Следва

Паста с мандарина, спанак и терияки дресинг

Тялото: Кои продукти влияят благоприятно на кръвната захар

Многобройни проучвания потвърждават, че нивото на кръвната захар влияе на нормалните метаболитни процеси в клетките и на функционирането на целия организъм...

Health преди 9 години

Многобройни проучвания потвърждават, че нивото на кръвната захар влияе на нормалните метаболитни процеси в клетките и на функционирането на целия организъм. Негативно въздействие има както недостига на кръвна захар (хипогликемия), водещ до вегетативни нарушения, така и нейният излишък (хипергликемия), който е и симптом на захарен диабет, булимия и някои други заболявания.

Желателно е да се контролира нивото на кръвната захар, тъй като мерките, предприети на време позволяват да се избегнат усложненията.

Нивото на кръвната захар зависи от здравословното състояние на човека и варира в рамките на деня:
- в зависимост от приема на храна;
- в зависимост от физическата активност.

Списък на продуктите, които могат да понижат или да не влияят на количеството на захар в кръвта.

1. Чесън
Пресният чесън намалява нивото на кръвната захар, поради своето стимулиращо действие върху работата на панкреаса, което води до увеличаване на производството на инсулин. Чесънът също е мощен антиоксидант.

2.Морски дарове
Те съдържат практически само протеин, въглехидратите отсъстват напълно, а гликемичният им индекс е минимален. Така че може да се употребяват скариди, миди, калмари, стриди и така нататък. Кръвната захар практически няма да нарасне.



3. Ядки
Ядките (фъстъци, кашу, орехи, бадеми и бразилски орехи) съдържат големи количества мазнини, протеини и фибри, забавят усвояването на захарта и по този начин не застрашават количеството й в кръвта. Проучванията показват, че честата консумация на ядки намалява риска от развитието на диабет с 30%. Все пак, не трябва да си забравя, че те съдържат високо калорични мастни киселини, така че медиците съветват да не се употребяват наведнъж повече от 50 грама ядки.

4. Канела
Канелата, в чийто състав има голямо количество фибри, магнезиеви и природни полифенолни съединения (въздействието на тези съединения е подобно на инсулина), значително намалява нивото на глюкозата в кръвта. Изследователите твърдят, че редовната употреба на 1/2 чаена лъжичка канела понижава кръвната захар с 20%, но трябва да се отчита, че голямото количество канела може да провокира хипогликемия.



5. Овесена каша
Овесената каша съдържа голямо количество разтворими фибри и е в състояние да поддържа в нормите нивото на кръвната захар, намалявайки по този начин риска от развитие на диабет, така че тя е една добра закуска.

6. Ленено масло
През последните години, мнозина започнаха да препоръчват употребата на ленено масло. И действително, в него почти няма никакви въглехидрати, но лененото масло съдържа много фосфор, магнезий, омега-3 мастни киселини, тиамин, мед, манган. Освен това, на лененото масло се приписва значителен противовъзпалителен ефект.

7. Пресни зеленчуци
Много често се препоръчва употребата на продукти, съдържащи фибри, като средство намаляващо захарта в кръвта. Към тях се отнасят почти всички зеленчуци: зеле, спанак, зелени зеленчуци, авокадо, патладжан, тиквички, тиква, марули и т.н. В действителност, фибрите, които влизат в състава на тези продукти задържат абсорбирането на глюкозата от червата, по този начин тя постъпва в кръвта постепенно и в малки количества. Това е и тайната на хипогликемичното действие на тези продукти.

Джинджифил корен, касис, земни ябълки, маслини, ряпа, сладки и люти чушки, домати и краставици, репички и целина - това са продукти, чието използване намалява количеството на глюкозата в кръвта.



8. Лимоните и грейпфрутите
Благодарение на съдържащия се в тях лимонен, рутин и витамин С запазват в нормите количеството на кръвната захар, дори при употребата на въглехидрати. Лимонов сок е полезно да се добавя към салатата.

Препоръчително е зеленчуците да се консумират пресни. При топлинната обработка част от влакната се унищожават. Освен това, при някои зеленчуци по време на готвене, особено по-продължително, се повишава гликемичния индекс (такива са цвеклото и морковите). Зеленчуците може да се приготвят на пара, но не и да се пържат!

Растителните мазнини малко забавят абсорбирането на глюкозата в кръвта, така че в ястията може са се добавя растително масло, но в малки количества. Полезни са зеленчуковите салати със зехтин или масло от ленено семе.

Количеството на захарта не се увеличава, когато храната постъпва на малки порции. Затова трябва да се яде на често, но по малко (150-200 грама). Храната трябва да се сдъвква добре, тъй като произведената при дъвченето слюнка влияе благоприятно върху усвояването на глюкозата.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.