Следва

Биляна Гавазова излезе в майчинство

Петте любими парчета на Камелия Тодорова

Тя е примата на българския джаз, със специално място в сърцето на феновете, която дълги година остава вярна на себе си, въпреки всичко, през което и се налага да мине...

Music преди 9 години

Тя е примата на българския джаз, със специално място в сърцето на феновете, която дълги година остава вярна на себе си, въпреки всичко, през което и се налага да мине.

Стартирала кариерата си през 1978 г. на Втората джаз-среща в София още тогава Камелия Тодорова се утвърждава като най-добрата българска джаз-певица. Следват награди, участия в престижни фестивали в Полша, Чехия, Португалия, Дания, Германия.

В началото на 80-те години Камелия включва в репертоара си поп-музика от наши композитори. Песните “Стая на релси” , “Прошепнати мечти”, “Не ме гледай така, момче” и до днес са сред златните български хитове. Печели Голямата награда на “Златният Орфей” за изпълнители (1980 г.), Голямата награда на “Шлагерфестивал” (Дрезден, 1982г.), поканена е на концерти в Малта и в шоу-програми на Фридрихщадпалас (Берлин). Паралелно работи в киното – снима се във филмите “Прилив на нежност”, “Бон шанс, инспекторе” и “Търновската царица”.

През 1983 г. Камелия Тодорова емигрира в Западна Германия. Там променя стила си, а “Virgin” – Германия издава два нейни сингъла, които и носят успех. Продуцент на първия е Roger Taylor от групата "Queen", а Phil Collins я представя като перспективна звезда в радиопредаване на Би Би Си.

В началото на 90-те Камелия Тодорова се завръща в България. Записва редица албуми, изявява се като клубна певица и участва във всички големи джаз-фестивали.

А днес, за наша огромна радост, тя гостува в рубриката ни "Петте любими парчета на..."

Понеже целият ми живот е неразривно свързан с музиката, някак естествено песните, които са оставили най-дълбоки следи и спомени, са тези, които са свързани с моя музикален път. Ето защо реших да споделя кои са петте песни, които вероятно най-ярко описват този път...

Камелия Тодорова - В едно
Песента беше измислена по повод на това, че хората са много разединени и имат нужда от нещо да ги обедини, особено когато става въпрос за възпитание на малки деца, които трябва да бъдат защитени от хората, които ги възпитават. Песента беше написана през 2007 година, аз имам много патриотичен дух, понеже съм голям оптимист и винаги вярвам, че хората ще бъдат по-добри и ще бъдат по-силни, когато са заедно. Специално клипът беше продуциран съвместно с Уницеф, в защита правата на децата. Снимките на този клип започнахме в Англия – една част снимахме в Лондон, друга в Брайтън, и го завършихме в Перник, в изгорелия театър, на който му предстоеше тепърва да бъде реновиран. И все още мисля, че тази песен би могла да въздейства обединяващо на хората. Песента е написана от дъщеря ми Рейчъл Роу. Българският текст сме го писали трима човека – Рейчъл, аз и Росен Димитров.



Камелия Тодорова - Hope of Glory
Това беше песента, която аз бях посветила на моето пристигане в България през 90-та година. Аз си го представях като един химн на надеждата за всички хора в България тогава. Жалко е, че хората не можаха да разберат моето посвещение – сюрпризирани от имиджа, който им поднесох. Клипът беше сниман в Студио Бояна, 91-ва година. От всичките 6 клипа, които заснех тогава за албума Two Souls In One, това остана любимият ми.



Камелия Тодорова - Отначало
В момент на равносметка и малко тъга помолих Рейчъл да напише такава песен. Отначало е за всички начала, които ни се налага да започнем в различни периоди от живота ни. Понякога завоите и обратите са резки, но важното е никога да не губим надежда и едновременно с това да помним откъде сме тръгнали, за да сме стъпили здраво на земята и да успеем да продължим напред и отначало.



Камелия Тодорова - Прошепнати мечти
94-та година успях да събера всичките си песни, записвани през 80-те години, и да ги издам в един албум, наречен Настроение. Една година по-късно успях да работя с режисьора Найчо Токин и да снимаме този красив клип. Всички хора казват, че най-хубавата песен от този албум за тях е „Да е влюбен този свят“, но аз най-много харесвам „Прошепнати мечти“. За този клип успяхме да съберем всичките таксита на компанията, която ползвах тогава, за да го заснемем на Жълтите павета. Което не беше толкова лесно, особено за снимане. Снимахме много късно през нощта, не бяхме взели разрешение, но добрата организация помогна нещата да се случат по най-добрия начин.

 

Камелия Тодорова - Но дали
В края на 93 година бях много влюбена, но и нещастна, защото се разделих с един приятел и една нощ седнах и си измислих тази песен. Това беше дебютът ми в България като композитор. Първоначално изпълнявах песента в пиано баровете само на английски, защото така бях я измислила, в акомпанимента на пианиста Георги Тенев. Но 2 години по-късно почнах да работя с Косьо Цеков (ФСБ) и създадохме албума „Привличане“, за който направихме българска версия на песента с текст на Даниела Кузманова. Като всяко първо бебе, аз си обичам творението. Въпреки че в този албум имам и още една авторска песен, която композирах сама – „Синьо“. „Но дали“ беше заснета отново от Найчо Токин, като клип – през 96-та година, за съжаление 97-ма той почина внезапно. И загубих един много близък приятел и творец. Но поне останаха клиповете. Хубаво е човек да оставя нещо след себе си. И аз, всъщност, за това живея.



ВИЖ ЦЯЛАТА РУБРИКА ТУК >>>

 

More from View Sofia

More Music