Следва

Like Mother, Like Daughter: Ким и Норт

Искам да горя повече!! Как да помогнем на метаболизма, за да горим повече и да се чувстваме добре

Нека си го кажем направо, няма човек, който да не иска да изгаря мазнини бързо. Разровихме се по темата и попаднахме на Ловиса Нилсън...

преди 9 години

Нека си го кажем направо, няма човек, който да не иска да изгаря мазнини бързо. Разровихме се по темата и попаднахме на Ловиса Нилсън, диетолог и създател на приложението Lifesum, спомагащо за процеса по горенето на калории.

"За мен за доброто здраве е фундаментален избора на храна, изграден навик на тренировки и сваляне нивото на стреса до минимум.Тези фактори допринасят за здравото тяло, ум и дух," – споделя тя.

Какво означава тялото ни да е в режим на горене на мазнини?

Този процес, иначе познат като кетоза е метаболитно състояние, при което тялото изгаря енергията от кетонни тела в кръвта. За разлика от процеса на гликозата, при който се унищожава глюкозата, осигуряваща енергията на тялото ни. В общи линии тялото започва да гори мазнини и възпроизвежда енергия. Личното ми предложение е диета с умерен до нисък прием на въглехидрати, който позволява до 25 процента от общия прием на калории да идва именно от въглехидрати.

Това ли е нещото, което всички трябва да се стремим да направим?

Диета от такъв тип е известна със силно ефективното си действие. Смятам, че хората с проблеми с килограмите могат да й се доверят напълно. Повечето познания за обмяната на веществата в организма водят до по-пълноценно хранене и добри резултати.



Кои са храните и напитките, които ускоряват метаболизма?

Храните, богати на фибри и протеини забързват метаболизма. Като намаляването на въглехидратите и мазнините спомага за този процес. Ето няколко примера по темата:

- верига от аминокиселини в белтъците подобрява метаболизма
- калцият в млякото насърчава тялото да гори мазнини
- броколите съдържат нула калории и много фибри
- соята е пълна с протеини и аминокиселини, което спомага за мускулоизграждането и същевременно за топенето на мазнини
- чаша сок от грейпфрут на ден намалява апетита, гори мазнини и помага на метаболизма

А кои са храните и напитките, които забавят метаболизма?

Храните, пълни с въглехидрати, нишесте, захар, като например хляба, макаронените изделия, плодови сокове, бобови култури и други повишават нивото на кръвната захар. Което води до повишаване на нивото на инсулин в организма, което води до прекомерното складиране на мазнини.



Това има ли нещо общо с размера на порциите приета храна?

Да, има. По-добре е да се приемат малки порции редовно, които да поддържат нивото на метаболизма. Пропускането на хранене не е отговорът за намаляване на теглото. Може би първоначално ще се чувствате все още гладни след като започнете да консумирате по-малки порции. Моят съвет е да изчакате 10-20 минути и да изпиете две чаши вода. Така ще притъпите чувството на глад.

Ако говорим специфично за жените - кои са най-проблемните области с натрупването на мазнини?

Талията, гърба, ханша и бедрата. В областта на дупето също се трупа много лесно.



Наистина ли пиенето на зелен чай забързва метаболизма или това е само мит?

Активната съставка катехин, която се съдържа в него и кофеина са доказани помощници на метаболизма. Те се активизират до два часа след изпиването на напитката. Опитът показва, че диета, комбинирана с консумация на зелен чай, за разлика от такава без, дава по-високи резултати на ефективност.

Има ли други добавки, които могат да се използват по време на диетата и биха били от полза?

Б-комплекс витамини, специфично B12 забързва метаболизма и енергията чрез увеличаване на мускулната функция. Зеленото кафе на зърна също помага за по-голямото количество изгорени мазнини. Хлорогенната киселина в зеленото кафе кара тялото на абсорбира глюкоза по-бавно от обикновено и това намалява производството на инсулин и трупането на мазнини в тялото.



Има ли нещо, което да сме пропуснали?

Моят най-добър съвет за всяка желана промяна е да се приема голямо количество вода на ден. Не може лесно да се опише колко ефективна е тя. Целта е да се пие по два литра на ден. Ако опитате дори за седмица, ще установите колко по-различно ще се почувствате и това ще ви мотивира да запазите темпото.

More