Следва

Кара Делевин в главната роля или пръв поглед на "Paper Towns"

Истории от живота: Опасни връзки - Нанси и Сид Вишъс

Казват, че вехтите стаи на легендарния хотел “Челси” в Ню Йорк, са обитавани от духовете на Марк Твен, Джанис Джоплин и други светила, които някога са ги наемали...

People of art преди 9 години

Казват, че вехтите стаи на легендарния хотел “Челси” в Ню Йорк, са обитавани от духовете на Марк Твен, Джанис Джоплин и други светила, които някога са ги наемали. Но нито една от скитащите души не може да разкаже по-страшна приказка за духове от Нанси Спънджен и любимият й Сид Вишъс.

Всичко се случва в ранните сутрешни часове на 12 октомври 1978 година в стая номер 100. В тази злополучна нощ Сид приключва бурната си 21-месечна връзка с Нанси, като я намушква до смърт с ловджийски нож. Четири месеца по-късно, измъчван от болка без нея, той прекратява и своя живот.

По това време Сид е на 21 години. Като басист на “Sex Pistols”, които са разделят малко по-рано, той е член на една от най-влиятелните и любими британски пънк-рок групи. Нанси, 20-годишна, е една от най-запалените му фенки. Заедно, двамата са в челните редици на рок авангарда на 70-те години, нихилисти, които довеждат своя сложен любовен роман до злополучния му край.

Родена в семейство от високата средна класа на бизнесмен от филаделфия, Нанси има проблеми "почти от раждането си", казва майка й, Дебора Спънджен. "Тя беше нестабилна". Емоционалните й проблеми я карат да злоупотребява с наркотици и на няколко пъти прави опити за самоубийство. Но когато среща 19-годишния Джон Саймън Ричи, по известен като Сид, през 1977 година в лондонския апартамент на приятел, тя трудно може да бъде определена като безцелна."Нанси дойде в Англия с ясното желание да се вмъкне в леглото на някой от “Sex Pistolс", казва Памела Рук, приятелка на музиканта, която работи в магазин за пънк дрехи на модерната по това време Kings Road. "По някакъв начин, Сид се оказа лесна жертва.”

Вишъс от своя страна е отгледан в южната част на Англия от Ан Бевърли, самотна майка с проблеми, която също има история с употреба на хероин. Басистът е доста самотен извън сцената, много повече, отколкото имиджът му на лошо момче подсказва. "Дълбоко в себе си той беше срамежлив човек." пише фотографът Денис Морис във фотографската история на бандата от 1991 година “Never Mind the B*ll*cks”. "Мисля, че той се уплаши от публиката… понякога не показваше никакви емоции."

На 16 години, след няколко вечери на секс за една нощ, Сид казва на майка си: "Мамо, не знам какво е това, което хората виждат в секса. Аз не получавам нищо от него."

Но все пак Нанси, която работи като стриптизьорка и проститутка в Лондон, успява да го съблазни. Новата двойка се мести в апартамента на Рук, недалеч от Бъкингамския дворец, където споделят един матрак на пода в трапезарията. "Всеки искаше да бъде със Сид, но за съжаление той избра Нанси," казва Рук, която сега работи като ветеринарна медицинска сестра на южното крайбрежие в Обединеното кралство. "Според мен тя беше невероятно дебелокожа, един от най-неприятните хора, които съм срещала. Всеки можеше да види през нея, с изключение на Сид."

С всичките си проблеми двамата стават напълно зависими един от друг. "Сид не е имал никакви нормални взаимоотношения и мисля, че сексът го спечели в случая” казва Рук. "Винаги съм го виждала като дете, а Нанси като майка. Тя беше от тези всеотдайни хора, а той никога не беше имал такова нещо в живота си”. Предсказуемото, силно присъствие на Нанси в живота на Сид скоро довежда до проблеми в групата. Фронтменът Джон Лайдън (тогава известен като Джони Ротън) "ще го моли да се отърве от нея, но за Сид тя е като патерица," пише Морис. "Когато бяха заедно, той беше като коте, без нея беше като луд.”

Нилс Стивънсън, тур мениджър на групата казва, че с течение на времето, “Сид започна да не харесва нищо с изключение на хероина и Нанси". Нещата стигат своя връх през 1978 година на единственото голямо турне на “Sex Pistols". През всички американски дати за концерти, Сид е безотговорен и хаотичен според Морис. "Никой не знаеше защо. Явно му липсваше Нанси. Понякога изобщо не ядеше, пиеше много и вземаше много наркотици." На фронтмена Джон му писва, събира си багажа и се връща в Англия по средата на турнето. За щастие на Вишъс Нанси се присъединява към него в Ню Йорк.

След като двойката се мести в хотел "Челси" през август, връзката им става още по-бурна от преди. "Бяха се сбили четири дни преди да умре", казва Дебора Спънджен. "По телефона ми каза, че я удрял. Прекарах следващите дни, притеснявайки се. И тогава тя не се обади. Никога не се обади отново."

На сутринта на 12 октомври, след сигнал за скандал, полицията влиза в хотелската им стая и намира Спънджен, облечена в кървав сутиен и бикини, свита под мивката в банята - мъртва от една-единствена дълбока прободна рана в корема. Намират и Сид в наркотична мъгла, музикантът е обвинен в убийството, но е освободен под гаранция от $ 50,000. И до днес не е известно какво точно е станало в тази стая и дали Сид е отговорен за смъртта на любимата си или в стаята е имало и трети човек. В няколкото телефонни обаждания до Дебора Спънджен след ареста му, Сид "никога не каза, че съжалява," спомня си тя. "Той никога не каза нищо за случилото се изобщо".

Десет дни по-късно басиста прави неуспешен опит за самоубийство, опитвайки се да пререже вените си, викайки: "Искам да бъда с моята Нанси! Искам да ме оставят на мира!"

След смъртта на Нанси, майка му Бевърли идва в Манхатън, за да бъде със сина си, който, въпреки че е в клиника, все пак успява да си намира наркотици. На 1 февруари, 1979 година, уплашена, че може да бъде арестуван, докато си купува дрога от улицата, тя взима доза хероин за него. Бевърли дори е със сина си в апартамент на негов приятел в Гринуич Вилидж в нощта, когато Сид си инжектира дозата. След това, "Кълна се в Бога, той изглеждаше все едно има розова аура около тялото си." спомня си тя. “На следващата сутрин, когато му занесох чаша чай той лежеше там съвсем спокойно. Разтърсих го, докато не осъзнах, че е много студен и много мъртъв."

Късно една нощ, няколко дни по-късно, Бевърли прескача стената на гробището до Филаделфия и против волята на семейството Спънджен, разпръсва праха на сина си в снега над гроба на Нанси.

Властите официално никога не вземат решение дали смъртта на Сид е случайна или умишлена, но Ан Бевърли има съмнения, че синът е направил нужното, за да бъде с Нанси. За доказателство има набързо написано стихотворение, просто озаглавено "Нанси":

Ти беше моята любима
И знаех всичките ти страхове
Беше истинско щастие да те държа в ръцете си
И целувка да изтрия сълзите ти
Но сега те няма
Има само болка
И нищо не мога да направя
И не искам да живея този живот
Ако не мога да живея заради теб. 

Въпреки краткия си и бурен живот Нанси и Сид оставят дълбока следа в пънк-рок сцената и повлияват много от бъдещите поколения. Нанси Спънджен се появява отново през деветдесетте години като модел за подражание на Къртни Лав, перхидролена блондинка, спорната мацка на инди-рок сцената, каквато беше Нанси за пънкарите. "Тя изглеждаше като Нанси Спънджен... класическа пънк-рок мацка,"  това казва самият Кърт Кобейн на Майкъл Азерад в “Come As You Are: The Story of Nirvana.” Стилът на бунтарката не остава незабелязан и от големите дизайнери и дори днес повече от три десетилетия след смърта си тя вдъхновява Saint Laurent за новата му колекция.

More from View Sofia

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра