Следва

Морско синьо на ресни

Рей Кавакубо: "Искам да бъда забравена"

Вече повече от четири десетилетия, Рей Кавакубо преразглежда какво е да бъдеш креативен в модната индустрия...

All fashion преди 9 години

Вече повече от четири десетилетия, Рей Кавакубо преразглежда какво е да бъдеш креативен в модната индустрия. Нейното постоянно предизвикване на стандартите за красота и отказ да се отклони от творческата си визия, каквато и да е тя, са утвърдили позицията й на един от съвременните гении в дизайна.

“Comme Des Garçons е личен подарък, не нещо, с което да привличаш противоположния пол.”

“Comme des Garçons” се ражда в Токио през 1969 година, преди това Kавакубо работи в областта на рекламата в текстилна компания. Решава да се пренасочи към модата, след като е окуражена от колега да преследва мечтите си и да изследва своето разбиране за стил и дизайн. До 1975 година в Токио отваря врати първият бутик на “Comme des Garçons”, за който самата Кавакубо казва, че е създаден: “за жената, която не се подвежда по това, което мисли съпругът й".

До момента, когато Кавакубо прави своя дебютна колекцията в Париж през 1981 година, вече се е превърнала в култ в Япония. Нейното намерение още от самото начало е да покаже това, което тя лично намира за стилно и красиво. “Просто така се случи, че моята идея е различна от тази на всички останали. "

Едновременно с нея през 1981 година дебютира и колегата й, също японски дизайнер, неподражаемият Йоджи Ямамото. Двойката несъзнателно се превръща в шампион на японския дизайн за следващите десетилетия, и дори ще започнат романтична връзка за известно време, около първите си модни дефилета в Париж.


Йоджи Ямамото

Една от най-забележителните колекции на Рей е тази за пролет/лято 1997 година, която е озаглавена "Тялото среща дрехата. Дрехата среща тялото”. Много хора се отнасят към тази колекция, като към тумор, може би защото формите, изграждащи дизайните буквално сякаш израстват от телата на моделите. Идеите на дизайнерката стоят в рязък контраст с по-традиционните "ласкаещи" фигурата силуети на нейните колеги. Впоследствие тези дизайни стават много търсени от колекционерите на “Comme des Garçons”, защото перфектно въплъщават отношението на Кавакубо и нейната идея за създаване на мода.

"Тялото среща дрехата. Дрехата среща тялото”.

Яростно защитавайки личния и творческия си живот, Рей рядко дава интервюта и позволява на света да надникне зад кулисите. В едно от редките си такива казва: "Не обичам да обяснявам своите дрехи, как съм ги направила, темата, и така нататък. Това, което искам е… просто да ги видите и да ги почувствате. Какво аз мисля за тях, от къде идва всяка идея и процесът, са неща, за които не обичам да говоря с хората.”

“Единственото важно нещо за мен е да създавам дрехи.”

В малкото пъти, в които Кавакубо дава светлина над създаването на тази очарователна лудост, едно нещо ни става ясно: тя има за цел да създаде дизайни, които да удовлетворят нейната собствена креативност. Често е определяна като разбивач на правилата, на което тя отговаря: "Не се интересувам от правилата, дали са налице или не. Не се опитвам съзнателно да ги нарушавам, просто създавам дрехи, които аз самата смятам, че са красиви и добре изглеждащи. Хората са свободни да кажат, че това е против правилата".

Кавакубо влияе на света на модата по много повече начини, от това просто да проектира облекло. През 2004 година тя отваря “Dover Street Market” в Лондон, концептуален магазин от висок клас, който предлага не само дизайни на “Comme des Garçons”, но и творения на забележителни съмишленици на японската дизайнерка. В началото на 2014 година първият “Dover Street Market” отваря врати и в Ню Йорк.

Въпреки нейното безгрижие към темата, малцина оспорват монументално високия принос на Кавакубо към света на модата. Със своя поглед към дизайна несъмнено повлиява (и продължава да влияе) на световния моден елит. Марк Джейкъбс, например, признава, че неговата линия и творенията му за Louis Vuitton, са почит към “Comme des Garçons”. Джейкъбс споделя в интервю: "Никога не съм отричал колко съм повлиян от Margiela, от Рей Кавакубо, това са хора, които вдъхновяват моята работа и не го крия".

Какво предстои да направи Рей Кавакубо е трудно да се предскаже. Сезон след сезон, публиката търпеливо чака модното шоу, което все още е едно от най-очакваните след повече от 30 години на модния подиум. Никой не знае какво да очаква преди първият модел да се покаже на подиума. Само едно нещо е сигурно, ще бъде блажено непочтително, по такъв начин, който само Рей Кавакубо може да се постигне.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 13 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.