Следва

Throwback Thursday: Calvin Klein - дози секс и скандал през годините

В Париж показват скандалната колекция на Ив Сен Лоран от 1971 - модна революция в ансамбли

Чудехме се онзи ден, докато подготвяхме за публикация материала за новата колекция на Еди Слиман за...

All fashion преди 9 години

Чудехме се онзи ден, докато подготвяхме за публикация материала за новата колекция на Еди Слиман за Saint Laurent как ли покойният Ив би възприел работата на следовника си с днешна дата. Без да е натоварен с отрицателен знак, този ни въпрос изникна логично, след като си разгърнахме спомените и впечатленията относно гениалната работа на основателя на модната къща през годините.

И сякаш в отговор на нашите колебания, и по-точно за да ги разсее повече, отколкото да ги затвърди, идва новината за нова страхотна изложба, организирана от Фондация Пиер Берже - Ив Сен Лоран, посветена на колекцията на дизайнера от 1971 година, вдъхновена от стила на 40-те. Публиката ще види 40 тоалета от тази историческа колекция, напълно скандална за времето си.


Колекцията на Yves Saint Laurent пролет-лято 1971 Haute Couture

Всъщност се касае за пролетна кутюр колекция от 1971, която придобива известност, с която друга колекция на Сен Лоран не може да се похвали, поне не в своята цялост, какъвто е този случай. Защо работата на дизайнера предизвиква скандал? Ив Сен Лоран е обвинен в извънредна вулгарност, както и в романтизация на някои от най-тъмните страници в парижката история — Париж по време на немската окупация през Втората световна война.

Особено обидно за публиката се оказва това, че колекцията се отнася към линията haute couture, която е считана за безопасно и консервативни територия - експериментите в колекциите prêt-à-porter винаги са се възприемали с доста повече търпимост. Новата изложба, която се открива утре в залите на Фондацията на Пиер Берже — Ив Сен Лоран, се нарича с показателното Yves Saint Laurent 1971, La collection du scandale и ще продължи до 19 юли.


Палто "Устни" от колекцията на Yves Saint Laurent Haute Couture Пролет-Лято 1971









More All fashion