Следва

48-годишната Сашка Васева бременна за трети път

Уникална постановка на Явор Гърдев в НДК

Директорът на НДК Мирослав Боршош и режисьорът Явор Гърдев представиха днес най-новия...

Events преди 9 години

Директорът на НДК Мирослав Боршош и режисьорът Явор Гърдев представиха днес най-новия театрален проект "КВАРТЕТ - ОПАСНИ ВРЪЗКИ СЛЕД КРАЯ НА СВЕТА" по Хайнер Мюлер! Представлението ще се играе само 6 пъти в годината. В главните роли са Снежина Петрова (Мертьой) и Захари Бахаров (Валмон).

„КВАРТЕТ Опасни връзки след края на света“ по Хайнер Мюлер с режисьор Явор Гърдев е най-новото амбициозно начинание на Националния дворец на културата (НДК). Това e и отговорът на дълго пазената тайна за рекламната кампания www.7827838.com, разкри директорът на НДК Мирослав Боршош.

„Имам удоволствието да ви съобщя, че скоро ще е факт първият театрален спектакъл, който е продуциран изцяло от НДК. За мен най-важното е, че това е проект на един от най-добрите български режисьори – Явор Гърдев, с когото започваме това огромно предизвикателство“, анонсира Мирослав Боршош. Той подчерта, че това е поредната стъпка на новото ръководство на НДК, с която се цели “Дворецът да се превърне в място на множество театрални пространства – всяко със собствен характер, визия и публика”.

„Бих искал да благодаря на г-н Боршош за предприемането на толкова смел творчески и продуцентски акт, какъвто е подкрепата за реализирането на подобен спектакъл“, не скри Явор Гърдев и не пропусна да отбележи факта, че поставянето на Хайнер Мюлер на толкова голяма сцена, каквато е тази на зала 1, е повече от предизвикателство и за подобно нещо се изискват изключително много време, усилия, средства, но и смелост. „За мен този проект е специален, защото той дава ценната възможност да се смесват в реално време жанрове, поради спецификата на заснемане и монтаж“, не скри вълнението си творецът. Гърдев уточни, че в света на родния театър начинанието е експеримент - докато се развива действието, в реално време, едновременно с това тече и заснемането му, което дава усещането за това, че изображението е успоредно на реалното време. Явор Гърдев определи проекта като “спектакъл – филм” и призна, че посяга за втори път към текстове на Мюлер. За разлика от предния път, сега текстовете са базирани изцяло на този автор, без части на други творци – абсолютно чист текст.

Друга специфика на новото представление е, че на огромната сцена в ЗАЛА 1 на НДК ще играят само двама актьори – Захари Бахаров и Снежина Петрова, които ще се справят с повече от една роля. Камерите, с които ще се снима са общо 3 на брой, а самите те ще бъдат композирани в центъра сценичния кадър.

Явор Гърдев коментира и новината, която развълнува театралните среди в последната седмица - отварянето на нов театър в България за първи път от близо 30 г. „Искам да заявя, че съм изключително радостен от факта, че съм в НДК във време, в което виждам, че традиционните културни територии се възвръщат обратно към първоначалното си предназначение. В своята кариера съм бил на много откривания на театри в чужбина, но за първи път виждам, че се открива нов театър в България и ми се струва, че именно такава трябва да бъде националната политика за култура в страната“, заяви Гърдев.

Уникалният спектакъл ще може да се гледа само 6 пъти годишно, поради сериозното количество време, технически ресурси и останалите специфики по реализацията му.

БИЛЕТИТЕ СА В ПРОДАЖБА ОТ ДНЕС на цени от 20 до 50 лв.!
 

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.