Следва

Русото момиче на Кание - да или не на новата коса на Ким

Петте любими парчета на Елена от LaText

Елена Пенева е червенокосата мацка, която можеш да срещнеш на голяма част от добрите музикални и културни случвания в столицата...

Music преди 9 години

Елена Пенева е червенокосата мацка, която можеш да срещнеш на голяма част от добрите музикални и културни случвания в столицата, не за друго, а защото е техен пиар и повече от успешно се справя с ролята си на такъв в последните няколко години, откакто я познаваме.

Като наш приятел, ние следим кариерата на Ели не само денем, а и нощем, когато тя прави нещо също толкова интересно, влизайки в ролята на рок дама и вокалист на литературната рок група “ЛаТекст”. Необичайната за мнозина формация всъщност свири литературен рок, което преведено на разбираем за всички ни език означава - четене на поезия на фона и ритъма на рок музика, и съвсем наскоро дори представиха дебютния си видеоклип към песента Shoot Me Again, с който напълно официализираха жанра.

Парчето е едно достойно видео начало на групата и, сигурни сме, ще попадне сред любимите на редица от вас, но днес, в същия ред на мисли питаме Елена за нейните любими пет музикални вдъхновения. Този път, по повод женския празник, те са в изпълнение на любимите й женски вокали в рок музиката....

"Невъзможно ми е да класирам само пет любими песни, но хобито ми е да подреждам хаоса, в който съществувам, така че и този път ще го направя с удоволствие.

80% от музиката, която слушам е вокална, а частта от нея, в която дами пеят рок е пренебрежимо малка. Там в последните години се навъртат Chinawoman, Chelsea Wolf, Lisa Kekaula, Esben and the Witch, както и класики, като Кейт Буш, Лори Андерсън и Бьорк. Ако говорим за любими песни обаче, класиките от репетиционните в тийн годините (наред с The Cranberries, Tori Amos, The Cardigans, Skunk Anansie) си остават."

Garbage - Run Baby Run
Първият диск, който си купих в живота си беше на Garbage. Телефонът ми звъни с Milk в последните години, но любимите ми техни песни са много. Тази е от тях. 



No Doubt - Ex-Girlfriend
Гуен Стефани е руса класика – от Don't Speak до днес. Абсолютна икона:

Guano Apes - Pretty In Scarlet
Обожавам блендата и тягата, с която пее Сандра. А забавният клип на това парче е причината да го избера пред други любими хитове, като Proud Like a God и Rain.

Alanis Morissette - Head Over Feet
Аланис е голямо хипи и като тийнейджърка не можех да я понасям. В последните години обаче преоткривам някои песни и Head Over Feet е от тях:

Fever Ray - When I Grow Up
Наскоро бях на Eurosonic и потресаващото количество имитаторки на Karin Dreijer Andersson ми напомни колко харесвам оригинала...


Пътуването ви из музикалните дебри на заразително разговорливата Ели може да продължи и на 10-ти март, когато заедно с Петър Чухов, Иван С. Вълев и Гриша Маникатов от LaText ще обстрелват с неподправена рок поезия „зоологическата музикална градина“ във Фестивалния център Matti D. Входът ще е свободен за всички киномани, които представят билет, акредитация или покана за Sofia International Film Fest.

ВИЖ ЦЯЛАТА РУБРИКА ТУК >>>

More from View Sofia

More Music