Следва

Какво гледахме тази седмица: "Нощна пеперуда" на Явор Гърдев

Бьорк - годините на страхотната исландка в МОМА, Ню Йорк

Точно преди два дни Музея на Модерните Изкуства в Ню Йорк постави началото на един красив...

Events преди 9 години

Точно преди два дни Музея на Модерното Изкуство - МОМА в Ню Йорк, постави началото на един красив поглед назад към 20-годишната кариера на легендата Бьорк. Изложбата включва интерактивни аудио клипове, снимки и костюми, ясно трасирали пътя й на неповторима в изявите си жена. Разпознавамемата й авангардна същност е заслужила тази ярка изложба, чиито основни акценти все пак са албумите й Biophilia, Debut и най-новият Vulnicura.

Освен с нестихващата си страст към визуалните изкуства, исландката е позната и с пренасянето на електронната към попмузиката. Тя беляза това музикално начало с първия си соло албум Debut през 1993 и с ролята си на Селма във филма Dancer in the dark /"Танцьорка в мрака"/.

Каквито и революции да е предизвикала, за да познаваме музиката такава, каквато е днес, Бьорк не би имала същото силно поп въздействие без иконичната си прическа с двата малки кока и артистичността, сияеща във всяка една от сценичните й визии. Тя пристига на музикалната сцена в края на 80-те с алтернативната рок група The Sugarcubes. Скоро след това започва самостоятелна кариера и се потапя изцяло в модерните за времето фънки и футуристични визии, най-често с помощта на разхлабени плитки и множество мини кокове. А и няма как да отречем, че студено сините й очи и гарваново черна коса предразполагат към всякакви бюти експерименти.



Тя не винаги е разбирана от широката публика, но, със сигурност, винаги е била и ще бъде забелязвана. А и надали някой би могъл да забрави аутфита й от Оскарите през 2001, където в тон с розовите й скули и устни, исландката бе преметнала лебед около врата си, като съвсем естествено противоречие, че с годините стилът й трябва да става все по-обран. Напротив, колкото повече часовникът тиктака, толкова повече Бьорк ще ни изненадва.

А ето и част от най-силните й бюти моменти...











Изложбата на Бьорк в Мома е от вчера, 8-ми март, до 7 юни 2015-а година. Блани ни, ако имаме път натам и енергия да изчакаме на опашката за вход. Е, ще намерим... 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.