Следва

Mr. Bricolage – наръчник за оцеляване в градската джунгла

В началото на пролетта - Как да запазим плодовитостта

Плодовитостта е от онези емоционални и чувствителни теми в живота на една жена и стресът...

Health преди 8 години

Плодовитостта е от онези емоционални и чувствителни теми в живота на една жена и стресът причиняван от тик-такащия биологичен часовник определено не помагат за свалянето на напрежението от този чувствителен проблем. Акушерка и експерт във фертилността, Зита Уест, вижда хиляди жени годишно в клиниката, в която работи и определено знае доста за женската природа. Точно затова с внимание четем нейните съвети, в които тя развенчава митовете и ни дава съвети как да запазим нашата плодовитост за правилния момент.


Зита Уест

Кои са най-важните показатели на плодовитостта?

Възрастта е най-големият фактор. Тъжната реалност е, че колкото повече остаряваме, толкова по-малко от нашите яйцеклетки са плодовити и става все по-трудно да забременеем. Разбира се, всеки е различен и има много жени, които успяват да забремениеят и да имат деца след четиридесет. Генетиката също играе важна роля и ако майка ни е влязла в менопауза рано, шансовете, че това ще се случи и с нас нарастват.

Предопределена ли е фертилността или ние сме в състояние да я повишим?

Да, предопределена е, всяка жена се ражда с всички яйцеклетки, които ще произведе през живота си. Мъжете, от друга страна, произвеждат семенна течност 24/7. Въпреки това ние сме в състояние да повлияем на средата и начина, по който тези яйцеклетки се развиват чрез начина си на живот и диетата си. Здравословният живот, разнообразната и полезна храна дават възможност на яйцеклетките да бъдат оптимално здрави за оплождане.

Кога плодовитостта на жената естествено започва да спада?

Определено не се случва изведнъж, когато станем на 35 това е сигурно! Това става постепенно с годините, възрастта е най-големият фактор за влошаването на плодовитостта, но някои жени са по-щастливи от други с това, че имат по-големи запаси от яйцеклетки, което им дава по-голям шанс да заченат на по-късен етап в живота си.



Какво може да направи една жена, за да запази фертилността си?

Важно е редовно да проверяваме интимното си здраве. Хламидия е мълчалива инфекция, която може да блокира фалопиевите тръби, ако не се лекува навреме. Все още можем да забременеем, но ако и двете тръби са блокирани единственият начин ще бъде ин-витро.

Не на пушенето! Жените, които пушат, влизат по-рано в менопауза, освен това пушенето увеличава свободните радикали, които увреждат яйцеклетките. И няма нужда да споменаваме, не вземайте наркотици за развлечение.

Внимаваме с теглото. Наднорменото или поднорменото тегло може да засегне фертилитета като причини хормонални смущения, които влияят на овулацията. Средно жената трябва да има индекс на телесната маса между 18,5 и 24,5.

Здравословен режим на упражнения. Упраженията, освен чудесен начин за поддържане на форма, са страхотни и в борбата със среса и ни помагат да останем здрави. Тук обаче има едно сериозно предупреждение - режимът на упражнения трябва да бъде балансиран, защото прекалено интензивните тренировки могат да спрат овулацията и месечния цикъл.

Внимаваме с храната. Важно е диетата ни да съдържа колкото се може по-малко преработени храни, тъй като много от тях съдържат транс мазнини, за които е доказано, че пречат на овулацията. Залагаме на пресните хранителни продукти, колкото се може повече, също така се уверяваме, че в нашата диета има голям набор от въглехидрати с удължено освобождаване, протеини и мазнини (без транс мазнини, разбира се!)

Има ли някакви добавки, които жените трябва да предприемат, за да увеличат / защитят плодовитостта?

Жените много рядко имат балансирана диета. В допълнение, много фактори в начина на живот намаляват жизненоважни хранителни вещества, необходими за плодовитостта (тютюнопушене и стресът са два ключови фактора). Затова има някои основни добавки, които ни помагат да изградим резерви в тялото. Не става въпрос само за самото забременяване, а и за ранните дни на бременността, когато растящото бебе разчита на нашите запаси.

Фолиевата киселина е една от добре познатите добавки, освен нея много жени имат дефицит на витамин D, който е основен за изграждане на здрава имунна система, нещо от което малкото бебе се нуждае. Омега 3 също е важен хранителен елемент необходим на всяка клетка в тялото, за да се работи по най-добрия начин, включително яуцеклетките и сперматозоидите. Типичните симптоми на липса на Omega 3 са суха кожа, забравяне, липса на енергия и настроение.

Влияят ли противозачатачните на фертилността след като сме спрели да ги приемаме?

Има много жени, който са на противозачатачни от 15 години, понякога дори повече и поради това те нямат никаква представа за естествения си цикъл. Зита съветва, когато решим да имаме бебе да не чакаме хапчето “да излезе от нашия организъм”. Проучванията показват, че има повишен шанс да заченем в онези ранни месеца веднага след като сме спрели хапчетата. От друга страна при някои жени се случва да имат смущения в месечния си цикъл до седем месеца след като са спряли да приемат медикаменти. Въпреки това, ако нередовният цикъл продължава прекалено дълго или не се появява изобщо след спирането на противозачатъчните е важно да посетим нашия гинеколог.



Кои са основните неща, които трябва да знаем за зачеването?

Важно е да сме на ясно с нашия естествен цикъл, ако сме прекарали години на хапчета. Прозорецът от време, в който можем да забременеем е 6 дни от овулацията, друго важно нещо са сперматозоидите. Техният живот продължава по-дълго, отколкото на яйцеклетките, които живеят около 24 часа, тя оцеляват във фертилна среда от 3 до 5 дни. Това означава, че при секс 3 пъти седмично и живот на сперматозоидите от 3 до 5 дни ще има достатъчно семенна течност в маточните тръби готова да оплоди яйцеклетката.

Един съвет, който всяка жена трябва да знае…

Жените обикновено не разбираме, че може да отнеме до една година да забременеем и започваме да се притесняваме само след няколко месеца опити. Ако целта ни е да имаме повече от две деца, преди да сме на 40 години, наистина трябва да започнем с опитите в началото на 30-те години, защото отнема до една година да забременеем и след това още най-малко 18 месеца, за да минем през бременността и кърменето.

Как да измерим нашата плодовитост?

В днешно време има кръвни тестове, с които да разберем колко живот има в нашите яйцеклетки. Но Зита съветва да не се тестваме, ако все още не сме срещнали правилния човек, защото при не достатъчно добър резултат може да повлияе на бъдещите ни решения.


 

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.