Следва

PFW: Dior, есен/зима 2015

11 магистри от НБУ в колекции

През изминалия петък, два дни преди 8-ми Март, се състоя Дипломното модно ревю “Fashion Forecast” на студентите от магистърската програма „Мода и бизнес стратегии” на НБУ...

All fashion преди 9 години

През изминалия петък, два дни преди 8-ми Март, се състоя Дипломното модно ревю “Fashion Forecast” на студентите от магистърската програма „Мода и бизнес стратегии” на НБУ. Представянето в зала Vivacom ART HALL обедини 11 дипломанти – Албена Деспотова, Десислава Хаджийска, Мария Попова, Ружа Вълкова,
M2V – Мария Миличин, Ваня Дудоленска, Мария Касова, Петя Кръстева,  Калина Калчева, Татяна Арнаут и 
Иванина Александрова, които заедно разказаха пред публика творческите си нагласи за сезон Есен/Зима 2015.

Чрез заигравка и с много творчески дух, момичетата приковаха вниманието. Хубаво е, че всяка колекция бе със свой собствен почерк, индивидуална и разпознаваема. Под ръководството на Веселин Йорданов и Николай Пачев, всеки от бъдещите дизайнери показа уменията и знанията си по избрана от него тема.

Албена Деспотова - „Merge or Split”
В конструктивно и цветово отношение, аналогия може да се търси с „Баухаус“ движението, започнало в началото на 20-ти век. Простите цветове са заменени от равни по тон и в структурно отношение материали. Моделите разкриват предимството функционалност при спортното облекло, в съчетание с доза елегантност.

Десислава Хаджийска - "Unshakable"
"Unshakable" е колекция, разработена на база архитектура или по-точно от формите на интересно проектиран мост от Moreno Ratti, разглеждан още като връзка между миналото и бъдещето. Пресъздаване на 60-те, 70-те и 80-те с модерно звучене през Autumn/Winter 2015-2016. Разработен основно прав и трапецовиден силует с характерно паднало рамо. Джобовете с концептуален характер са основен детайл. Моделите са с вариращи дължини, в основна гама и монотонен характер.

Мария Попова - "Nomadic Hybrid"
Концепцията е повлияна от малкa, но разнообразна част от обществото, която живее и работи в градска зона. "Номад" подсказва избран начин на живот, а също така предполага, че градските номади живеят чрез адаптиране, а не чрез контролиране на околната среда. Колекцията носи съобщение, използвайки форма, напластявания, силуети, текстура с косъм и цветове тон в тон.

Ружа Вълкова - "Sweet Blaze"
Sweet Blaze е създадена за младите дами с динамично ежедневие. Колекцията е ориентирана към съвременната модерна жена - уникална, интригуваща и винаги различна. Моделите подчертават женската фигура по един деликатен начин, като провокират вниманието към "малките" детайли. Посланието към дамите е да бъдат естествени, бляскави и секси.

М2V – Мария Миличин, Ваня Дудоленска, Мария Касова - CO DE / BOHEMINIMALIST
Колекция за жени, мъже и деца, която носи духа на пътешествията, на натрупаните и постоянно събирани знания, опит и култури, на рафинирания стил и свободен дух. Смесица от цветове, материи и щампи, пропити с креативност. Стил, който знае мястото си и има смелостта да съчетава елегантност с всекидневен дух.

Петя Кръстева - "View From Above"
Колекцията е вдъхновена от сгради и природни гледки с кръгли форми (дупки). Оттам идва и инспирацията за моделите. Christian Dior и типичният за него New Look силует е също голямо вдъхновение за тази колекция.

Калина Калчева - „The new old“
Колекцията - романтична с ретро препратки. Акцентът е върху обемните клош поли и обрани обеми в талията. Женствен силует, облечен в черно и бяло с акценти на жълто и лилаво. Леки и ефирни платове с фин отблясък и дискретен релеф.

Татяна Арнаут - „РЕВОЛЮЦИЯ“
Украйна. Революцията вече е война. Вдъхновение - от цветовете на събитията. Борба за мир.

Иванина Александрова - "BLACK VS WHITE"
В колекцията има съпоставяне на мъжкото и женското начало, представени чрез графични цветни блокове, изострени от материите. Романтичен стил, загадъчност на прозрачните материи, феерични дълги силуети.

More from View Sofia

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 23 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.