Следва

Малко по-различно суши. С киноа

Вариант захарта да е полезна? Е, но за какво

В света, в който живеем, неизбежно употребяваме захар, по собствено желание, с лъжичка, примерно, или скрита в продуктите, с които се храним...

All About Life преди 9 години

В света, в който живеем, неизбежно употребяваме захар, по собствено желание, с лъжичка, например, или скрита в продуктите, с които се храним. Това само по себе си е проблем, защото я наричат бялата отрова, защото всеки знае колко е вредна, защото твърдят, че раковите клетки я обичат и пр., така че накуп се стараем да я избягваме. Това е факт.

Освен в случаите, когато можем да намерим едно чудно и практично приложение на малките кристалчета в домакинството. Захарта може да бъде и е полезна, да видим за какво:

Запазва букета с цветя свеж

Всеки обича да му подаряват цветя, но откъснати вече, нежните стръкчета бързо губят свежестта си, дори и потопени във вода. Простите въглехидрати, които се съдържат в захарта, и които не са препоръчителни за нас, могат да осигурят необходимите хранителни вещества на едно растение, за да го запазят свежо. Добавяме 3 супени лъжици захар и две супени лъжици бял оцет към водата, и цветята изглеждат като току-що откъснати за по-дълго.

Премахва неприятните миризми

Ако водата е честа причина за поява на неприятни миризми, то захарта е силен противник, поглъщайки ги безкомпромисно. Чрез малко количество от нея, можем да почистим кафемелачки, термоси и кани за вода. Поставяме малко захар в кафемелачката и пускаме да работи за около две минути, след това изплакваме с вода и миризмата изчезва. Можем да оставим захарта да действа известно време, като поставим малко количество в съда и го затворим плътно, след което отново изплакваме с вода.

Храната също остава свежа, ако...

Към местата, където съхраняваме продукти с краткотрайна свежест, поставим няколко бучки захар. Това ще предотврати появата на влага и съответно образуването на плесен.

Премахва петна от трева

Зеленият цвят, който тревата може да остави по дрехите ни, често се оказва доста упорит за почистване. Не и ако използваме захар. Паста от захар и вода ще свърши чудеса върху петното. Оставяме да подейства около час, след което изпираме както обикновено.

Премахва миризми и от ръцете ни и почиства мазнини

Изцапаните с масла и пропити с миризма ръце, независимо дали са от упоритите риба или чесън или са в следствие от ремонтирането на колата например, лесно могат да се отстранят, ако към течния сапун добавим захар. Тя действа като ексфолиант и премахва успешно мръсотията.

Очевидно захарта е силно полезна в други насоки от обичайние, затова се замисляме силно следващият път когато посегнем към захарницата със следобедното кафе, нали?

More from View Sofia

More All About Life