Следва

Над 5 милиона стоки вече със стикера „Купувам българско“

Как видяхме Сингапур и четирите неща, които си донесохме оттам

Прекарахме седмица в Сингапур – една от най-малките държави в света, но...

All About Life преди 9 години

Прекарахме седмица в Сингапур – една от най-малките държави в света, но икономически гигант, превърнал се в най-развития град в Югоизточна Азия само за 50 години. Всеки двадесети жител с днешна дата е милионер.

Сингапур притежава едно от най-големите и важни пристанища в света. Удивителен е в многообразието си. Палитра от малайска, китайска, арабска, индийска и английска култура и много религии. Днес споделяме какво ни впечатли там, загърбвайки особено актуалната за Сингапур икономическа тема и обръщайки се към сфери, от които можем да си вземем и нещичко тук, в нашето ежедневие, веднага: модата, красотата, кухнята, градския пейзаж.

Сингапур безпорно е рай за феновете на модата с изобилието си от магазини. Търговската улица Orchard Road е отрупана с молове, в които откриваме всяка марка от висшата мода, която ни идва наум. Много от тях имат няколко магазина само на тази улица, плюс бутици в почти всеки лъскав хотел на острова. Не липсват и по-достъпните марки като H&M, Zara, Topshop. Цените обаче са високи. Всъщност през 2014-а Сингапур е обявен за най-скъпия град в света, включително за пазаруване на дрехи. Може би единствената дестинация, от която се върнахме почти без покупки (заедно със Стокхолм – влюбена в модата, но не и в цените). Неслучайно азиатците харчат като обезумели в европейските магазини. За сметка на това новогодишните намаления продължават до по-късно, тъй като там се отбелязва китайската Нова година – тази година на 16 и 17 февруари. Разбира се, има магазини, в които си струва пазаруването, тъй като не могат да бъдат открити в Европа. Например японски и корейски козметични магазини - азиатската козметика си има своите наистина съкровени и работещи тайни.

Един добър съвет: не залагайте на пазаруване в събота и неделя, тогава се случват тълпите, които си представяте, когато си помислите, за който и да било голям град в Азия. Въпреки изобилието от представени модни марки и високия стандарт на живот, Сингапур не впечатлява с изобилие от добре облечени жители. Може би причината е във времето, което се дели на три сезона - топло, горещо и много горещо. Най-ниската температура, измервана някога е 19.5 градуса. Вероятно това кара забележително количество хора да обуват единствено... чехли. Всъщност ги носи почти всеки. И повечето не са така модерните през миналото лято „slides“, които, трябва да признаем, могат да изглеждат доста добре. Бяха чехли от онези, с които влизаме в банята. Те смело се съчетават с чанти Chanel, Dior, Celine.


Кадри от Orchard Road

Сингапур е раят и за любителите на храната – изобилието от всякаква азиатска кухня няма да позволи на никого, дори и на най-големия традиционалист, да не открие нещо за себе си. Това е така, защото етническият микс в Сингапур дава своето отражение. Искате да опитате китайска, японска, корейска, малайзийска, индонезийска, камбоджанска, тайландска, виетнамска или индисйка кухня? Изберете си!

За съвсем автентично преживяване – посетете някой Hawker center – изобилие от различни сергии на открито, където можете да опитате какво ли не на цени започващи от 4 сингапурски долара (около 5 лева). Ако все пак искате климатик - във всеки мол ще намерите по-цивилизован вариант на тези центрове за вкусна, разнообразна, евтина храна. Внимавайте да не ви послъжат с парите или порциите, случва се и там, случи се и на нас. Ако предпочитате да не експериментирате твърде много – просто си поръчайте Chicken rice където и да е - ориз със запечено или сварено пиле. За тях леко пикантно не е толкова леко за нас, така че ако не сте любител на „острата“ кухня, винаги изрично потчертавайте, че желате “no spicy”.

Ресторанти, които не бива да пропускате според нас и приятели от Сингапур? Din Tai Fung – тайванска верига, която е считана за най-добрата в супените дъмплинги – топчета от тънко тесто, пълни с различни видове месо и бульон, и стоплени на пара. Шест такива топчета струват между 8 и 10 сингапурски долара – в зависимост от пълнежа – месо от раци, скариди, риба, пилешко, свинско, вегетариански пълнеж. Din Tai Fung са считани за царете в дъмплингите, а опашките са подобаващо дълги. Ако пък предпочитате японска кухня можете да опитате Sushi Jin - нов ресторант, препоръчан ни от ценителка от Сингапур и оценен със звезда Мишлен. За любителите на луксозните изживявания – хит са „брънчовете“ в бара KU DE TA на 57-ият етаж на емблематичния хотел Marina Bay Sands.

Това удоволствие струва близо 100 Сингапурски долара (около 120 лева). Веднъж обаче дали тази сума, забележителен бюфет е отворен за вас, заедно с меню а ла карт, от където можете да поръчате каквото пожелате. Срещу още 80 долара си осигуряватe достъп до селекция от шампанско, бяло и червено вино, розе, коктейли, сангрия, наливна бира.


Din Tai Fung


Супени Дъмплинги


Дъмплинг Нудъл


Кu De Ta

Сингапур заслужено е наречен градът-градина. Oсвен, че има забележителни, изцяло зелени площи като ботаническата градина и зоопаркът, там умеят да превърнат и най-комерсиалните си зони в зелени пространства и даже да ги пренесат вътре. Това се усеща още от слизането от самолета – Changi печели наградата за най-хубавото летище в света вече 16 поредни години със забележителните си лиани, дървета и цветя по всички терминали. Внушителният Marina Bay Sands, превърнал се в символ на напредъка на Сингапур след построяването си през 2009 също е впечатляваща комбинация от модернистична архитектура и природа. Разположен е до градините от бъдещето Gardens by the Bay, със Sky Park на 57-ия етаж и дървета и цветя във всяко възможно кътче на комплекса. Дори и централната улица, въпреки големите си ширина, дължина, трафик и количество търговски сгради, се казва “Овощна градина“ и действително донася усещането, че се разхождаш в тунел от дървета.


Летището Changi


Gardens by the Bay


Фоайето на Marina Bay Sands




Orchard Road

И така - какво от Сингапур можем да си вземем тук, в София? Нещо от начина им на живот, от това как изглеждат, какво ядат, къде живеят, което можем да си откраднем и да прибавим в мозайката на нашето ежедневие, правейки го малко по-цветно и по-добро? Избрахме четири неща, които въвеждаме в своите дни още в първия месец след завръщането – по едно от стила, красотата, кухнята и интериора на Сингапур. Ето ги:

1. Малката (или не толкова) цветна чанта

Дори и в Сингапур, на само 14 километра от Екватора, черното си е черно! Както и по родните ширини, „all black” аутифитите са най-често срещаните. Винаги обаче съчетавани с цветна чанта – червена, розова, жълта, синя, зелена, оранжева, най-вече малка, понякога голяма. Тези бонбонени бижута внасят страхотна свежест на тъмните тоалети и, вярваме, носят цялостна наслада и на най-големите врагове на черния цвят. Витрините на бутиците приличат на дъги от чанти и ясно заявяват, че тази тенденция тепърва набира сила. Вдъхновени от нея бързаме да си купим ярка чанта, за да внесем свежест в дните си, вместо да чакаме пролетта да го направи.


На улицата: чанта Coach


На улицата: Hermès


На улицата: Tod’s


Marc by Marc Jacobs


Diane Von Furstenberg


Samantha Thavasa

2. Бисери под очите

Белият молив (или сенки) във вътрешната част на окото, както и под веждата, е изпитан начин да направим погледа по-свеж, изразителен и сияещ. Но защо да го използваме само там? Момичетата в Сингапур смело прилагат трик, който вече сме виждали по модните подиуми – бял или телесен молив по дължината на долния клепач.

Поставен във вътрешната част на клепача, белият цвят оптически отваря и уголемява окото – вероятно и затова е често използвана техника от азиатките, които по правило търсят този ефект. Можете да нанесете и нежна линия под клепача, но бъдете внимателни с това – не отива на всеки!

Със сигурност обаче няма да сбъркате ако удебелите линията под клепача във вътрешната част на окото и нанесете блестящи сенки отгоре – това истински ще озари погледа! Вместо бял молив можете да нанесете сребрист или светлосин за същия озаряващ и уголемяващ ефект.

На горния клепач нанесете черна очна линия или молив, а можете да сложите черно и под линията на белия молив на долния клепач за вечерен грим. Всъщност много блогъри и гримьори споделят, че белият молив във вътрешната част или под долния клепач е сред любимите им трикове в макиажа. Не го опитвайте за пръв път преди важно събитие – направете няколко пъти, когато слагате ежедневен грим, за да откриете как точно е подходящо да нанесете белия молив на своето око.





3. Noodles!

А какво можем да си вземем от кухнята на Сингапур? Фаворит определено са нудълите! Класическият сингапурски вариант за приготвяне на нудъли е Hokkiеn mee – ястие от оризови и яйчени нудъли със скариди, свинско и пиле. Оризовите нудъли са предпочитаните от нас - направени са от оризово брашно и вода и, за разлика от спагетите, не съдържат глутен. Имат толкова лек вкус, че могат да се комбинират почти с всичко.

Изключитено бързи за приготвяне - сваряват се за 2-3 минути във вряща вода, а могат и да омекнат достатъчно ако просто стоят в топла вода няколко часа. След това, ако искате да си направите сингапурската рецепта, ги добавете към вече запържените в уок свинско, пилешко и скариди. Добавяме пресен лук, гъби и, разбира се, соев сос. Получава се вкусно, засищащо и същевременно леко ястие. Оризови нудъли можете да намерите в големите магазини за хранителни стоки.


Hokkien Mee по оригинална Сингапурска рецепта

Моят вариант

4. Дом – градина

Вдъхновени от града–градина Сингапур и от начина, по който превръщат и затворенте помещеня в изпълнени със зеленина и енергия пространства, ни се прииска да превърнем и апартамента си в своеобразен оазис. Цветята в дома са сред основните елементи на фън шуй. Ако са добре поддържани, пораждат добра Чи, или енергията, която според китайската философия изпълва вселената. Според фун шуй растенията с меки, пищни листа излъчват повече позитивен Чи от тези с твърди, тежки, остри, бодливи листа.

Пищните, падащи растения влиаели добре и на самочувствието ни. Според фън шуй цветята, наситени с най-много символика, са пеония, лотус, орхидея, нарцис, хризантема, черешов цвят. Забелязвахме черешовия цвят в декорации по повод Свети Валентин и китайската Нова година на много места в Сингапур, а орхидеите бяха украсата на много интериори.

Как да подредим цветята в дома си? Според фън шуй не бива да има растения по права линия между прозореца и вратата или между две врати. Не е подходящо и да има твърди растения или такива с бодли близо до мястото ни за сън, почивка или работа. Ако някое растение не ни харесва – по-добре да го дадем на някой друг, а не да го държим в дома си.



Сингапур истински впечатлява с чистота, красота, сигурност, изобилие, заряд.... Знаем, че имаше да ни даде още много. И все пак, не ни прикова към себе си така, ча да не искаме да се върнем. Обратно сме в София с усмивка, предизвикана от хубавите спомени, но и от това, което има да се случва тук.

В моя наш град.
 

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.