Следва

Новата мацка на Леонардо

Български млади банди делят сцена с група Therapy? на „Гитариада“ - Сърбия

Светльо Витков, Милена, D2 и Наско от Б.Т.Р. подкрепиха с присъствие българското промо турне на...

Други преди 8 години

Светльо Витков, Милена, D2 и Наско от Б.Т.Р. подкрепиха с присъствие българското промо турне на феста

Български музиканти, които все още нямат издаден албум, ще могат да се включат в 49-то издание на един от най-старите рок фестивали в света „Гитариада” (Gitarijada) в Зайчар, Сърбия. А отскоро новината е, че на хедлайнерската сцена ще се появят и световноизвестните Therapy?, като се очакват и други популярни имена, но все още се водят преговори. По време на промо концерта на феста в Rock IT, като публика присъстваха и популярни български музиканти, като Митко Кърнев и Дидо от D2 – една от малкото родни групи, които преди години са свирили на „Гитариада“. Останалите наши групи, които вече са се докосвали до атмосферата в Зайчар, са SEVI, „Пиромания“ и „Ахат“.Преди промо концерта, организаторите на „Гитариада - 49“ (29 юли и 01 август) разясниха условията за участие пред млади български банди, които са се амбицирали да се явят в демо конкурса. Сред гостите в публиката бяха и по-популярни лица, като споменатите вече музиканти от D2, Наско от Б.Т.Р., Светльо Витков и Милена, чийто фест „Силата на рока“ е партньор на „Гитариадата“.

Музикалният журналист и ТВ водещ Васко Громков, става пък първият българин, поканен за член на журито на „Гитариада“. В 9-членното жури влизат емблематични личности от Сърбия, Босна, Хърватска, Словения, Македония ... а вече и от България.Крайният срок за подаване на заявките за участие на демо бандите тази година е 22 май. Те трябва да регистрират две свои парчета в сайта, където на английски са написани всички условия (две песни до максимум 10 минути, ако песента е записана на български, да се напише превод на английски, автобиографии, снимки и др.).

Първата награда е повече от апетитна за демо бандите, а именно – запис на албум, както и придружаващ PR и работа по имиджа на бандата.

За да промотира предстоящия фест в Сърбия, на който за първи път ще имат шанс да се появят нови и свежи български банди в конкурсната част, се състоя промо турне у нас – вече споменатият концерт в Rock IT и в клуб в Кюстендил. На концертите взеха участие култовата банда SEVI и едни от победителите в миналогодишната „Гитариада“ – Dok7 (град Ниш).В рамките на феста се провеждат и мото-събор, промоции на книги, комикси, нови албуми, изложби с рок тематика, премиери на филми, рок училище за начинаещи музиканти и други подобни инициативи.

През миналата година над 35 рок групи, в продължение на 4 дни, събраха над 250 000 зрители в малкото сръбско градче до северозападната българска граница. Там беше и родната група SEVI, която от главната сцена на „Гитариадата”, подгря легендите от Riblja Corba пред около 60 000 души.Освен състезателна част на демо състави и концерти на мега групи от пределите на бивша Югославия, в програмата на „Гитариада“ се включват и световноизвестни банди, като през отскоро се преговаря с легенди, като Motorhead.

Концертите са напълно безплатни, както и къмпингът. Според кмета на Зайчар (население - около 40 000 жители), фестивалът е достатъчен, за да съживи икономиката на градчето за цялата година.

Рекламен видео-клип на „Гитариада”:
 

More Други