Следва

Създаването на етикети в офиса става лесно и удобно с мобилното приложение Brother iPrint&Label

Пролетна пица с Ромеско сос, аспержи и яйца

Пролетна пица с Ромеско сос, аспержи и яйца... 

Food преди 9 години

Пролет е и определено ни се хапва нещо леко, ароматно и зелено. Понеже много обичаме пица, намираме начин да я направим точно такава, пролетна и ароматна с аспержи и сушени домати.

Какво ще ни трябва:

за тестото
1 и ½ чаша брашно
½ чаша топла вода
1 и ½ чаени лъжички суха мая
1 супена лъжица мед
¼ чаена лъжичка сол
1 супена лъжица зехтин

За соса Ромеско
½ чаша кориандър
2 стръкчета зелен лук
1 супена лъжица лимонов сок
⅓ чаша + 2 супени лъжици зехтин, разделени
3 мариновани люти чушки
½ чаена чаша сушени домати
¼ чаша печени филирани бадеми
1 скилидка чесън
1 чаена лъжичка сол

За пицата
500 гр. нарязано сирене моцарела
500 гр. сирене Фонтина
6 яйца

За салатата с аспержи
12 броя аспержи, нарязани на едро
¼ чаша прясно настърган пармезан
1 и 1/2 супени лъжици лимонов сок
¼ чаша зехтин
сол и черен пипер на вкус

Как да си я приготвим:

Започваме с тестото, като в голяма купа смесваме водата, маята и меда. Разбъркваме с лъжица, след това оставяме на топло за около 10 минути. Добавяме брашното и зехтина и разбъркваме с ръце докато се получи лепкава смес. После го слагаме на набрашнена повърхност и месим докато се получи хубаво тесто. Когато сме го оформим на топка го слагаме обратно в купата, която мазваме със зехтин. Покриваме с кухненско фолио и кърпа и оставяме на топло да втаса за около час и половина.

Докато тестото си почива в блендер или кухненски робот слагаме кориандъра, зеления лук, лимоновия сок и 2 супени лъжици зехтин. Пасираме докато се получи смес подобна на песто. Слагаме в купа в хладилника докато стане време да го използваме.
Отново в блендера или робота (няма нужда да го чистим) пасираме лютите чушки, сушените домати, печените бадеми, чесъна и солта. Започваме да ги смесваме и след това бавно добавяме ⅓ чаша зехтин. Пасираме докато сосът стане гладък, но не напълно пасиран.

Загряваме фурната на 190 С градуса. Когато тестото е готово го разделяме на две топки и с ръце или точилка го разточваме. Поставете пиците върху намазана тава и след това слагаме соса Ромеско върху всяка пица. Разпределяме на равни количества моцарела и сирене Фонтина, чукваме по три яйца на всяка пица и поръсваме със сол и черен пипер. Печем за 25-30 минути или докато сиренето се разтопи.

През това време правим салата с аспержи, използваме зеленчукова белачка, за да ги нарежем на дълги лентички. Слагаме ги в средно голяма купа. Комбинираме настъргания пармезан и лимонов сок в малка купа и бавно добавяме зехтина, разбъркваме докато се смесят добре и овкусяваме щедро с черен пипер и сол. Поръсваме оцет върху аспержите и ги разбъркваме, след това добавяме и сместа с пармезан и лимон.

Когато пиците са готови им добавяме от соса от домати и люти чушки и салатата от аспержи. За любителите на сирена може да се добави още настърган пармезан.

More Food