Следва

"Обичам МАМА! Тя ме научи на стил! 2". Най-добрите снимки до момента

Editor's Choice във FREYWILLE: Изкуството, наречено бижу

Алиса се озова в огледалния свят. И откри чудесата, за които си мечтаеше да я заобиколят. Малка галерия от рисунъци, чувства, емоции и цвят...

Shopping преди 9 години

Алиса се озова в огледалния свят. И откри чудесата, за които си мечтаеше да я заобиколят. Малка галерия от рисунъци, чувства, емоции и цвят.

Наричаме съкровищницата бутик за бижута, и черпим от нея... съкровища.

Мирела

Приказни и изпълнени с цвят и живот, точно такива са бижутата на FREYWILLE. Вълна от цветове залива съзнанието ми и се чувствам като дете в сладкарница пред чудни пъстри изкушения.
 

Напълно емоционално, първият ми избор е серията, вдъхновена от Хундервасер. Австрийският художник винаги ме е впечатлявал със своята философия за изкуството, архитектура и живописни работи.

Само един поглед на изящните бижута е достатъчен да разберем колко точно предават усещането за творбите на артиста. А аз не мога да се спра, избирам не една, а цели три гривни, събрали в себе си някои от най-характерните теми за изкуството на Хундервасер.

Започваме от горе на долу с първата страхотна гривна от серията “Spiral of Life”, която пресъздава неговите безкрайни кръгове с редуващи се цветове в червено, синьо и зелено. Продължаваме с цветните спирали и “Emotion Spiral”, която идва в богати нюанси на синьо, изпъстрени с блестящо червено, жълто и сребристо. Стигаме до моята любимка с поетичното заглавие “Street Rivers”, която ни повежда на разходка из красиви и различни улици, изпълнени с цветни къщи в причудливи форми, да, точно като тези, правени от Хундертвасер.

Колекция: „Hommage a Hundertwasser“
Гривна Балерина (тънката) – дизайн „Spiral of Life“, 1715 лв.
Гривна Балерина (тънката) – дизайн „Emotional Spiral“, 1715 лв.
Гривна Регина (широката) – дизайн „Street Rivers“, 2005 лв.

И понеже е трудно да се въздържа при цялото разнообразие, рязко сменям посоката, само за опита, отправям се на изток към Русия и едни различни форми в по-спокойни и пастелни цветове, красиво допълнени от топло злато. Веднага в главата изникват бални зали и красиви балерини. Точно те, красивите балерини, вдъхновят и бижутата от моя втори избор. За нас балетът може и да е форма на артистично изразяване, но в Русия той е много повече от това, там е символ на културния живот и културното наследство.

В меките ветрилообрзни форми в колието откриваме препратки към изящното “Лебедово езеро”, които, заедно с “Лешникотрошачката” и “Спящата красавица”, са трите най-велики произведения на Чайковски.
Тук, уловени в изящните бижута виждаме загадъчния и съблазнителен характер на балета, съчетавайки страстта на танцьора с музиката. В дизайните, точно както в известния руски балет, се преплитат и контрастират черно и бяло, пиано и форте, спокойно и активно, само за да бъдем напълно пленени от тяхната хармония.

Колекция „Passionate Russia“
Медальон Luna Piena, дизайн „Swan Lake“ и верижка Snake, 1415 лв.
Пръстен Miss (тънкият най-отгоре лява ръка), дизайн „Swan Lake“,  620 лв.
Пръстен Miss, колекция „Magic Sphinx“, дизайн „Platinum“, 620 лв.
Пръстен Diva (дясна ръка),колекция „Pepita Rose“, 820 лв.

Габриела

Най-после настъпи любимата ми част от сезона - обновяването на гардероба. След многобройните wish list-ове с покупки, е време с пълно удоволствие да се впусна в цветовете на пролетта.

Вдъхновени от мисълта, че аксесоарите създават душата на всеки аутфит, с момичетата се отправяме към FREYWILLE. Всяка със своя вкус и аз с моя - любимите златни тонове, всепоглъщащо синьо и сладко бургундско-розово. Имам огромна слабост и към коприната, няма да крия, то се вижда.

Болезнената ми нужда от часовник надделява и колекцията на уникалния австрийски бранд, посветена на Алфонс Муха, ме печели още с първата крачка в бутика. Часовникът от серията е като нарисуван сън, а силно декоративният и подчертано символичен стил на художника, бързо се превръща в любим. Всеки харесва Art Nouveau, но тук течението е пресъздадено с разпознаваемите лични нотки на Муха. Не мога да устоя на преплитащите се линии, златни спирали и красиви силуети и добавям две гривни за хармония - не само заради часовника, а за целия ми гардероб. Динамиката от цветове, форми, внушения и екзотика пленява и незнайно как ме тласка към още пазаруване. А копринените шалчета са удоволствие, от което не мога и не искам да се лишавам. Едва след като ме омагьосват, разбирам, че и двете копринени ласки са от колекцията, посветена на Густав Климт. Дали привличането се дължи на фините детайли, абстрактните форми, или ярките цветни мотиви, не знам, но определено се нуждая от още.

Момичетата вече насила се опитват да ме измъкнат от това изящно място, но на мен ми трябва завършек. Финален щрих, с който да бележа началото на умопомрачително вълнуващи стилови решения за сезона. За целта ми трябва злато - за предпочитане в тежък и богат силует. Отново от колекцията на Климт, тези два пръстена с финес се завъртат около вечерната част от гардероба ми и чакат с нетърпение да ги изведа довечера.

Колекция „Hommage a Gustav Klimt“,дизайн „Adel Bloch-Bauer“ в 18кт масивно злато
Пръстен Etoile (безименен пръст), 3 105 лв.
Пръстен Nautilus, 6 195 лв.
Фишу,100% коприна, 150 лв.



Колекция „Hommage a Alphonse Mucha“

Часовник-бижу ,дизайн „Sarah Bernhard-Aquamarine“, 4 170 лв.
Гривна Балерина,дизайн „Sarah Bernhard-Aquamarine“, 1 715 лв.
Гривна Балерина,дизайн „Sarah Bernhard-Burgundy“, 1 715 лв.
Дълъг шал,100% коприна, колекция „Hommage a Gustav Klimt“, 355 лв.
 

Миглена

Обичам изкуството. Всяка негова форма и трансформация. Обичам факта, че е универсално и подобно хамелеон е в състояние да приема различни форми и да не губи идентичността си .
Бижутата, както архитектурата, носят личния белег на епоха, култура и точка от картата на света, която с лекота бележат. Създаването на гривна или пръстен е творчески процес и колкото по-задълбочен е той, толкова по-дълбоко се корени историята му.

Преди 60 години, една двойка, отдадена на изкуството започва да създава истински артистични колекции от бижута в сърцето на Виена. FREYWILLE са уникални в истинския смисъл на думата. Независимо от вдъхновението на колекцията един пръстен и един чифт обеци носят почерка на индивидуалността си, тъй като са ръчно изрисувани и няма как да бъдат повторени.

Влизаме в магазина на FREYWILLE сутринта и очите ни започват да шарят наоколо. Невъзможно е да бъде другояче. Цветовите съчетания са удивителни и ни заобикалят от всички страни.

Винаги съм се интересувала от изкуство, личните ми опити са малобройни и значително успешни, но знам, че безпогрешният гений си личи дори по един щрих или няколко елемента. Затова с лекота откривам колекцията, посветена на Густав Климт. Един творец, успял да изпревари времето си и да съчетае в изкуството си Символизъм и Ар Нуво. Използвал за вдъхновение постмодернистичните и импресионистичните прийоми на пейзажни мотиви и внасяйки в тях елемента на повтаряемост, той полага основите на кубизма. Използвайки много алегорични и митологични похвати, той заключва женската красота в уникалните си и абсолютно неповторими произведения.

Изящните произведения на изкуството, претворени в пръстени на ръцете ми, са вдъхновени от три емблематични негови платна. И трите част от “Златния период” на гения, увенчан с името си заради успехите, които бележи, както и заради специфичната позлата в платната. Златният фон, мозаeчните композиции, които напомнят византийски мозайки, които художникът вижда във Венеция и Равена докато пътешества из Италия, правят картините му запомнящи се и вълнуващи по един неописуем начин.

Тези малки “картини” по ръцете ми ме карат да се чувствам специална, както може да се почуства човек когато се изправи лице в лице с оригинала в Австрийската столица.

Оглеждам се и попадам на още едно парче от съвременното изкуство и откривам, че си допада изключително много със символизма на Климт.

Живерни се превръща в люлката на изобразителното изкуство, такова, каквото го познаваме. В градината около къщата, намираща се на около 80км. от Париж, Клод Моне заедно със своите събратя по четка: Сезан, Сисле, Писаро, Мане и Реноар се случва тази промяна. Сред японските мостчета, водните лилии, пътеките, настлани с дребен чакъл с дървени рамки, обрамчени с кичести цветове, надвисващи над главите.

Такива, каквито ги познаваме от картините на Моне. Един творец и любител на природата, изследвал я през всички часове на денонощието и уловил с четката си всеки слънчев лъч, пронизващ вълшебната му градина.

Цялата тази феерия, като еквивалент на рая на Земята се смалява до размерите на бижута и става част от нас. И ние от нея. Колекцията, посветена на Моне вълнува истински. Когато целите картини преминат пред очите ни, споменът за дома на художника, където времето е спряло ни обзема и поглеждаме към ръцете си. И времето спира и за нас.
Сега наистина осъзнаваме как личното изкуство, което FREYWILLE ни посвещава, вълнува така както творби на век или два. И за истинските любители на непреходното, частица от него във формата на пръстен или обеци е безценна. Истинска. И необходима.



Колекция „Hommage a Gustav Klimt“
Гривна Diva (широката), дизайн „Nixe“, 1 945 лв.
Гривна Ultra (тънката), дизайн „Nixe“, 1 080 лв.
Пръстен Diva (широкият), дизайн „Nixe“, 820 лв.

Колекция „Trilogy of Normandy“, дизайн „Giverny“
Гривна Ultra (тънка), 1 080 лв.
Пръстен Miss,  620 лв.
Пръстен Miss, (показалец, долен пръстен) колекция „Magic Sphinx“, дизайн „White Pearl“, 620 лв.



Парфюм „Sphinx Magique“ – 190 лв.
Пръстен Diva(лява ръка), колекция „Trilogy of Normandy“, дизайн „Honfleur“,  820 лв.
Пръстен Diva, колекция „Hommage a Gustav Klimt“, дизайн „Hope“,  820 лв.
Пръстен Diva (показалец) , колекция „Passionate Russia“, дизайн „My Matrioshka“, 820 лв.

Екатерина

Всичко започна някак спонтанно, от часовника. Спечели ме от пръв поглед. За пръв път FREYWILLE имат часовник, който, освен изрисуван емайл, има и кожен елемент. Той е допълнение към колекцията, вдъхновена от страстна Русия – страната, която не може да остави никого безразличен. Намирам начина, по който руският фолклор е внедрен в съвременния дизайн за възхитителен. Носи ми някакво вътрешно удовлетворение, че силният, бурен, колоритен темперамент, олицетворяван от Русия, но дълбока и неделима част от цяла Европа, е зачетен.

Часовникът с кожена каишка, гривната-маншет и пръстенът, който така ми хареса, че имам по един на всяка ръка, са с дизайн „Golden Kalinka“. Дизайнът е вдъхновен от любовта към природата и Хохлома - руско изкуство за декориране, което се появява още през 17 век и украсява традиционни руски керамични и дървени съдове. Художниците на FREYWILLE съумяват да трансформират вдъхновението от това руско изкуство в изключителни бижутерски творения. Творения с мотиви от фолклорни традиции и все пак така на място, така шик в света на съвременните мода и лукс. Цветни и богати, те изглеждат прекрасно съчетани с изчистения ни градски стил.

Смело преминавам от Изтока към Запада и нанизвам пръстени, вдъхновена от творбата „Надежда II“ на австрийския художник символист Густав Климт. Грабват ме цветовете – на пролетта и на хубавото, което трепетно се надяваме да е пред нас. На единия пръст добавям пръстен от злато, вдъхновен от една от най-скъпите картини в света – портретът на златната за Климт Адел Блох-Бауер. Преплитам го в нежна маргаритка с „Надеждата“.

Колекция: „Passionate Russia“, дизайн “ Golden Kalinka“
Часовник „Helena“, 3 810 лв.
Гривна – маншет „Aphrodita“, 1 945 лв.
Пръстен „Miss“,  620 лв.

Колекция:“ Hommage a Gustav Klimt“

Пръстен „Tango“ в 18 кт масивно злато (лява ръка, над червено-черния пръстен), дизайн „Hope“,  3 440 лв.
Пръстен „Daisy“ в 18кт масивно злато (дясна ръка, двата пръстена, комбинирани като маргаритка) - дизайн „Hope“, 1 790 лв.
Пръстен „Daisy“ в 18кт масивно злато (дясна ръка, двата пръстена, комбинирани като маргаритка) - дизайн „Adele Bloch-Bauer“, 1 790 лв.

Погледът ми е привлечен и от чифт дълги обеци с мотиви от лалета, карамфили и рози, които съчетават сякаш най пролетните цветове по най-прекрасния начин. Харесва ми как нежно украсяват ушите ми и ги съчетавам с копринено фишу със същия дизайн, вързано на „розичка“. И ми е пролетно, замечтано, щастливо.

Колекция „Floral symphony“, дизайн „Bouquet of Dreams“
Фишу, 100% коприна, 150 лв.
Обици „Waterdrop“,  1 470 лв.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Невероятните чудеса на ювелирното изкуство на майсторите на FREYWILLE  владеят фантазиите на мечтатели от 40 държави.

Техният бутик в България се намира в Paradise Center, бул. Черни връх 100; партер. 
Работно време: 10-10; всеки ден.

More Shopping