Следва

ОФИЦИАЛНО Е! Легендарният британец Роби Уилямс хедлайнер на SPIRIT Of Burgas

Леонардо Ди Каприо си купи картина от Instagram

Леонардо Ди Каприо е сериозен колекционер, това е известно на целия свят. На колекцията му...

People of art преди 9 години

Леонардо Ди Каприо е сериозен колекционер, това е известно на целия свят. На колекцията му би завидяла всяка световна галерия. Очевидният интерес на холивудския красавец е подплатен и от очевиден нюх, подчинен на всички съвременни течения в живота. Преди дни Лео си напазарува творба от Instagram.

Последното вложение на Ди Каприо е картина на художника Жан Пиер Рой, която актьорът си купи благодарение на Instagram профила на галерия Poulsen. «Леонардо забеляза работата в Instagram и я купи по телефона», — съобщи сътрудник на галерията.


Жан Пиер Рой. «Наследство». 2015

Пак в началото на март Леонардо Ди Каприо купи работа от 1973 година на американския майстор на постживописната абстракция Франк Стелла, през май 2013 — картина на Такаси Мураками, малко преди това - платна на Жан-Мишел Баския, Еди Руша, и така назад чак до 1996 година, когато именно актьорът започва да колекционира изкуство.

Порталът Artnet съобщава, че за тези близо 20 години Леонардо е събрал внушителна колекция от произведения, стараейки се да не пропуска важните аукциони. «Анди Уорхол, Жан-Мишел Баския, Франческо Клементе и Джулиан Шнабел — това са хора на изкуството, популярни в Ню Йорк през 80-те, времето, в което започвах правилно да разбирам изкуството. Те бяха моите герои, а от по-рано бях голям поклонник на Баския», — бе споделил преди време Ди Каприо пред Wall Street Journal. Днес актьорът се интересува от различни жанрове: от кино плакати от Златния век на Холивуд до абстрактни живописни образци от 70-те години.


Уолтън Форд. «Тигрица». 2013

В колекцията на актьора вече има работа на Пабло Пикассо, на карикатуриста Робърт Крамб и Еди Руша, «Тигрица» на Уолтън Форд. Последната има за Ди Каприо особено значение: обезпокоен от проблемите с унищожаването на тигрите, той счита защитата им за много важна, що се касае до опазване на средата.


Оскар Мурильо. Без име (Рисунка на стена). 2011


Леонардо да Винчи. «Благовещение». 1475


Андреас Гурски. «Океан V». 2010


Ед Руша. «Стандартна станция». 1966


Елизабет Пейтън. «Леонардо». 2013
 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра