Следва

Вечният въпрос - Как да сваля последните три?

В офиса на... Despark

Despark e дигиталното творческо студио, създадено, през не толкова далечната 2007 година, от Адел Закут и Лъчезар Цачев...

All About Life преди 8 години

*на снимката горе - Саня Спасова - Office Manager, Събина Панайотова - Brand Evangelist, Митко Чикакчиев - дизайнер и илюстратор, Лъчезар Цачев - Creative Director, Зори Паскалева - Director of People.


Продължаваме да търсим интересни работни пространства, които да включваме в любимата вече поредица "В офиса на...". В нея, поканени любезно, се настаняваме по, около, върху и зад бюрата на нашите любезни домакини, за да надникнем в ежедневното им правене на хубави неща. Избираме си фирми и организации, чиято същност харесваме и опитваме да разкрием пред вас чрез местата и хората, които ги движат. Настаняваме и вас удобно в тези артистични работни пространства, защото възможността да опознаеш работната среда на някой друг, като същевременно споделяш удоволствието, уюта и сигурността, които го заобикалят, със сигурност си струва.

Поредното избрано офис пространство е това на web агенция Despark, създаденa, през не толкова далечната 2007 година, от Адел Закут и Лъчезар Цачев.

Двамата основават дружество за уеб дизайн разработки, като го локализират в София, но се фокусират над проекти от цял свят - Despark създава продукти, които се ползват на 4 континента и в над 8 страни. За няколко години компанията нараства до екип от 40 човека и офиси в Лондон и София.

Не е изненада, че уеб компанията е носител и на редица награди и признания за висококачествената си работа (бел.ред. последната е от миналия месец - престижната AXA PPP Health Tech & You Awards за приложението Baby Buddy, което помага на майките в UK да се грижат за себе си и новородентие си), както и това, че всичко, което е достигнала се дължи на творческата енергия, която се носи около всеки проект, с който се заемат.

Такава е и енергията, която улавяме на работното им място, което се помещава в бившето пространство на SKLADA. Там попадаме по покана на Събина Панайотова, която е Brand Evangelist и се занимавам с community building и маркетинг в HR-a, която набързо ни потапя в креативния свят на тяхното мини общество.



V.S. Здравей, Събина. Няма как да започнем обиколката си без да ни кажеш няколко думи затова с какво се занимава Despark?
С:
Компанията е на 7 години. Основана е от Адел, който е архитект по образование, и Лъчо, който е нашият криейтив директор и в момента. В началото, разбира се, компанията започва с малки проекти, но постепенно нещата се развиват - идват все по-големи проекти, като два от вътрешните днес са отделни стартъпи с venture capital финансиране от милиони.

Занимаваме се с разработка на web продукти, като виждаме като своя мисия това да създаваме неща, които с дизайна и идеята си променят начина, по който хората възприемата света. В това влагаме годините експертен опит, който имаме, плюс огромни дози креативност, дизайн мислене и кодене. Имаме клиенти на 4 континента и в над 8 държави.

Това, което ни отличава е политиката, в която вярваме - че можем да променим света на хората. Все пак това са огромни часове работа и напълно логично е екипът да иска да се чувства полезен.

V.S. От колко човека е екипът на Despark?
С:
Около 40 човека, като някои са в Лондон, други са фрийлансъри и не можеш да ги видиш често в офиса.

V.S. Какви са ритуалите, които спазвате в това страхотно пространство?
С:
Сутрин пием кафе, но рядко сме всички, защото идваме в различни часове. По-скоро ритуалите ни са на обед - поръчваме заедно обяд, от скоро имаме и клуб за домашно приготвена храна, която носим в офиса. Имаме lunch канали, които използваме и се комбинираме, за да си вземем храна. Понякога след работа си правим и партита на бара.

Два петъка в месеца имаме Boom! обяд - всички поръчваме от Boom! Burgers и се събираме на бара и в кухнята да обядваме заедно. След това има Despark School - половин ден два пъти месечно, в който хората учат нови неща или пък организираме хакатон. В момента дори тече хардуерен такъв.



V.S. Как глезите хората, които работят тук?
С: 
Както можете да видите, в кухнята има всичко, което може да им се прияде. От скоро коренно променихме храната, която предлагаме в кухнята за закуска на служителите - всеки ден имаме плодове, кисело мляко, мюсли, сушени плодове, никакво газирано - сменихме го със сокове, сурови барове, ядки и хубав шоколад.

V.S. А как организирате вътрешния ред?
С: 
Има две жени, които идват да чистят всеки ден, не натоварваме екипа с това. Събираме боклука си разделно, събираме и капачки.

V.S. Какво е посланието, което трябва да носи едно офис пространство?
С: 
Според мен офисът и средата, в която работят хората, показва отношението на компанията към екипа. Затова е много важно, когато си търсиш работа, да търсиш добър мениджмънт. Аз много се радвам, че работя в офис, в който се държи на това да има цветя, например! Нашият офис предразполага хората да са креативни, да се чувстват свободни и да мислят прогресивно.





V.S. Мислиш ли, че подобни детайли са определящи за креативността?
С:
Според мен са много важни, защото прекарваш 10-12 часа в това пространство и ако офисът не изглежда добре и ти започваш да не се чувстваш добре. Освен това, при нас е страшно важно да вадим на пазара интересни, иновативни неща, до които едва ли хората биха стигнали, ако средата, в която ги създават не ги предразполага да мислят така.

Ако се огледате, ще видите колко интересни неща можете да срещнете тук. Например колегите на front end и дизайн масата имат влакче, което им носи фъстъци по компютрите - сами си го измислиха и сглобиха. На друго място ще видите как хората реализират творческите си идеи върху стъкло и т.н. Няма ограничения за въображението и всички могат да облагородяват мястото както намерят за добре.





V.S. Какво, ако го нямаше, офисът ви нямаше да е същият?
С:
Според мен барът, който е видял много неща, както и шахтата, в която, когато това е било печатница, са изхвърляли отпадъчната хартия. Предишните обитатели са се опитали да я махнат, но тъй като тя минава през цялата сграда, това е било невъзможно. Сега тя е като социалистически акцент в нашия офис, облепена със снимки от списания, на Ален Делон например. В някакъв момент барът дори е бил функциониращ - имало е бармани и хора, които пият кафе тук през деня...





V.S. Къде посрещате гостите си?
С:
Тук на бара, когато е заета официалната зала за срещи, но иначе там. За залата си има график, с който всеки се съобразява. Ако и двете са заети, в Play Room-a на диваните. Импровизираме понякога.

V.S. А гостуват ли ви често?
С:
Тъй като нашите клиенти са главно от чужбина, когато подписваме с тях, те много често искат да дойдат до София, за да се запознаем, да видят как работим. И техният коментар в повечето случаи е, че нашето пространство е много по-добро от тези, които са виждали в техните страни.



Последвахме примерът на ELEVEN, решихме да отворим офиса си и за други хора и така от няколко месеца имаме #officesurfing. Имаме няколко редовни човека, доста е приятно. Искаме да комуникираме отворена култура и обмяна на идеи.

Ето я и Зори, нашият HR…

V.S. Здравей, Зори, кажи ни какво е общото между всички хора тук? Ти най-добре трябва да знаеш...
Зори:
Хората, които са в Despark, освен че са супер яки и готини, са избрани така, че да пасват на нашата култура. А тя е, че хората които работят тук трябва да са експерти в областта си, да са креативни, да са проактивни, да обичат да правят това, което правят, да са любопитни и да искат да учат и да се развиват. Смятам, че всички в екипа ни са такива и идват с удоволствие на работа.


В Despark има специално място  за хората, които предпочитат да работят прави (вдясно на кадъра), а останалите са удобно настанени в офис столове Mirra




Супергероя на един от програмистите

V.S. Как ги сплотяваш...
З:
На бара! Разбира се, това в кръга на шегата, а извън него - с различни тиймбилдинги, вътрешни ивенти, работим по посока на това хората да продължават да се развиват от професионална гледна точка. Имаме един ден в месеца, в който хората не работят, а просто учат и правят различни неща в рамките на Despark School и хакатоните ни. Имаме си личен учител по английски, който дава групови и индивидуални уроци на всеки, който има нужда или желание.

На месечна база пък се събираме и обсъждаме всичко, което ни се е случило, даваме предложения, отправяме запитвания и т.н. Водим отворена комуникация с екипа за това какво се случва в компанията, към какво се стремим, на къде отиваме.

Не забравяме, че хората тук имат и друг живот. Когато украсявахме за Коледа например, поканихме колегите с деца да доведат своите, за да помагат. Стана страшна лудница, но пък беше наистина забавно.

V.S. Това достатъчно ли е, за да мотивира работещите?
З: В нашата индустрия има супер голям глад на добри кадри в момента, затова е много трудно да привлечеш хора, като тези тук, само с пари. Затова ние се стремим да им даваме максимално много добавена стойност към работата, за да се чувстват добре, да са щастливи всеки работен ден.





V.S. Оставя ли ви време за личен живот от толкова хубава работа?
Събина:
Не винаги. Но лично на мен, това че мога да дойда в 11 на работа ми е напълно ОК. Аз мога да работя до 2 часа през нощта, но сутрин ми трябва време преди да съм продуктивна. Друг, ако иска може да е в офиса в 8.

Важното е да има свобода, дори нямаме проблем да си доведем детето или кучето, ако се наложи.


Кучето се казва Кая и е на илюстратора в Despark. Гостува в офиса от време на време и всички се съгласяват, че сваля стрес левела въс въздуха

V.S. Кави вътрешни канали за комуникация използвате?
Зори:
Използваме Slack, Саня (нашият офис мениджър, който да грижи за всички и всичко) ползваме понякога... email, но винаги най-добре е лице в лице.

V.S. Слушате ли музика по време на работа и кой е DJ-a?
Събина:
Да, пускаме си музика за фон. Христо, нашият Managing Director, държи на музиката. Вечер когато си правим партита задължително. Тук са доста добри музикалните системи, тъй като преди време това е било място за събития, така че озвучението ни е на ниво. (бел.ред. тук можеш да чуеш една от плейлистите, които звучат в Despark)


Част от устройствата, на които се тестват продуктите на Despark


Библиотеката, до която имат свободен достъп всички, и която се попълва по предложения, които идват от работещите в Despark

V.S. Зараждат ли се приятелства в работна среда?
С:
Екипът прави доста неща заедно след работа, така че повечето, според мен, освен колеги са и приятели. И извън работа ходят заедно на ски, на народни танци... няма да издам кои са двамата ни колеги, които го правят. Ние със Саня пък ходим на йога, други на спорт. Напоследък жените ходим заедно на обеди.

V.S. В този мъжки свят на програмисти, какъв процент е зает от нежния пол?
С: 
1/4 от работещите тук са жени, като държа да кажа, че не малко от тях пишат код.

V.S. Някои си представят офиса на бъдещето като вашия, а вие как си представяте вашия в бъдещето?
Зори и Събина:
Поне в нашата индустрия си го представяме като цял развит кампус, в който домовете на служителите са близо до работното място. И, ако трябва да кодиш по 24 часа, когато гониш срокове, да можеш да се справяш и с останалите си задължения, като пране, фитнес и такива ежедневни неща. Също така все по-важно е пространствата да са отворени, доколкото е възможно, за да могат хората да си общуват и да създават приятелства, но и да имат възможност да се отделят - не всеки се чувства добре сред хора. Като цяло важно е да има свобода, креативност и модерно архитектурно мислене, които да са повлияни от цялостната култура на компанията.

ВИЖ ОСТАНАЛИТЕ ОФИС ПРОСТРАНСТВА, КОИТО ПОСЕТИХМЕ ТУК >>> 

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: Денят на Земята е 22 април

All About Life преди 7 часа

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 3 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 1 седмица

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.