Следва

Street Style вдъхновения... Седмица на модата в Париж, част II

PFW: Dior, есен/зима 2015

Странна колекция на Раф Симънс за новия сезон, заявена като "животинска", епитет, който...

All fashion преди 9 години

Странна колекция на Раф Симънс за новия сезон, заявена като "животинска", епитет, който препраща към основните инстинкти у всеки от нас.

Високи латексови ботуши, някои дюс, други като част от роклята с идентичен геометричен принт, наподобяващ леопард; първобитни полички с бели офис ризи и други особени комбинации - така изглежда с поглед към следващата зима идеята за сексуалността в тази авторова интерпретация.

Всъщност дрехите, които прави за Dior Раф Симънс по принцип не са точно секси в общия смисъл.

Не могат да се нарекат такива и нещата от тази примитивно-природолюбива есенно-зимна колекция. Симънс се обръща към първобитните хора и дивата природа, но в ръцете му всичко изглежда някак фиксирано, като да е стерилизирано - дори и безконечно високите латексови ботуши, очевиден фетиш, на практика незнайно защо не предизвикват никакви емоции, освен, категорично, желанието да си ги купиш.



Леопардовият принт е обработен от дизайнера така, че остава ужасно далеч от буквалния си прочит на анимализъм, а по-скоро прилича на майсторско занимание с геометрията.
Също толкова условни са и рисунъкът на зебра, и бродериите по белите рокли, и останалите характерни детайли.



Змийският принт е нанесен върху тесни рокли и блести красиво, но като цяло се усеща тенденцията към това да се обере, да не кажем съвсем отрече първосигналната жизненост в тази колекция, която не могат да осигурят дори и ярките цветове, които изобилстваха на подиума. Което ни най-малко не неглижира таланта на Симънс и не пречи колекцията да е невероятно успешна: тя е това, което е, именно благодарение на своята рафинираност.

Една от най-директните препратки към първобитната естетика и същевременно супер нови в света на високата мода се оказаха късите рокли от кожа, сякаш извадени от анимационния филм за Семейство Флинстоун, както и комплектът от проста риза и пола, нарязана на широки ленти, точно като поличка от листа в едно древно време.



През цялото дефиле като една особена обобщаваща нещата нишка вървеше костюмът с панталон в мъжка кройка, за който смеем да твърдим, че макар и стряскащо старомоден на пръв поглед, всъщност е най-доброто, което можем да му причиним на есенния си гардероб.

More All fashion