Следва

Кой как избра да се рекламира: Марион Котияр, музата на Dior

FASHION STARTER: Сако, мъжка риза, Levi’s, каубойски ботуши, два златни пръстена и Фран Лебовиц (част 2)

Според мен основната разлика между младите хора сега и преди не е толкова стилът, колкото връзката между тях и родителите им...

All fashion преди 8 години

<<< виж първата част на интервюто с Фран Лебовиц. Журналистът дава това фантастично интервю за списание Elle USA, а ние взехме решението да го популяризираме заради фундаменталното му значение и невероятна дълбочина. 

Според теб каква е основната разлика между младите днес и младите преди?

 
Според мен основната разлика между младите хора сега и преди не е толкова стилът, колкото връзката между тях и родителите им. Нашите родители не бяха наши приятели, те не ни одобряваха. Родителите ни се интересуваха от това как се държим, не как се чувстваме, не какво искаме. Но сега виждам моите приятели на телефоните с техните, какво, 30-годишни деца? И те си говорят за чувства. Може би си мислите, че този вид отношения правят “възрастните” по-спокойни, но вместо това те стават по-загрижени. А отношенията родител-дете са станали толкова вглъбени, че когато порасналите деца тръгнат по света, те очакват определена доза внимание. И когато не я получат, са много разочаровани.
 
Смяташ ли, че това, което описваш, влияе на решенията им що се отнася за стил?
 
С интернет всеки вижда едно и също нещо. Можеш да си купиш дрехи от Ню Йорк дори и да не живееш там. Мисля, че достъпността в този случай ръководи избора повече от всичко друго. Все пак повечето хора трябва да се обличат, както се обличаме в Ню Йорк, така или иначе. Не всеки в Ню Йорк изглежда страхотно, разбира се, но тук има по-голям шанс да го правиш.
 
Трябва да призная, че един от най-големите феномени, които съм виждала са мъже с къси панталони. Мъжете никога не са носили къси панталони, когато бях млада. Има няколко неща, които предпочитам да виждам по-рядко, ако трябва да съм честна. По-скоро предпочитам да видя някой да идва към мен с ръчна граната. За мен това е една от най-тежките промени. Отвратително е да се наложи да седиш до възрастни мъже в метрото през лятото и те да са с къси панталони. Това е ужасно. Изглеждат нелепо, като деца, и аз не мога да ги взема насериозно.
 
Това е като с всички други дрехи, които разкриват части от тялото, хората, които бихте искали да видите да ги носят, не ги или ако ги носят е защото това е тяхна работа. Моят моден съвет, особено към мъже с къси панталони е задайте си въпроса: "Можете ли да си изкарвате прехраната като модели на тези шорти?” Ако отговорът е не, тогава се преоблечете, сложете чифт панталони.
 
Знаете ли, когато Джордж Плимптън умря, някой ми каза, "Той беше толкова ексцентричен. Караше колелото си с костюм и вратовръзка!" Това ме влуди и казах: "Какво му е ексцентричното на велосипеда. Всички тук носят костюми и това е прекрасно! Но само децата карат велосипеди.” Преди емблематичното на модата в Ню Йорк беше, че ние се обличахме по-сериозно, по-официално. Сега хората се нуждаят от специални дрехи, за да карат колело. Искам да кажа, каска... какво, да не си астронавт??
 
До известна степен хората все още се обличат официално. Разбира се, повече хора трябва да носят палта, а не тези проклети якета. Моля ви се, ски ли карате или ходите по улицата? Ако не си арктически изследовател, се обличай като човешко същество.
 
Всички тези дрехи, които хората носят, дрехите за йога например, дори мъжете ги носят. Това е просто още един начин да си по пижама. Нужна е огромна естествена красота, за да ви се размине подобно нещо. Хубавото на дрехите е, че те са изкуствени, можете да лъжете, да изберете начина, по който изглеждате, когато нямате красота по природа. Така че, ако сте естествено красив носете това, което искате, но това са само 0,01% от хората. Повечето хора просто не изглеждат достатъчно добре, за да носят всичко. Трябва им промяна, някой панталон и хубаво палто.
 
Например, спомняте ли си когато беше модерно косата ти да е страшно разрошена? Това е страхотно, ако си модел. Но ако не си модел, ще изглежда по-добре, ако просто я измиеш и оформиш.  
 
От една страна мисля, че е смешно, че толкова много хора си мислят, че изглеждат фантастично, като носят дрехи, които стоят добре само на хора, които изглеждат фантастично.
 
 
Да го направим. Ще кажа няколко имена и ти ще ми кажеш, ако някой заслужава коментар. 
 
Добре.
 
Майкъл Джексън?
 
Танцувах с Майкъл Джексън. След като книгата ми “Social Studies” излезе, Анди Уорхол го покани. Най-добрата ми приятелка Лиса Робинсън го познаваше от времето, когато е бил дете, така че тя ме запозна с него и той ме покани на танц. И аз танцувах. Бях страхотна танцьорка. Не толкова добра, колкото Майкъл, но добра. Не помня с какво беше облечен тогава.
 
Какво ще кажеш за Доли Партън?
 
Познавам Доли. Какво за нея?
 
Какво мислиш за стила й?
Страхотен е, защото го е измислила за себе си и само тя може да го носи. За да се облечеш така трябва да си Доли. Изключителната, преувеличена женственост не е за всеки. Освен може би ако си “drag queen”, май те това правят.
 
Какво ще кажеш за Хилъри Клинтън?
 
Мисля, че липсата й на стил идва естествено. Наистина го мисля. Тя няма никакъв стил, нула. Разбира се, има такива милиони жени по света, разликата е, че никой не гледа в тях постоянно.
 
Но, не бих казала, че погледът й (дори няма да го наричаме стил) й е наложен. Да, има тесни параметри за една жена от публичното пространство, но не мисля, че вътре в Хилъри Клинтън има една Джейн Бъркин, която чака да я измъкнем. Мисля, че на нея не й пука и не мисля, че се интересува от това как изглежда къщата й, от къде са мебелите й, не мисля, че има някакви визуални интереси. И няма нищо лошо в това да не те е грижа. Един човек, който не се интересува как изглежда, е аплодиран, ние казваме: "О, той не е повърхностен!"
 
Аз самата съм дълбоко повърхностна.
 
Какво търсиш в облеклото на една жена?
 
Правят ми впечатление дрехите, ако тя знае как да ги носи. Това е признак на един талант. Когато един човек в действителност знае как да носи дрехи той ще изглежда добре във всичко. Явно виждаме това на Наградите на Акдемията например. Дори и роклите да са красиви, скъпи и важни, актрисите не винаги знаят как да ги носят. Понякога ми се иска да им кажа: "Играй! Знаеш как да го изиграеш,ти си актриса. На път си да спечелиш наградата за… нямам идея, убедително пресъздаване на венецуелска монахиня, която отива на война. Сега изиграй, че можеш да носиш тази рокля."
 
 

 

More from View Sofia

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 12 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.