и Непал, но с годините навлиза в целия индуистки свят, много части на Азия, а в последствие и в Европа, Северна и Южна Америка, та дори и Африка. Причината за комерсиализацията на Холи е цветното и положително настроение, което тази традиция с лекота предава на народите. Същността на Фестивала на цветовете е празнуването на новото начало, настъпването на пролетта, победата на доброто над злото, гоненето на злите духове, любовта между хората, равенството, приятелството и прошката. Това е един всенароден празник, който не познава граници между възраст, раса, социално положение и пол.



По традиция в нощта преди Холи всички палят големи клади, наречени “Холика”, които символизират изгарянето на злия дух и победата на доброто над злото. На следващата сутрин хората излизат по улиците на градовете и селата, въоръжени с цветни прахове, наречени „гулал” и с балони, пълни с цветни бои и започват масово да се замерят с приготвените „цветни бомби”, да пеят, свирят, танцуват и празнуват. Много от хората предварително са намазани с черни бои и катран, като покриването им с цветове символизира прокуждането на злото, новото началото, преобразяването на духа, настъпването на цветната пролет.

Вечерта всички се събират със свои роднини, приятели, съседи, черпят се със специално приготвени за празника лакомства и напитки и празнуват до идната сутрин.

Тази проста, чиста и зареждаща индуистка традиция омагьосва и западния свят, като през последните години Фестивалът на цветовете се комерсиализира и пренася в Европа и Америка. Всяка година все повече страни и главно младежи се включват в цветното замеряне, съпроводено от много музика и различни забавления.

През 2014 г. Фестивалът на цветовете се проведе за първи път и в България, като премина през София, Бургас и Пловдив и събра повече от 7 000 души публика.

Тази година изданието на Фестивала на цветовете в София, който при нас ще отбележи настъпването на слънчевото лято, предстои на 20-ти юни, а мястото на провеждане ще бъде обявено съвсем скоро.

Билетите за събитието са в продажба в прежата на Eventim в цялата страна, както и он-лайн от Eventim и Ticketlogic.bg на промо цена от 20 лв. Билетите осигуряват вход за събитието, а цветните прахове ще се продават на самия фестивал.

Организаторите са подготвили много изненади за феновете на Фестивал на цветовете, включително групови билети за цели училищни класове, а също и игри с награди и много безплатни пропуски за събитието.

More from View Sofia

More All About Life