Следва

Дизайн за вдъхновение: По царски!

Плюсове и минуси на онлайн запознанствата. Кое надделява

В днешния свят вече е почти невъзможно да си представим живота без Интернет. Търсим работа чрез социалните мрежи, общуваме с приятели, четем изтеглени книги, научаваме информация от цифрови източници...

All About Life преди 8 години

В днешния свят вече е почти невъзможно да си представим живота без Интернет. Търсим работа чрез социалните мрежи, общуваме с приятели, четем изтеглени книги, научаваме информация от цифрови източници. Има ли смисъл да търсим и любов в Интернет?

В момента онлайн запознанствата не изненадват никой. Това престана да бъде нещо неморално и предизвикващо подигравки. Тъй като повечето от нас прекарват голяма част от свободното си време в мрежата, няма нищо учудващо, когато една невинна кореспонденция постави началото на продължителни отношения.

Плюсове на виртуалните запознанства

Може да срещнеш своята любов.
Запознанствата с помощта на социалните мрежи и сайтове са чудесен вариант за тези, които не са много общителни, стесняват се, в компании изпитват неувереност в себе си и стоят настрана от веселбата. В онлайн пространството може да се отпуснеш и да не влизаш в "жива" комуникация, докато не се появи искрен взаимен интерес.

По време на кореспонденцията винаги имаш възможност да помислиш върху думите.
Дали това е съобщение, с елементи на флирт или отказ за продължаване на диалога. В реалния живот ние често сме подвластни на емоции, те имат силно въздействие върху нашата реч. Ние можем да нагрубим, да кажем нещо вулгарно, да превърнем невинна фраза в провокация и така нататък. Комуникацията чрез Интернет ни дава възможност първо да помислим, а след това да пишем и отговорим.

Лесно си създаваш първо впечатление.
Комуникацията през Интернет позволява да си съставиш първо впечатление за даден човек още преди срещата и да се избегнат разочарованията. Ако ти е скучно докато си пишете и в едно изречение, той допуска много елементарни грешки, то в теб може да отпадне желанието да продължиш общуването на живо.

Лесно е да направиш първата крачка.
В Интернет действат други правила на поведение и етика. И ако на улицата едва ли ще посмееш да се приближиш до човек, който ти харесва и да му предложиш да се запознаете, то в онлайн пространството може да му пишеш първи и това няма да съсипе репутацията ти, и освен това никой няма да се изненада.

Ти избираш.
Изхождайки от предходната точка, ще отбележим също, че на сайтовете за запознанства имаш пълното право да избираш от представените мъжете този, който ти изглежда най-симпатичен. Може да си пишеш и да комуникираш с няколко мъже, а дали да се срещнеш в реалния живот с виртуалните избраници – всеки решава сам за себе си, важното е, че никой не може да те осъди за аморалност. Виртуалният флирт е невинен, докато не излезе извън пределите на монитора.

Новите запознанства повишат самочувствието.
Всяко внимание от противоположния пол - в реалния живот или в мрежата - повдига самочувствието. В Интернет пространството мъжете се чувстват по-освободени и не се скъпят на комплименти. А това е важно, особено ако си от типа жени, които в реалния живот не привличат вниманието върху себе си.

Всеки има шанс.
Според изследователите, в сайтовете за запознанства често пишат момичета, които не попадат в определението "супер модел". От друга страна, момичета с безупречен външен вид и шикозни фотографии печелят много по-малко внимание - на тях просто се страхуват да им пишат. Мъжете, които търсят сериозна връзка и целта им е да създадат семейство и потомство, често предпочитат да общуват с жени с приятен външен вид, но все пак по-земни.

Има възможност да опознаеш човека.
Интернет дава възможност веднага да разбереш интересите на другия, да усетиш има ли чувство за хумор, имате ли пресечни точки и едни и същи цели. По този начин няма да си губиш времето с безперспективни срещи. В крайна сметка, ако целта на мъжа е "любовница за 1-2 пъти", а в твоите планове влиза създаване на семейство - веднага става видно, че не ставате за двойка.

Минуси и опасности на запознанствата в Интернет

Хора с минало.
Тъжно е, но повечето хора се регистрират в сайтове за запознанства, не поради добър живот. Някои имат проблеми с общуването, други са неуверени в себе или просто изпадат в ступор при вида на някой представител на противоположния пол. Освен това, мнозина се опитват да решат проблемите си чрез нови запознанства. След като поговориш с повече хора в интернет пространството ще разбереш, че някои от тях са дошли тук след тежък развод, други се опитват да се себеутвърдят и да преодолеят своите комплекси, а за трети - това е единствената възможност да пообщуват с жени, тъй както в реалния живот никой не им обръща внимание.

Много мошеници.
Не всички мъже (и жени също), имащи страница в сайт за запознанства отговорят искрено на въпросите в анкетата. Може да пропуснат няколко килограма, да добавят няколко сантиметра в своя ръст, да се "подмладят" с 10 години, да използват Фотошоп и да придадат на своята външност необходимия чар и да прикрият несъвършенства на кожата си. А какво да кажем за фалшивия статут на "необвързан" или "разведен", когато вкъщи има съпруга и три деца. 10% от новите акаунти на сайтовете за запознанства принадлежат на измамници, които се запознават заради пари.

Търсят си приятелка за една нощ.
Много мъже в Интернет търсят партньор само за секс, а някои от тях дори не се притесняват да го напишат буквално в първите редове. Тук, разбира се, изборът е твой - дали да се съгласиш да правиш секс с непознат или да отхвърлиш такова "предложение", но е малко вероятно да създадеш щастливо семейство с такъв женкар.

Невъзможно е да разбереш, лъжат ли те или не.

Общуването в Интернет дава възможност да си припишеш чужди заслуги, да създадеш образ на човек, който в действителност не си, да скриеш факти от биографията си - за тази цел виртуалното пространство е идеално. А когато срещата се състои, лъжата отива на заден план - целта вече е постигната!

Срещат се и не съвсем здрави хора.
Трябва да бъдем много внимателни с онлайн запознанствата. Разбира се, такива случаи са редки, но шансовете да се натъкнеш на психопат, маниак или извратеняк все пак съществуват. Затова отивайки на среща с непознат, трябва да бъдем бдителни: да не се качваме в колата му, да се срещаме на неутрална територия и за предпочитане по светло, да не казваме адреса си и да не даваме паспортните си данни. И, разбира се, да не каним мъжа у дома или да му ходим на гости още на първата среща.

More from View Sofia

More All About Life