Следва

Славена Вътова вече е г-жа Цолова

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 23 - 29 март

На 23.03.2015 г.в 18.00 ч. ще се проведе вторият концерт Руската музика на XIX в. В програмата – произведения на Чайковски, Рахманинов, Лядов и Стравински в изпълнение на пианистката Нина Нейчева...

Events преди 9 години

Руската музика на XIX век - концерт

Кога: 23 май, 18:00 часа
Къде: фоайето на отдел "Изкуство" на Столична библиотека

На 23.03.2015 г.в 18.00 ч. ще се проведе вторият концерт Руската музика на XIX в. В програмата – произведения на Чайковски, Рахманинов, Лядов и Стравински в изпълнение на пианистката Нина Нейчева. И музикални картини, рисувани на живо от Росица Танова.

Вход: свободен.

Релеф - изложба живопис на Кирил Якимов

Кога: 23 март - 5 април, откриване 23 март от 18:30 часа 
Къде: Vivacom Art Hall

22.03.2015 г., София. VIVACOM Art Hall представя изложбата на художника Кирил Якимов. Експозицията обединява двайсет и две платна абстрактна живопис търсещи, улавящи и отричащи връзките между понятията “повърхност”и “повърхностност”.

Колко дълбоко можеш да навлезеш в повърхността?
Повърхностността на съвременния свят лишава ли абстрактното изкуство от послания?
А трябва ли живописта да носи послания или чистата наслада от формата и цвета е достатъчна сама по себе си?
“Желанието да създаваш картини не винаги е свързано с желанието да казваш големи и дълбоки истини за света. За мен думите често са проблем, а рисуването е най-доброто лекарство, което познавам. Затова, въпреки че много харесвам концептуални творби и инсталации, които са ангажирани и искат да говорят на публиката, аз самия не отъждествявам изобразителното изкуство с тях. За мен абстракцията е наистина друг визуален език, в който общуването не минава през смисъла, а през привличането.” - казва Кирил Якимов.

Всеки творчески импулс има различен релеф и двадесетте и две платна на Кирил Якимов са релефна карта на тези импулси - от възникването на желанието, през набъбването му до момента, в който се излезе и се “случи” на повърхността, придобивайки собствената си форма, определения си цвят и точния си мащаб.

Вход: свободен.

Европейски музикален фестивал

Кога: 25 март - 10 юни, 19:30 
Къде: Зала България 

„Европейски музикален фестивал” e създаден през 2001 г. Форумът има за цел да представи на столичната публика изявени български и световни звезди от сферата на класическата музика. В програмата се търси многообразието на жанрове и видове музика. Съчетаването на различни подходи към класическата музика обогатява познанията на публиката. С всяко следващо издание фестивалът реализира на практика идеята за запазване на ценностите от миналото и оживяването им в нова епоха.

В програмата на Европейски музикален фестивал 2015 ще гостува реномираният ансамбъл Academy of St Martin in the Field от Великобритания. Концертът ще се състои на 6 април от 19:30 ч. в зала “България”.

Еyot

Кога: 26 март, 21:00 часа 
Къде: БНРу Студио 1

Сръбският ню-джаз квартет Еyot ще представи новия си албум Similarity в рамките на радио фестивала "Аларма Пънк Джаз".

Третият албум на групата, който излезе преди няколко месеца, е записан и продуциран от Джим Бар (басиста на Get The Blessing и Portishead), като в една от пиесите гостува и брас-секцията на Get The Blessing в лицето на тромпетиста Пийт Джъдж (и него ще го видим по-късно – през април – в София) и саксофониста Джейк МакМърчи.

Групата носи нещо от звука и енигмата на великани като E.S.T. и The Necks, следвайки обаче своя собствен джаз, в който има и пост-рок, и минимализъм, и далечни балкански реминисценции в мелодиите, и много, много ембиънт. Един от онези видове музика, които после човек обича да си припомня със затворени очи...

Вход: билети в Дюкян Меломан, Ticketplus и Eventimq на цена от 15 лева,преди концерта цена 20 лева. 

FINNEBASSEN

Кога: 28 март, 23:00 часа 
Къде: Yalta Club, ROOM 1

Краят на месеца ще ни се усмихне с гостуването на норвежката звезда Finnebassen. Отличителният меланхоличен хаус стил пропива всяко парче на артиста. Това прави музиката му лесно разпознаваема и запомняща се. Тракове като „If You Only Knew“ на Aaliyah, „Baby“на Brandy и парчето „Тоuching me” са знакови за работата на FINNEBASSEN и поставят акцент в звученето му. Несъмнено това ще е една от най-интересните и ритмично наситена вечер, в която oсвен FINNEBASSEN, ще чуем и селекцията на младия резидент RUNO, чийто стил перфектно пасва и допълва норвежеца.

Вход: билетите за партито в мрежата на Eventim.bg - Germanos, Пикадили, OMV, Office 1, На Тъмно, Билетен център НДК, Usit Colours, на цена от 20 лева.

През седмицата ще видим още...

Изкуство:

Jazz&Joke
Пейзаж отвъд реалността

Кино:

"Дивергенти 2: Бунтовници" ("Insurgent")
"Стрелецът" ("The Gunman")

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?