Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 16.03 – 22.03

Тялото: Да отслабнем с какао

Всеки от нас е запознат с прекрасния аромат и вкус на какаото. Изглежда, че напитката с какао е доста калорична...

Health преди 9 години

Всеки от нас е запознат с прекрасния аромат и вкус на какаото. Изглежда, че напитката с какао е доста калорична (кафето и чай са по-калорични), но, въпреки това, при определени условия, то може да се използва дори и при диета.

Какао: полза или вреда?

Какаовите зърна, които са суровина за какаото на прах, какаовото масло и шоколада, съдържат голямо количество ценни полезни вещества:

- На първо място, трябва да се отбележи съдържанието на огромен брой антиоксиданти, забавящи стареенето на клетките и предпазващи нашия организъм от злокачествени заболявания и болести на кръвоносните съдовете и сърцето
- Магнезият, присъстващ също в какаовите зърна, има благоприятен ефект върху сърцето
- Кофеинът - придава енергия и жизненост
- Серотонин, теобромин и фенилетиламин са все вещества, повдигащи настроението и придаващи чувство на бодрост, радост и удовлетворение
- Благодарение на полифенолите организмът може да не чувства глад дълго време
- Витамини A, E, PP, B3 и B6
- Калций, фосфор, желязо, цинк, калий и фолиева киселина
- Що се отнася до съдържанието на мазнини, в 100 грама какао на прах се съдържа само 15 грама. Въглехидратите също са 10 пъти по-малко
- Така че явявайки се не високо въглехидратна храна, какаото помага в борбата с излишните килограми. Голяма част от него се състои от белтъчини и баластни вещества, които вече говорят за голямата му полза в диетите

Също така, какаото има и следните полезни свойства:

- Подобрява кръвообращението на мозъка
- Понижава кръвното налягане
- Възстановява мускулите след тежки тренировки
- Полезно е за кожата

МИНУСИ

Въпреки изобилието от положителни качества, какаото все пак може да навреди на организма, поради следните недостатъци:
- Съдържа кофеин. В действителност, само 0.2%, но все още е предмет на разногласия сред учените.
- Нехигиенични условия. В страните, произвеждащи какао, има проблеми с организацията на добри санитарни условия.
- Химикали и препарати. Растенията в големите плантации се наторяват обилно с торове, които съдържат пестициди.
- Алергии. Хитинът, който може да попадне в крайния какаов продукт, поради насекомите, живеещи в бобовите, често предизвиква в някои хора тежка алергична реакция. В този случай, употребата на какао трябва да бъде ограничена.
- Трябва да се отбележи, че недостатъците са свързани до голяма степен не със самите какаови зърна, а с различни вредни вещества, които могат да попаднат в продукта по време на производството.

Възможна ли е употребата на какао по време на диета?

Ще започнем с това, че има голяма разлика между какаото на прах, какаовите напитки и шоколада.

Какаото на прах, без добавянето на захар и овкусители, съдържа около 300 ккал на 100 г. В 1 чаена лъжичка има 9-10 грама прах, който е 30 ккал. Без захар, мляко и други добавки чаша с такава напитка ще ни струва само 60-90 калории.

Обезмаслено какао на прах (до 12%) е позволено в диетата на Дюкан, но не повече от 1 чаена лъжичка.
В горчивия шоколад има също толкова калории, колкото и във всеки друг - около 550, горчивите какаови зърна му придават полза, а вкус - захарта и ароматизаторите, самите какаови зърна са горчиви. Ако искаме да похапнем сладко, без вреда за фигурата, трябва да насочим вниманието си към плодовете или да си направим какао със заместител на захарта.
Шоколадът повдига бързо настроението и дава сила основно заради захарта, която действа подобно на другите стимуланти: скоро ни се приисква още.

Да се използва ли какао по време на диета? Да, но най-добре - не вътрешно, а външно. Например, обтриване с какаово масло. Какаовото масло е натурална мазнина, която се извлича от какаовите зърна и се използва предимно за козметични и медицински цели, тъй като омекотява кожата и има редица лечебни свойства.

В състава на какаото присъства кофеин, олеинова киселина, триглицериди, витамини А и Е, минерали и танини. Благодарение на полезните свойства на продукта, можем също да отстраним пигментацията на кожата, да укрепим структурата на косата отвътре, да предотвратим появата на стрии по тялото и да подобрим нервната си система.

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.