Следва

„Не просто икони“ от Анита и Георги Ненчеви

10 причини да не изхвърлиш телевизора и тази седмица

В предаването, Тим Шоу анализира физиката и инженерната наука зад серия от забележителни експерименти и техните смайващи резултати...

Events преди 9 години

Нито едното

National Geographic, 1 април, 21:30 часа 

В предаването, Тим Шоу анализира физиката и инженерната наука зад серия от забележителни експерименти и техните смайващи резултати. Той поставя под въпрос нашите възприятия, за да илюстрира чудесата на науката. От това да приготви закуска с вестник и закачалка до задействането на машина за изстрелване с най-обикновени съставки за печене, неконвенционалният подход на Шоу към науката и инженерството, в комбинация с интереактивни експерименти с минувачи по улицата, ще те изумят и наелектризират... буквално.

Шамуари: Сред дивата природа: Епизод 1

Animal Planet, 2 април, 21:05 часа

Повечето хора цял живот мечтаят да отидат на сафари в Африка. За екипа от резервата за диви животни „Шамуари“ това е част от всекидневната работа. В новите епизоди от „Шамуари: Сред дивата природа“ ще проследим забележителната работа на много специална група хора, които работят и живеят в резервата. Техният офис е разположен на 182 квадратни километра девствена пустош, населявана от най-невероятните животни в света.

"Цветя на тавана", драма, Канада, 2014

HBO, 2 април, 21:05 часа 

Филмът е базиран на едноименния роман на Вирджиния Андрюс, който разказва покъртителната история на децата в семейство Долангангър. След неочакваната смърт на баща им, те са принудени от майка им Корин да останат скрити на тавана на богатите си баба и дядо, за да може тя да предяви претенции към семейното богатство. Постепенно посещенията й стават все по-редки, особено след като се сдобива с нов съпруг. Децата са оставени на необичайните грижи на жестоката си баба Оливия Фоксуърт. Годините минават, а най-големите брат й сестра Кати и Кристофър стават тийнейджъри, които се променят както физически, така и емоционално. Без да имат каквато и да била подкрепа от семейството, те са принудени да търсят утеха един в друг.

Съчетани по вкус

24Kitchen, 3 април, 19:40 часа

Сарит и Итмар са съпруг и съпруга и притежават „Хъни и ко“ - един от най-посещаваните и най-малки ресторанти в Лондон, специализиран в приготвянето на домашна храна, характерна за Близкия изток.

Живеейки и работейки заедно, двамата имат силна, откровена и колоритна връзка помежду си, която се крепи на любовта им към храната.

Заснети у дома, в собствената си кухня, двамата създават прекрасни, простички ястия, отразяващи техния произход и житейски път.

Професионален бокс: Международна галавечер в Нюкасъл, Великобритания, директно

Diema Sport, 4 април, 22:30 часа

Възходът на машините

Discovery Science, 4 април, 22:00 часа

Преди векове хората се нуждаели от години, за да завършат огромни съоръжения като Великата китайска стена и древните пирамиди в Египет. Чудесата на механиката днес работят с такъв невероятен размах и бързина, че без тях градовете и цивилизациите по света биха спрели развитието си.

Discovery Channel представя някои от най-високотехнологичните машини, въплъщаващи иновативни технологии в премиерната поредица „Възходът на Машините” ("Rise of the Machines").

Микро чудовища

Viasat Nature, 5 април, 22:55 часа

Странен, необикновен и прекрасен: това е светът на членестоногите. Над 10 милиона трилиона насекоми живеят на Земята във всеки един момент и всеки един от тези видове запълва различна ниша от гледна точка на оцеляването, храната, пролиферацията, климата и местоположението, което ги прави най-успешните създания на планетата.

Но как са постигнали това? Благодарение на най-модерни микроскопски техники на заснемане ние виждаме тези миниатюрни създания с невероятни детайли и яснота – и можем да разберем как са се развивали.

От очевидната простота на стоножка до заплетената сложност на копринената паяжина, Дейвид Атънбъро изследва в безпрецедентни подробности сложното, усъвършенствано поведение на тези очарователни създания и сложността на околната среда, която те изграждат и обитават.

Преодоляване на междукултурните различия

Viasat Explore, 5 април, 14:40 часа

Присъединете се към глобалния пътешественик и изследовател Крис Башинели за едно интроспективно приключение, обхващащо различни континенти. Башинели прекосява земното кълбо – от Уганда до Хаити, за да открие какво е усещането да се поставиш на мястото на някой друг за един ден. А Крис е готов да направи почти всичко, за да осъществи истински човешки контакт. Той играе, забавлява се и работи рамо до рамо с местните жители, за да разбере по-добре техния начин на живот, като го опознае отблизо. Независимо дали пъха ръката си дълбоко в задницата на крава в индиански резерват или издава писъци като 12-годишно момиче, докато бяга от отровните пчели в Уганда, той предлага на зрителите възможност да надникнат в един свят, който иначе може би никога нямаше да могат да видят.

Ерусалим: създаването на един свещен град

Viasat History, 6 април, 13:25 часа

Историкът Саймън Сибаг Монтефиоре представя една поредица от три части, която хвърля светлина върху историята на свещения и несравнимо красив град Ерусалим. Ерусалим е един от най-старите градове в света. За еврейската вяра това е мястото на Стената на плача – последната от останките от втория еврейски храм. За християните Църквата на Божи гроб е мястото на смъртта и възкресението на Исус Христос. За мюсюлманите джамията Ал-Акса е третият най-свят храм на исляма.

Странни храни в Америка

Travel Channel, 7 април, 18:00 часа

Дали изобщо някъде има дори една странна храна, която Андрю Зимерн все още не е опитвал? Със сигурност има! Какво ще кажете за жабешки сос като начало? Или може би предпочитате варена глава от лос? Все пак вероятно няма такава, но не се тревожете, тъй като Андрю е повече от щастлив да разшири границите на кулинарно допустимото от наше име. Този път той разширява обхвата на своето търсене на уникални храни отвъд границите на САЩ и в Канада и Южна Америка. Както винаги, Андрю търси характерните за региона храни и представя колоритни герои, които добавят отличителен реален привкус към всяко едно от местата, които той посещава.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?