Следва

Малкото и голямо Кате излязоха на разходка по празниците

Истории от живота: Типи Хедрън, Мелани Грифит и техният живот с лъвове

Тези интересни и необичайни снимки са направени в дома на актрисата Типи Хедрън в Калифорния, от...

People of art преди 9 години

Тези интересни и необичайни снимки са направени в дома на актрисата Типи Хедрън в Калифорния, от списание LIFE в началото на 70-те години. Красивата актриса, най-известна с ролята си в класиката на Хичкок “Птиците”, е майка на друга доста популярна и красива актриса - Мелани Грифит (“Работещо момиче”), което е малкото момиченце, което виждаме на кадрите да лежи в леглото с не особено обичайния им домашен любимец - лъвът Нийл.



През 1969 година Типи е на снимки на филм в Африка и посещава изоставена къща в Мозамбик, обитавана от 30 лъва и техните малки. Времето, което прекарва там с лъвовете, наистина променя живота на холивудската звезда завинаги и подтиква нея и съпруга й Ноел Маршъл да направят филм за това, което виждат в африканската пустош.

*“Птиците”

Едва ли Типи и съпругът й са знаели, че този филм с участието на десетки лъвове ще бъде инвестиция за цели единадесет години, която по-късно ще им коства брака. Производството на мечтаната им лента “Roar” започва с доза от реалността, която връща холивудската двойка на земята. Когато отиват при ветеран дресьор на животни и му казват, че имат нужда от 50 лъва за филма си, той ги информира, че "не може просто да накарате един куп възрастни, непознати лъва да живеят заедно. Защото те са индивидуалисти, които трябва да се въвеждат постепенно в една среда или могат да се убият един друг. Или да убият вас."

Ноел Маршъл

Какво правят те? Двойката решава да направи свой собствен прайд от 50 лъва, прибавяйки ги бавно един по един към него. Типи се среща с Рон Оксли, бизнесмен, който отглежда и отдава под наем екзотични животни (явно в тези години бизнеса с оглеждане и отдаване под наем на лъвове е било нещо напълно нормално?!), който им казва, че “за да опознаят лъвовете и да се разбират с тях, просто трябва да живеят известно време заедно.” Така и правят.



Първият лъв, който живее с Типи и семейството е Нийл, който спокойно могат да прегръщат и галят. Техният необичаен домашен любимец живее в дома им 4-5 дни в седмицата. В началото е само той, но бързо имението им в Шърман Оукс Калифорния се превръща в дом за множество малки лъвчета, които прекарват там известен период от време, свиквайки с хората (в този случай семейството на Хедрън) и след това се връщат в ранчото на Рон Оксли.

*лъвът Нийл и Мелани Грифит

"Времето между 6 седмици и 6 месеца, когато лъвчетата стават доста големи и силни, е време за изследване, тогава те опознават света. Точно тогава е важно, да са заобиколени от хора", спомня си Типи.



Абсолютно цялото семейство участва в храненето и грижите за малките лъвчета, които са нежни и разрушителни едновременно. Типи шокира мнозина, когато признава, че винаги гледа малките лъвчета да спят при нея и децата й, вярвайки, че нищо не е по-важно за възпитанието им от непрекъсната комуникация с човешки същества.

Колкото повече напредва подготовката за бъдещия филм и колкото повече се увеличава броят на африканските им приятели, толкова повече съседите се оплакват от "домашните любимци” на семейството и в един момент властите се пречупват.



Тогава семейството е принудено да опакова нещата си и най-важното, своите диви котки и да се премести в отдалечения Соледад каньон, където живеят в резерват със своите лъвовете. Там периодично продължават снимките на “Roar”. Този мащабен проект им струва над $ 17.5 милиона, разочароващо готовият филм успява да събере едва $ 2 милиона, когато излиза пред публика.

Работата с дивите котки не минава съвсем без инциденти, въпреки че животните са дресирани и добре познават семейството на Типи. Когато Мелани е на 19 години е нападната от лъвица и са й необходими 50 шева на лицето. Режисьорът на филма също пострадва по време на снимките.



"Те са опасни. Всички в семейството ми са били наранявани от тях, така че съм напълно наясно с опасностите, които съществуват с всички диви животни.", казва Типи в момент, когато собствената й ръка е силно надрана от леопард и е ухапана по гърдите от планински лъв.

Въпреки всички препятствия, нищо не спира актрисата да посвети живота си на животните, с опита, който натрупва през годините, в които споделя живота си с лъвовете, Типи променя своето становище по темата дали диви животни трябва да се гледат в дома и смята, че те не трябва да се държат като домашни любимци.



Скоро след като филмът излиза и цялата работа по него е напълно приключила през 1983 година, холивудската актриса основава резерват “Шамбала”, напълно функциониращо убежище, целящо да предпази екзотични животни, които са пострадали от малтретиране и липса на грижи.

По това време огромен брой опасни животни се отглеждат и продават в Съединените щати за незаконни цели и “Шамбала” приветства над 50 екземпляра от големите котки. Лъвове, тигри, пуми, черни и петнисти леопарди, сервали и азиатски леопардови котки всички те намират дом и убежище, където да възстановят своето физическо и психическо здраве.

След като затварят зоопарка в ранчото на Майкъл Джексън “Невърленд” неговите два тигъра Трилър и Сабу са изпратени да живеят в "Шамбала". Когато Джексън умира, Хедрън казва, че е казала на тигрите за неговата смърт. "Нямате представа каква умствена телепатия съществува между човека и животното. Надявам се, че са ме разбрали.”

Хедрън все още гледа назад с носталгия към дните, когато отглежда диви животни в дома си: "Липсва ми много да храня малките", признава тя. "Наистина ценя това преживяване. Няма нищо по-сладко от едно малко бебе лъвче или тигър зверче. Те са магически." Но вече помъдраля с годините осъзнава какъв голям риск е поела, оставяйки децата си да живеят с дивите животни, “Сърцето ми се свива, когато видя тези снимки сега. Били сме млади и глупави, направо не е за вярване. Поели сме огромен риск, тези животни са толкова бързи и ако решат да те подгонят, нищо друго освен куршум няма да ги спре.”

*Типи в Шамбала

До днес, Типи все още ръководи резервата “Шамбала” в Калифорния и осигурява дом за множество диви котки.










 

More from View Sofia

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра