Следва

Татуисти от цял свят подгряват за тату експо

Най-полезните зрънца. Или какво се крие във вълшебната елда

Елдата е призната за един от най-полезните видове зърнени култури. Тя е богата не само на много витамини и минерали, но също така и на растителен протеин...

Food преди 9 години

Елдата е призната за един от най-полезните видове зърнени култури. Тя е богата не само на много витамини и минерали, но също така и на растителен протеин. В 100 грама елда се съдържа 12 грама протеин. Това прави елдата незаменима храна за вегетарианци, а диетата с каша от елда не причинява дисхармония в организма.

Мнозина не са във възторг от вкуса на този уникален продукт, но може да се научат да я приготвят по-вкусно, защото елдата е много, много полезна. За жените тя е особено важна за тяхното здраве, красота и младост.

Полезните свойства
Елдата е ценен продукт за нашия организъм. Царицата на зърнените култури, подобряваща умственото и физическото развитие, богата е на фибри и съдържа минимално количество въглехидрати. Предотвратява атеросклероза и хипертонията. Отлично изчиства организма, ускорява метаболизма и извежда шлаките и токсините.

Състав
В 100 грама зърна се съдържат 62,1 грама въглехидрати, 12,6 грама протеини, 3.3 грама мазнини. Рекордното съдържание на желязо и микроелементи като калций, флуор, цинк, молибден, безспорно извеждат елдата на първо място. Протеинът на елдата съдържа лизин и метионин - лесно усвоими аминокиселини. Този зърнен продукт притежава лечебни свойства благодарение на съдържащите се в него витамини PP, B1, B2, B9, ниацин и токоферол, наречен витамин Е.

Противопоказания
Злоупотребата с елда може да предизвика главоболие и храносмилателни нарушения. Необходимо е да ограничим употребата й, ако имаме гастрит, бъбречна недостатъчност, стомашна язва, заболявания на дванадесетопръстника и индивидуална непоносимост.

Калоричност на елдата
Кашата от елда в чист вид, без сол и подправки има само 90 калории. Това свойство прави елдата един от най-популярните продукти сред хората на диета. Тайната е проста: елдата насърчава загубата на тегло, тъй като позволява бързо да се нахраниш и дълго да се чувстваш сит (поради наличието на сложни въглехидрати). За усвояването на сложните въглехидрати е необходимо по-дълго време и нивото на кръвната захар остава постоянно. Това води до чувство за ситост и прилив на енергия. Така отслабващите може да избегнат фалшивия глад и ефективно да намалят теглото си.

Как да приготвим елдата, когато сме на диета?
Приготвянето на храната за целия ден може да стане от вечерта. Преди да залеем елдата с вряща вода, трябва да си подготвим термос или тенджера и одеяло, което да я държи топла. Самото приготвяне е много просто.

Съставки:
елда почистена - 1 чаша;
силно кипяща вода - 3,5 чаши.

Приготвяне:
Елдата се поставя в термос или тенджера и се залива с вряща вода. Веднага след това капакът се затваря плътно. Ако използваме тенджера, трябва да я завием, за да стои затоплена през цялата нощ. На сутринта елдата е готова и може да се добавят само натурални подправки, без сол.

Елда с мед. Този вариант е подходящ само за закуска и обяд. Към описания по-горе начин за приготвяне на каша от елда, добавяме една чаена лъжичка мед и няколко счукани орехи.

Елда с мляко. Този вариант може да се използва при всяко хранене. Важно е млякото да е с масленост не повече от 1,5%, така ще бъде по-лесно да се постигнат положителни резултати. Приготвената по описания начин елда се залива с млякото и се разбърква. Ястието е готово!

Елда със зеленчуци. Като допълнение към елдата може да използваме всякакви, несъдържащи скорбяла зеленчуци: зеле, броколи, моркови, лук, домати, краставици, чушки, патладжани, тиквички. Разбира се, те не трябва да се пържат – само се задушават или пекат.

Обичайният прием на храна може да се замени с каша от елда, което позволява да се отървем от излишните килограми без мъчителното чувство на глад. Както при всяка диета за отслабване, за да постигнем добри резултати, трябва да се откажем от сладкото, мазното и тестените храни.

Ако спазваме ограниченията и заменим 1-2 хранения на ден с елда, може да слабеем с нормална скорост от 0,8 до 1,5 кг на седмица. Тази загуба на тегло няма да навреди на нашия организъм, а диетата може да продължи до постигане на желаното тегло.

More from View Sofia

More Food