Следва

Моден двубой на седмицата: Алекса Чънг срещу Джейми Кинг

Trend Report: Колаж

Не за пръв път дизайнерите се захласват по процеса на комбиниране на принтове и...

All fashion преди 9 години

Освен водещите тенденции тази пролет, на ход в топлото време са и едно десетина по-дискретни, по-леко изявени модни течения, които дизайнерите решиха да поставят пред нас като теми за упражнение по добър модерен стил. И които започнахме да разискваме ден по ден.

Ден пети: Колаж

Ден първи: жълто!
Ден втори: В мрежа
Ден трети: Бяла рокля
Ден четвърти: Къс топ, дълга пола


Не за пръв път дизайнерите се захласват по процеса на комбиниране на принтове и текстури. В пролетно-летните колекции те отново съчетават в мозайки материи, напълно различни по плътност, структура и цвят. Резултатът - модернистични и еклектични колажи, които са на границата между модата и изкуството.

Наситихме се на смели и нетипични комбинации от шифон, тюл, мрежа, памук, деним, лак, кожа, метал и какво ли още не (Marni, Marc by Marc Jacobs, Proenza Schouler, Alexander Wang, Rodarte, Prabal Gurung). Имаше и съчетания на флорални, абстрактни и графически щампи (Philip Lim, Peter Pilotto, Marni) и цветни блокове за тотален пачуърк ефект (Maison Martin Margiela, Derek Lam, Prada, Roksandra). При някои колажът изглеждаше не съвсем дозалепен, с отделните му части разделени от прозрачни материи (Versace, Mary Katrantzou).

В повечето визии важеше правилото на абсолютна асиметрия в двете половини на тялото, постигайки напълно ексцентричен ефект. Силно характерно беше това при Jean Paul Gaultier, който не изневери на ексцентричността и чувството си за хумор и в последната си прет-а-порте колекция. Неговите асиметрични хибриди не само от текстури, но и от рокли и блейзери вземаха дъха и натъжаваха, че вече няма да виждаме неповторимия му стил на прет-а-порте сцената.

Закачливите колажи безспорно са тенденция, която трябва да бъде следвана с повишено внимание, но потенциален източник на много творческа наслада, настроение и вдъхновение.


Marni


Marc by Marc Jacobs


Proenza Schouler


Alexander Wang


Rodarte


Prabal Gurung


Philip Lim


Peter Pilotto


Marni


Maison Martin Margiela


Derek Lam


Prada


Roksanda


Versace


Mary Katrantzou




Jean Paul Gaultier

Ден първи: жълто!
Ден втори: В мрежа
Ден трети: Бяла рокля
Ден четвърти: Къс топ, дълга пола

More All fashion