Следва

Дай ни старите си очила, ние ти предлагаме нови - най-интересните снимки до момента - част 2

Магическа трева или талисман за щастие? Вълшебствата на едно обикновено растение без грам калории

Смята се, че целината носи щастие. В миналото дори са я закичвали в домовете като талисман. А в древна Гърция са я наричали магическа трева...

Health преди 9 години

Смята се, че целината носи щастие. В миналото дори са я закичвали в домовете като талисман. А в древна Гърция са я наричали магическа трева. Нека видим какво толкова вълшебно има в това растение?

Видове целина
Оказва се, че има няколко вида от това полезно за здравето и фигурата растение:
И в зависимост от сорта, в храната се използват различни части от него. Техните имена са красноречиви: корен, листа, дръжки.

Коренът целина може да се консумира в суров вид, в салати или студени супи, но с него може да се приготвят и топли ястия. Той съдържа магнезий, калий, калций, желязо, цинк, фосфор и натрий. За да не загуби своя приятен аромат по време на топлинната обработка, коренът от целина не трябва да се реже прекалено на ситно. Пуска се във вряща вода, а докато се приготвя се захлупва с капак.

Дръжковидната целина не образува коренище, но стъблата израстват до 4 см. Тя се използва предимно за приготвяне на сочни и полезни салати. Този вид растение е богато на витамини A и C, витамини от група В, K и РР. То съдържа също така много минерални соли.

Листната целина прилича на магданоз, но има съвсем различен аромат. Тези големи листа се използват като подправка. Те съдържат аминокиселини, витамини B, C, и Е. Сочните листа от този вид може да се употребяват пресни, а може и да се изсушат.

Полезните свойства на целина
Поради уникалния си състав, целината има лечебен ефект върху много органи и системи в организма:
- повишава имунитета
- активира работата на стомаха
- ускорява обменните процеси
- извежда от тялото продукти от разпада и отрови
- почиства и прави подвижни ставите
- нормализира кръвното налягане
- възстановява нервната система от депресия, стрес, високи емоционални натоварвания, нарушения на съня



Целина за отслабване
Да, да, да! Целина се използва и за отслабване!
Този евтин и прост продукт прави чудеса и има двойно действие върху излишните килограми. На първо място, той ускорява метаболизма и изчиства организма, което вече допринася за нормализиране на теглото. И на второ място, целината се явява продукт с отрицателна калоричност. Това означава, че за неговото храносмилането са необходими повече калории от съдържащите се в него.

Така че, за отслабване може да се пие сок, да се яде салата и супа от целина. Всичко е в нашите ръце, както се казва.

Как да си направим сок от целина?
За целта ни трябва сокоизстисквачка. Поставяме стъбла от целина и ще получим чудотворен нектар с жизнерадостен зелен цвят. Сокът от целина може да се смеси с моркови или с портокалов сок, мед, ябълки, диня.
За отслабване сокът от целина трябва да се пие 20 минути преди хранене и не трябва да надвишава 100 мл на ден.

Салата от целина
За да разнообразим диетата, може да си приготвим салата от зеленчуци и да добавим корени на целина.
Ето една рецепта за пример. Настъргват се на едро целина, моркови и ряпа. Разбъркват се, добавя се малко сол и растително масло. Поръсва се с лимон.

СУПИ с целина
Супа от корени на целина - много популярна като основно ястие на диетата с целина.
Има различни рецепти. Например, такава.
Нарязват се 300 грама корени от целина (може да се добавят и листа), 4-5 домата, 500 г зеле, 2 чушки. Тези зеленчуци се пускат в кипяща вода и се варят колкото е необходимо. Преди да се изключи котлона се добавят зелени подправки. Покрива се с капак.

Крем супа от целина. Сваряват се в тенджера 4 парчета картофи и 1 глава лук. В същото време, в блендер се смилат 2 стъбла целина, връзка магданоз и копър. Сместа се добавя към бульона и сварените зеленчуци и се пасира. Ако супата не е достатъчно рядка, може да се добави малко вода. След това тенджерата отново се слага на слаб огън и се вари още 5 минути.



Сега вече знаем, че целината е магически продукт за здраве и хубава фигура. Само ползи и никакви калории!

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.