Следва

Назаем взехме топла супа от червено цвекло

Среща с Насъщния

Векове по-късно ние се пренасяме на едно интересно място на бул. България 102 в компанията на „Насъщния”...

Food преди 15 години

„Дай ни, Боже, днешната дажба хляб”! Символизиращ обща нужда, хлябът е главният герой на всяка трапеза и един от основните в “Дар от Боговете”, и на следващите няколко реда.

Една от най-старите приготвени храни, датиращ от неолитната епоха, първите произведени хлябове били подобие на зърненото тесто, направено от житни растения и вода. Потомци на тези ранни произведения все още се правят в някои хлебарни по света, включително Мексиканската тортила, Индийската мекица, Шотландската овесена питка и други.

През средновековието Европейският хляб се слагал на масата не само за ядене, а също бил и част от сервиза на масата. Като прибор се използвало парче стар хляб, който служи като поставка на ястието. А след това поставката била изяждана.
Векове по-късно ние се пренасяме на едно интересно място на бул. България 102 в компанията на „Насъщния”. На първа линия пред нас застава новият френски хляб „Корона”, защото е голям, вкусен и кралски. Батоне с маслини, пълнозърнеста багета,
мини багета с домати и маслини, шпросенброт, корншпиц, многозърнести хлебчета и такива с тиквени семки – само малка част от току-що приготвените, меки и топли хлебчета. Каква мечта – кошница с хляб!

Поколения наред, белият хляб се считал за предпочитан хляб от богатите, докато бедните ядели черен хляб. Но в повечето западни общества, значението се обърнало в началото на 20-ти век като черният хляб бил предпочитан заради хранителните си качества. И ние го предпочитаме.

За да подсладиш ежедневието препоръчваме вкусен мъфин с шоколад. Ролка със стафиди и различни пухкави кроасани.

Магазинът за френски и италиански деликатеси „Дар от Боговете” се намира на бул. България 102 (Бизнес център Белисимо) и на бул. Черни връх 17

More from View Sofia

More Food