Следва

Голяма. Удобна. Съвършена.

Еволюция на вечността - Бельото, от много отдавна до днес

Бельото е с богата и сложна история, която последователно се изменя между женствена и момчешка визия, между болезнено и практично...

All fashion преди 9 години

Следващите дни ще се посветим на Негово Величество Бельото! Ще се опитаме да се потопим изцяло в една от най-важните части в облеклото на жените, тази която им дава самочувствие, увереност и ги кара да излъчват женственост, като съвсем логично цялото това секси приключение ще започнем с историята и равитието на бельото от древността та чак до наши дни! Чети текста надолу, обещаваме ще бъде интересно!

Бельото е с богата и сложна история, която последователно се изменя между женствена и момчешка визия, между болезнено и практично. От спиращите дъха корсети и фалшивите задните части, до вдигнатите високо гърди на супермоделите от началото на 90-те години. Бельото помага да се определят идеалите за красота и едновременно с това разкрива много за културните и политически ценности на дадено обществото. Историята на бельото е история на модата, енергията и сексуалността.

Бельото в древността, от Египет до Рим

Невъзможно е да се каже точно кога започва историята на бельото, но изглежда, че първите записани сведения идват от древен Египет, около 3000 г. пр.н.е. Като цяло, дрехите там са символ на социален статус, жените от по-високите слоеве на обществото носят тесни туники започващи под гърдите и с дължина до глезените, които имат ролята на бельо. Робите и слугите не носят бельо, само кърпи, които увиват около тялото или ходят голи.

Няколко дребни скулптури изобразяващи жени намерени в Близкия изток, свидетелстват, че жените носят няколко различни вида бельо. Една от фигурките е на вавилонско момиче от около 3000 г. пр.н.е., носещо нещо, което напомня слипове, които изглеждат така, сякаш са направени от препаска. Друга по-късна женска фигура от 2000 г. пр.н.е., намерена в Крит, изобразява първото записано в историята подобие на корсет и кринолин. И двете са интересни с това, че показват прилики с бельото на западния свят от няколко века по-късно.

Женска фигура от 2000 г. пр.н.е., намерена в Крит

В древна Гърция няколко женски статуи носят кръстосваща се лента през рамо, която покрива гърдите, като при известната статуя на “Колесничаря” от Делфи. В древните творби "Одисея" и "Илиада" се споменава бельо, както и при Херодот и Аристофан. В тези текстове се описва, че жените носят ленена лента в областта по талията, за да оформят ханша си. Други гръцки текстове описват различни видове бельо при жените като “apodesmos”, което е лента, която се поставя в областта на гърдите или ханша; “mastodeton” - стегната лента, която смачква бюста и по рядко “mastodesmos”, което има подобна функция. Тези древни дрехи явно са предшествениците на сутиена, както и на корсета.

Римските жени следват внимателно гръцката мода. Характерни за бельото на римлянките са “mamillere” и “fascia”, които са тесни ивици от плат, които основно подкрепят бюста. Известната мозайка от 400 година показва няколко жени, носещи дрехи напомнящи на бикини или боксерки. За гърците и римляните бельото (което понякога носели и като горна дреха) е проектирано с цел функционалност, а не от естетически причини.

Средновековието, зараждането на корсета и долната рокля

През Средновековието, богатите дами носят тънки ленени туники под скъпите си рокли по две причини - да защитят своите изящни дрехи от мръсните си тела и да си осигурят слой топлина. Най-интересното е, че двата най-непреходни елемента от дамското бельо, долната рокля, а по-късно и корсета, се появяват съответно през четвърти и 16-ти век. Долната рокля от това време напомня на туника, която завършва с квадратно или кръгло деколте и често е богато избродирана. Обикновено жените я носели под фустите си, а по-късно под корсета.

Прототипът на корсета се появява в ръкопис от дванадесети век. Този ръкопис включва изображение на дявол или демон на модата, представен като жена. Фигурата носи плътно прилепнал корсаж, простиращ се от рамото до под кръста, тясно завързан отпред. Въпросният демон, най-вероятно е облечен с плътно прилепнало елече, а не корсет, но все пак ръкописът е забележителен, защото показва засилен интерес към показване на тялото.

За разлика от дрехите на Древния свят, които са драпирани, съвременната мода произлиза от средновековна Европа, където се научават да шият облекла, които следват формата на тялото и жените (както и мъжете) използват плътно прилепнало бельо, за да манипулират формата на телата си. Например през 14 век, жените започват да носят тясно бельо, подобно на елече, наречено “cotte”, стара френска дума, означаваща "ребро", то било използвано, за да сплесква бюста.

Елизабетинска мода, фартингейл и корсет

От сретата до края на 16-ти век полите стават все по-огромни благодарениe на едно нововъведение - фартингейл. Има два вида фартингейл, испански и френски. Испанската версия вероятно започва като фуста, която е "подсилена" с поредица разширяващи се обръчи, направени от тръстика, тел или китови мустаци, придавайки на долната част на роклята конусовиден вид.


Испански фартингейл

В края на 1570-те се въвежда френската версия, която можем да видим в множеството портрети на кралица Елизабет. Тя е направена от широк хоризонтален обръч, който се носи на кръста, леко наклонен напред и надолу. В предната част роклята е украсена с издължен корсет. Представителките на елизабетинската мода носят също "basquine" или "vasque," дантелен корсет, към който се закача полата или фартингейлът.


Френски фартингейл

Корсетът, е може би най-противоречивата дрехата в цялата история на модата, заради начина по който деформира женското тяло. Учените често обсъждат символистичния статут на корсета и еротичния начин, по който преувеличава извивките на женското тяло, като изкарва гърдите и бедрата на показ във форма на пясъчен часовник. Някои теоретици твърдят, че самото преплитане на корсета е символ на полов акт.

Противоречив или не, корсетът не отстъпва водещото си място в женското бельо чак до френската революция и претърпява своя разцвет в модата на барока и рококо при Мария Антоанета.

Корсети от времето на рококо 1760

Френската революция, бунт срещу бельото

Френската революция от 1789 година освен всичко друго е и революция в дамското бельо. Френските жени започват да изхвърлят фусти, корсети и долни рокли като символ на френската аристокрация в полза на меки неколосани корсети. Това е едно умишлено завръщане към модата на класическа Гърция, родното място на свободата. Сега френските жени носят лента, увита около тялото, подобно на древните си предшественички под меки и тънки рокли с висока талия.


Корсет 1820

Например, през 1829 година е създаден първият корсет с предно закопчаване с метални кукички, който позволява на жените да се обличат или събличат без чужда помощ. През 1830 година е въведен еластичният корсет, предлагайки по-голям комфорт. През 1850 година на “модния подиум” се завръща и кринолина. Викторианска Англия въвежда също дантелените украси и бродерии, набраните клоунски панталони, както и първото копринено бельо. Изобретяването на системата с пара под налягане и боядисването на тъканите позволяват бельото да бъде цветно и идеално оформено.

Долна рокля 1830

Викторианска мода подчертава женското тяло с преувеличени ръкави, миниатюрна талия пристегната с корсет и кринолини от китови мустаци, покрити с плат и допълнени с турнюри (конструкция, която се използва за създаване на обем в областта на задните части) за повече обем. Взимайки предвид визията и материите, викторианските дрехи се свързват със сексуално очакване, точно заради това не е изненадващо, че точно през тази епоха се появяват и първите стриптийз шоута. През 1876 година били създадени жартиерите и френските танцьорки разтуптяват доста мъжки сърца, показвайки проблясващите си такива, опънати на бедрата им. Жартиерите всъщност са доста функционални, защото закотвят корсета и не му позволяват да се движи нагоре, което позволява да бъде носен в по-малко рестриктивен и стегнат вид.

Кринолин 1865

Изобретяването на велосипеда и роклята за ходене през Викторианската епоха предполага създаването на кюлотите. За първи път, жените имат двоен гардероб и двойно бельо, един моден и един за спортни занимания.


Турнюр от 1885

Началото на 20-ти век, от корсет към сутиен

В началото на 20-ти век жените все по-често спортуват и танцуват енергично, затова естествено хвърлят своите корсети в полза на по-удобни сутиени. През 1913 година Мери Фелпс Джейкъб, известна по-късно като Caresse Crosby, осъзнава, че корсетът е твърде ограничаващ за танци в нощните клубове и заявява, че е изобретила сутиена, като завързва две носни кърпички заедно с панделка. За разлика от викторианските корсети, сутиените на Джейкъб Яков са меки, къси и ясно и естествено разделят гърдите. По-късно тя продава патента на Warner Brothers.

Танците, както и Първата световна война, в по-малка степен и непряко, подтикват жената към движение и така насърчават смъртта на корсета. Скоро след сбогуването със строгите облекла, жените се насочват към издължената, слаба и момчешка визия на 20-те години.

Сутиен 1920

След края на войната, по време на Голямата депресия, сутиените се променят от такива, които сплескват гърдите към такива, които силно ги подчертават. През 1935 година Warner Brothers въвеждат размерите на чашките, с което признават, че жените идват във всички форми и размери. “Азбуката на сутиените" се състои от четири букви - A, B, C и D. Двойно D се поява по-късно, а двойно А още по-късно.

По време на Втората световна война материалите, използвани за производството на бельо, като стомана и гума, са в недостиг и така индустрията се обръща към синтетични материали, които в крайна сметка довеждат до появата на ликрата и вискозата.


Сутиен 1930


Джейн Ръсел


50-те години

И така до момента, в който феминисткото и хипи движението на 60-те и 70-те години осъжда бельото като конформистко и изкуствено. Сутиените в частност, са разглеждани като ограничаващи, неудобни и лъжливи. Изгарянето на сутиен става всеизвестен символ на женската еманципация. 60-те години връщат отново младия и свободен дух от 20-те, когато като бельо жените често носят слипове и нищо друго, комбинирайки ги с мини поли и дънки.


1956 година

От 80-те години до днес, технология и Wonderbra

До края на 70-те години женствените форми се завръщат, заедно с развитието на технологиите и тъканите, което довежда до по-сложен и масов пазар на бельо, включително появата на Wonderbra и характерния повдигащ ефект. През 80-те сутиените с подплънки и банели стават най-продаваните продукти. Лините на Victoria’s Secret и La Perla пък стават все по-популярни сред жените, които искат мек и чувствен силует.

La Perla 1987

И така стигаме до днес, където има бельо за всички ситуации и намерения, включително, такива с подплънки, запълнени с гел, с въздух, силиконови без презрамки или без гръб. Също така се предлагат секси стринг, бодита, нощници и пеньоари, както и множество ежедневни сутиени и бикини. Съвременното бельо е такова, каквото жените искат да бъде. От боксерки през G-стринг до фетиш бельо, жените имат по-голям избор от всякога.

Wonderbra 1994


Agent Provocateur 2006


VIctoria’s secret


бански, 1964

корсет, около 1900-та


Spirella корсет, 1911


корсет, 1880


корсет, 1880


Кринолин, втората половина на 1860-те


Корсет, долна рокля и пание, между 1760 - 1770


20-те години


20-те години


Турнюр, между 1881 - 1889

 
50-те години


1973

1971

More All fashion