Следва

Trend Report: Оптимистично жълто

FASHION STARTER: Точно 10 дизайнера и техните музи

Художникът Анди Уорхол, въпреки че не е моден дизайнер, пробива пътя за съвременните музи със своята мания по Еди Седжуик...

All fashion преди 8 години

Художникът Анди Уорхол, въпреки че не е моден дизайнер, пробива пътя за съвременните музи със своята мания по Еди Седжуик. Моделът, възприеман като богиня сред смъртните през 60-те години, е движещата сила зад много от емблематичните произведения на Уорхол. "Моята идея за добра картина е тази, която се фокусира върху известен човек”, това казва самият художник, и е безопасно да предположим, че говори за любимото си момиче.

В играта на модата, да бъдеш муза е равносилно на това да бъдеш кралска особа. Разбира се, всеки в А листите има собствен моден стилист, но достъп до цялата колекция на дизайнерите още преди да се е появила на модния подиум, е съвсем друга история и малцина са тези, които имат тази чудна привилегия. Риана е една от малкото, които могат да се похвалят с това, че са музи на креативните умове. Зад сцената на шоу на Balmain в Париж, творческият директор Оливие Рустейн игриво стилизира поп-звездата в кожен аутфит в милитъри зелено от колекцията, която той проектира около нейния образ. Идеята за муза не е нищо ново, едва ли има някой, който да не се сети за една от най-известните музи, а именно Одри Хепбърн, муза на Живанши. От любовта на Жан Пол Готие през 90-те към Мадона, до неотдавнашното увлечение на Донатела Версаче по Лейди Гага - ето нашите точно десет музи на големи творци в съвременната мода.

Дженифър Лопес - муза на Зухаир Мурад

Главозамайващите визии на Джен за червения килим поставиха този ливански дизайнер в обсега на радара на Холивуд. Тяхната модна любовна афера започва около 2011 година и оттогава е рядкост да видим дивата с нещо друго на събитие освен с творение на талантливия Мурад. Дизайнерът е известен със своите сложни декорации от мъниста, чувствени врязвания и силуети, които ласкаят формата. Все неща, които Дженифър обича.

Наоми Кембъл - муза на Азедин Алая

Когато през 2009 година Азедин Алая решава да оттегли дизайните си от Мет галата "Model as Muse", Наоми Кембъл е една от първите, които заемат неговата страна в знак на протест. Техните дизайнер - муза отношения се простират назад във времето в повече от 25 години. Наоми е в страхотни приятелски отношения с множество дизайнери, сред които Марк Джейкъбс и Даян фон Фюрстенберг, но ветеранът модел е наистина верен на модната къща на Алая. Тя често се появява на светски събития в закачливи черни коктейлни рокли на дизайнера, които съчетава със супер високи токчета.

Ким Кардашиян - муза на Рикардо Тиши

Този цитат със сигурност обиколи света - “Просто исках един миг с нея, за да разбера и се влюбих. Тя е Мерилин Монро на нашето време. Хората си мислят, че тя е като кукла, но всъщност тя е силна и умна.” Това го каза самият Рикардо Тиши, освен това казва, че реалити звездата има вродено чувство за стил, което други знаменитости дори не могат да имитират. Освен самата Ким, Тиши облича Кание и малката Норд.

Даян Крюгер - муза на Карл Лагерфелд

Тези отношения муза - артист надхвърлят това, което е типично. Крюгер се среща с творческия директор на “Chanel” когато е на 16 години и твърди в интервю, че двамата със знаменития дизайнер вече редовно се срещат за питие в 4 часа сутринта. Със своята визия Крюгер е идеалното момиче на “Chanel” и перфектният модел за иконичните дизайни на марката. Модният свят обожава Даян, защото обича да се забавлява, да поема рискове и да бъде забелязвана, и всичко това докато изглежда безупречно.

Мадона - муза на Жан Пол Гoтие

Не е изненада за никой, че с всичко, което е била Мадона през годините в даден период, е била и муза. Певицата наема Жан Пол Гoтие да създаде скандалния златен конусовиден сутиен за “Blonde Ambition Tour”. Дивата дори се качва на модния подиум и дефилира за ревю на марката през пролетта на 1995 година с детска количка и кученце на каишка.

Лейди Гага - муза на Донатела Версаче

В трудни времена (албумът на Лейди Гага “Artpop” не достига желания успех) истинският дизайнер стои зад своята муза. Донатела Версаче избира ексцентричната певица за лице на рекламната кампания на италианската марка. Гага често се появява под ръка и в творения на Донатела на събития, припомняме си роклята в оттенък на нощно синьо, която дивата носи на шоуто Atelier Versace в Париж. С руса коса, падаща свободно под тънка качулка, тя и Донатела позират заедно, силно напомняйки две сестри.

София Копола - муза на Марк Джейкъбс

Когато си мислим за моден дизайнер и най-добрият му знаменит приятел, веднага в главата изниква дуото на София Копола и Марк Джейкъбс. Дизайнерът я харесва толкова много, че я прави лице на едноименния си парфюм. Марк веднъж описва София като "Млада и сладка, невинна и красива. Олицетворение на момичето, което си представях."

Тилда Суинтън - муза на Хайдер Акерман

Тилда Суинтън освен страхотна актриса е уважавана в модните среди заради безупречния си, сякаш "двуполов" стил. Тя е муза и добра приятелка на Хайдер Акерман и казва пред Vogue: "Има много малко дрехи, които наистина се движат около тялото така, както тези, направени от Хайдер. Имам чувството, че неговите дрехи са създадени за движение, предназначени са за тялото, за жеста. Наистина обичам начина, по който той проектира дрехи, които се движат с човешкото тяло, може би си мислите, че това не е толкова трудна задача, но всъщност е."

Коко Роша - муза на Зак Позен

Зак Позен и моделът Коко Роша се запознават през 2007 година, когато красавицата дефилира в негово ревю. "Това беше едно прекрасно съвместно изживяване, кастинг, който се превърна в приятелство," казва Позен, а Коко го допълва "Винаги съм казвала, че ти си перфектният по-голям брат в индустрията, особено защото си израснал в нея.” Когато Роша решава да се омъжи през 2010 година, разбира се Позен е този, който създава роклята за големия ден.

Блейк Лайвли - муза на Кристиян Лубутен

Блейк Лайвли живее приказен живот в действителност. Красавицата от “Gossip Girl” и гуруто на приказните обувки с червени подметки Кристян Лубутен са в много приятелски отношения. Дизайнерът дори кръщава модел сандали на нейно име през 2011 година. Щастливата Блейк си спомня "Той ме попита: "Харесваш ли ги", а аз казах: "Искам да спя с тях под възглавницата си всяка вечер" и тогава той ми отговори "Добре, тогава ще ги кръстим Блейк.” Това беше лудост, беше сякаш най-голямото ми постижение."

More from View Sofia

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.