Следва

5 години Addicted to Music със Sonny Fodera

Какво гледахме тази седмица: "Нощна пеперуда" на Явор Гърдев

Преди няколко месеца получихме неочакван подарък, който ни отведе в камерната зала на Народен театър, а там ни очакваше „Нощна пеперуда“...

Events преди 9 години

Преди няколко месеца получихме неочакван подарък, който ни отведе в камерната зала на Народен театър, а там ни очакваше „Нощна пеперуда“. Пиеса, написана от Пьотър Гладилин, великан в сътворяването на съвременна драматургия. В нашия случай неговата творба беше представена през погледа на българския театрал Явор Гърдев.
Главни действащи лица в спектакъла са : Михаил Билалов, Весела Бабинова, Христо Петков, Йосиф Шамли, Сава Драгунчев, глас във фонограмата – Наум Шопов .

Постъновъчният екип на Гърдев: сценография и костюми - Даниела Олег Ляхова, музика - Калин Николов, хореография - Виолета Витанова и Станислав Генадиев, фотограф - Симон Варсано, художник на плаката - Стефан Десподов.



Действието в пиесата се развива във военен гарнизон (забравен от Бога сред пустошта), в който един от редниците – Лебедушкин, се събужда сутринта - нежен, красив, емоционален, и, жена. Споходилият го феномен всъщност е препратката на автора към творчеството и как силното желание на душата да се нахрани с изкуство може да промени дори физически белези като пол. Историята се развива около това, как един командир (Михаил Билалов) се опитва да укрие „срама“ на ротата си, който е момиче във военните редици. Паралелно с тази история върви и още една сюжетна линия, която представя как преобразеният Лебедушкин (Весела Бабинова), изпитва неистово желание да напише и режисира пиеса, в която да участва целият гарнизон.

Актьорите в тази постановка са на изключително високо ниво. В главните роли имаме Михаил Билалов, който познаваме от малкия екран в превъплъщението му като Джаро. В тази постановка обаче, той ни показва своите възможности, разгърнати в съвършено различен образ. На преден план е извел типичните страни на военен – консервативност, неразбиране на различното, желание за контрол и власт. Героят му обаче претърпява пълна метаморфоза и публиката ясно вижда как един лед се разтапя с правилната топлина, как сухата пръст омеква от чакания дъжд и как човек се обръща към себе си, намирайки смисъл в неща, на пръв поглед непривични за същността му. Най-силният момент на Билалов е сцената с тангото. Тогава той наведжа всички ни на мисълта за Ал Пачино и „Усещане за жена“.

С Билалов си партнира младата театрална актриса Весела Бонева, която има зад гърба си още една голяма роля в Народния театър, а именно Офелия в „Хамлет“, режисирана от Явор Гърдев. Тези две роли автоматично я направиха любимка на почитателите на театралното изкуство. В „Нощна пеперуда“ тя впечатлява с таланта си, като изиграва един безкрайно противоречив персонаж – редник със силно изявен интерес към изкуството, който се превръща в жена. Весела на няколко пъти пълни очите на публиката със сълзи от радост и тъга. Нейната най-запомняща се сцена е моментът, в който танцува балет с калашник на гърба си... умопомрачителна гледка, която може да се оцени единствено, ако си я видял с очите си.



„Нощна пеперуда“ е произведение, което през цялото време рисува своето име. Така, както нощните пеперуди са същества, чието желание е да достигнат светлината (макар и изкуствена) е токова силно, че ги води към гибелта им. Така и Лебедушкин се бори със своите желания и страсти, докато накрая стига своята смърт, но пък осъществил творческата си мечта. В представлението е построена утопия, в която авторът поставя нещо толкова чисто и възвишено като изкуството в среда, за която важни неща са алкохолът, зареденото оръжие и чистият свинарник.

Абсурдът, който Гърдев и екипът му са създали в постановката, всъщност ни навежда на мисълта, че в този абсурд живеят и много от нас… затворили широко очите си.

Ако трябва с една дума да ви опишем преживяното, то нека бъде – просветление!

Гледайте "Нощна пеперуда" на 29 и 30 март от 19:00 часа в Народен театър Иван Вазов. 

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?