Следва

Дизайн за вдъхновение: стаите в къщите на дизайнерите

Истории от живота: Мата Хари / Агент H-21 / "Окото на Зората“

Вчера, 7 август 2022 г., се навършиха 146 години от рождението на тази Лъвица, неповторим образ в историята на 20-и век

Celebrities преди 1 година

Рано сутринта на 15 октомври 1917 г. пред дулата на пушките се изправя обвиненият в шпионаж в полза на Германия агент H-21. С това кодово име била осъдена на смърт най-известната парижка звезда на нощния живот, прелъстителната стриптизьорка Мата Хари. Тя отказала да завържат очите й, за да вижда своите екзекутори. Командата „ Огън!” и последвалите изстрели отекнали в тихата утрин. Един-единствен куршум постигнал целта, право в сърцето на красавицата. Мата Хари била мъртва. Родила се легендата. 



Дали всичко се случило точно така - не знаем, защото няма живи свидетели, които да го потвърдят или отрекат, но едно е сигурно - историята на екзотичната красавица и нейната смърт вълнуват въображението и до днес.



Това ни дава повод да разкажем за нея и да се опитаме да разберем коя е била всъщност и какво е тласнало тази красива жена да изживее живота си точно така.



Рожденото й име е Маргарет Гертруда Зеле. Родена е в Холандия. Баща й е шапкар, мечтаещ да бъде и да изглежда като богат човек, затова носи две верижки за часовник на ръката си, макар изобщо да няма нито един. От баща си бъдещата звезда наследява таланта да украсява истината, както и усета към визуални трикове, с които да привлича и задържа вниманието на публиката. На 17 години родителите изпращат Маргарет в Хага под опеката на нейния чичо, но този живот е много скучен за нея и тя намира начин за свобода. Прочита в местния вестник обявата на офицер на служба в Индия, който си търси съпруга. Пише му, срещат се, женят се. Рудолф Маклеод е 20 г. по-стар от нея. Двамата с Маргарет заживяват на остров Ява.



На брега на океана в огромна луксозна къща Маргарет има на разположение 12 прислужници, но съпругът й се оказва алкохолик и побойник, който изневерява на младата си жена и дори има дузина извънбрачни деца. Нито към тях, нито към двете си законни деца Маклеод не изпитва любов и привързаност. Приказката се превръща в ад. През 1899 г. се случва трагедия, която преобръща живота на Маргарет. Една от прислужниците, за да си отмъсти на господаря си, отравя децата им. Момиченцето оцелява, но синът на Маргарет загива. Преживяното е повод тя да разтрогне нещастния си брак и да потърси нов живот в Париж.



По Китайския хороскоп тя е змия, така че опасността и тайните я привличат като магнит. Маргарет е сигурна, че носи в себе си нещо изключително, заради което мъжете я обожават и помнят, и се обсебва от идеята да стане прочут модел на художниците, които се събират от цял свят в Париж. Историите за бедни красавици, които красят платната им и се превръщат в техни любовници и прочути музи, вълнуват въображението й и докато с първата част от условието се справя отлично, то с втората - нищо не се случва. Както казва един от известните импресионисти Анри Жан Гиом - "Тя е твърде плоска за четката на един артист!”. Затова Маргарет сменя амплоато си и започва работа като танцьорка на екзотични танци в нощно кабаре. С псевдоним Мата Хари - Окото на зората.



Първият й обожател е собственикът на Музея за източни изкуства в Париж. Той устройва бляскав спектакъл с нейно участие в салоните на музея, пред онемялата публика Мата Хари танцува в екзотични костюми, всъщност експонати на музея. Постепенно по време на танца тя сваля един по един воалите си, докато остане напълно гола, единствено по знаменития си сутиен със скъпоценности. Пресата моментално я обявява за звезда. Царицата на стриптиза използва ловък трик - сутиенът, който никога не сваля и около който се раждат много легенди, всъщност придържа към тялото й фино трико в телесен цвят, което стяга допълнително и скрива всеки недостатък.



Танцува винаги на приглушена светлина и така илюзията за голота е пълна. По-късно този трик е масово използван в Холивуд. Мата Хари знае, че половината от успеха е да впечатлиш, но по-важното е да поддържаш вниманието към себе си и на едно от изпълненията си в залата се втурва полугол индус, който пада в краката й и започва да се кланя и нарежда някакви сърцераздирателни думи на хинди. Спектакълът е прекъснат, а звездата веднага дава обяснение за случката пред любопитните журналисти: това бил слуга на нейния баща махараджа, който искал да я омъжи за индийски принц, но Мата Хари не харесвала жениха и избягала от Индия, за да бъде свободна. Вестниците разказват приказните истории, които тя съчинява за себе си, а почитателите са жадни за още. Според друга версия тя е извънбрачно дете на махараджа и жрица от Индуиски храм, израснала в храма при майка си и там усвоила ритуалните танци и тънкостите на Кама сутра. Пиарът, който си създава, се отплаща. За цялото висше общество било равностойно на модно събитие посещението на спектаклите на голата танцьорка и картичките с лика й се разпродават светкавично.



Тя жъне комплименти и поклонници, получава покани за турнета из цяла Европа. Не е тайна за никого, че освен да танцува предлагала и по-лични услуги на богатите си обожатели. Една нощ със звездата струва цяло състояние - 20 000 франка за няколко часа от компанията й. Като разплата съвременната Месалина, както сама се нарича, приемала диаманти, скъпоценности и редки кожи. Мъжете са страшно луди по нея и готови на всичко, а от своя страна тя просто ги използва и бързо губи интерес към всеки, чийто портфейл изтънява. Един от любовниците й дори финансира цял филм за Маргарет - "Прелъстителката от Изтока”.



На премиерата се изсипва цялото висше общество и скоро тя получава покана от Берлинската опера за участие в балетен спектакъл. Авантюристката пристига в Германия в началото на Първата световна война; да се върне във Франция по време на война е сложно и тя заминава обратно за Холандия. По това време Холандия е неутрална държава, а Мата Хари все пак има холандско гражданство. Всичките й вещи и пари остават в Берлин, но и в Холандия бързо намира покровители. Един банкер плаща всичките й сметки, богат търговец пък й наема скъп апартамент в центъра на Хага и урежда ангажимент на сцената на Хагския кралски театър. Там тя се запознава с Карл Крамър, който ръководи немските информационни служби в Амстердам. Смята се, че в този момент Крамър я вербува да работи за немското разузнаване и й дава кодовото име Агент H 21. Тя е без пари, ангажиментите й намаляват и търси начин да се върне в Париж. Шпионажът дава тази възможност. Преди Париж е изпратена в Антверпен, където завършва бърз курс по шпионаж.



И така, Франция воюва, но нощният живот в Париж продължава. Висшите офицери с радост споделят компанията на фаталната дама, респективно и тайните си. Мата Хари започва турне по линията на фронта Португалия, Холандия, Испания... В същия момент и французите се опитват да я вербуват, а германците преценяват, че услугите й им излизат твърде скъпо и решават да се освободят от нея. Съмнение предизвиква посещението й в курорт за ранени офицери в глухата френска провинция. Става ясно, че дамата е плътно следена от френските служби. Затова немците изпращат грама с код, който знаят, че французите ще засекат „ Агент H 21 пристигна в Мадрид и очаква заплатата си. Има сведения, че е вербуван от французите...”. Английското разузнаване прихваща и банкови преводи от немците през Амстердам за Мата Хари и така истината излиза на яве. Тя е двоен агент.



Французите я арестуват и веднага започва закрит процес. Осъждат я на смърт чрез разстрел. Но кога и как я вербуват? Една от версиите за това разкрива тъжна любовна история. Още преди войната Мата Хари се влюбва във военното аташе на Руското посолство във Франция Вадим Маслов - царски офицер, част от свитата на император Николай II. Изключително ерудиран, младият Маслов единствен развълнува сърцето на куртизанката може би с това, че след травма на бойното поле бил полусляп.



Тази среща е фаталният обрат в живота на Мата Хари. Аташето е преместен в Берлин, където тя се опитва да го последва. После избухва войната и ги разделя отново. За да последва любимия си, тя сключва сделка с немците, а по-късно, за да го посети в един от френските курорти, моли за съдействие шефа на тайните служби на Франция капитан Ладу. "Ще направя всичко, което поискате, за да ви се отблагодаря!" заявява тя на Ладу, а той й отговаря - "Отблагодарете се на Франция, не на мен.”. Мата Хари мислила, че това е шега, но тази шега я заплита в мрежите на двойния шпионаж, за които леконравната влюбена танцьорка не си дава сметка. Да върти мъжете на малкия си пръст за нея било е игра, но тайният план е да вземе парите и на двете разузнавания и да избяга с любимия си мъж далеч от всички.



Но по време на война царицата е просто пешка. Вместо в обятията на любимия, тя се озовава в затвора с присъда. Срещу нея в съда са призовани много от влиятелните й любовници, дори и Вадим Маслов, който заявява, че е имал краткотраен и неангажиращ флирт с нея много преди войната. Присъдата е издадена единствено въз основа на отношенията с немското разузнаване "за шпионаж в полза на Германия Маргарет Зеле е осъдена на смърт чрез разстрел.” Мата Хари отвръща: "Освен за Франция, аз не съм работила в разузнаването на никоя друга държава! Никога, никого не съм предала... Предадоха мен.”



Някои от влиятелните й любовници започват да кроят планове за спасението й. Един предлага на разстрела тя да излезе с дълго кожено палто, а отдолу да е гола и когато войниците получат заповед за стрелба, тя да разтвори палтото, а гледката от голата й гръд да обезоръжи стрелците. Друг замисля да прелети над затвора и да обстреля охраната, за да създаде паника, в която Мата Хари да избяга. Трети се опитва да подмени патроните с халосни. Но нито един от екстравагантните планове не успява. След разстрела никой от роднините или обожателите не пожелава да прибере трупа й и да поеме разноските по погребението. Тялото й е дадено на Френския институт за медицински изследвания. Години по-късно прокурорът по делото признава: "Доказателствата по това дело бяха толкова малко, че да не можеш и котка да осъдиш...”. Историята й става вдъхновение за холивудските продуценти, а най-известната екранна Мата Хари е изиграна от ослепителната Грета Гарбо.



През 2014 г., когато светът отбелязва 100 години от началото на Първата световна война, са разсекретени военни документи, които дават нова светлина на много загадки и тайни. Преди няколко години Министерството на правосъдието на Холандия изпрати иск до Френското правосъдие за преразглеждане на делото срещу Мата Хари и за основание министерството посочва открити документи, които доказват, че макар и вербувана от немските тайни служби, Мата Хари "никога не е работила за тях". Вчера, 7 август 2022 г., се навършиха 146 години от рождението на тази Лъвица, неповторим образ в историята на 20-и век.
 

More Celebrities