Следва

И Карла Рахал се качва на сцената на "Независим театър"

Петте любими парчета на Hayes & Y

Hayes & Y е млада група, посветена на създаването на силни и разнообразни собствени инди рок парчета...

Music преди 9 години

Hayes & Y е млада група, посветена на създаването на силни и разнообразни собствени инди рок парчета. Групата се формира в София към края на 2012, когато няколко бивши съученици от гимназията се отправят по пътя на творенето на собствена музика. Именно с тази цел Благо (китара и вокал), Радо (китара) и Иво (бас) започват да търсят и последствие откриват и липсващото парче от групата - барабаниста Жоро.

Групата бързо се ориентира към столичната сцена, като един от първите им успехи става участието на групата на концерта по случай рождения ден на група Остава в клуб Маймунарника.

През 2014 година Hayes & Y започва да работи с китариста на Остава - Георги Георгиев, който е впечатлен от отличителния звук, стремежът за създаване на значима авторка музика и безкомпромисния подход към качеството и представянето, което момчетата имат. Групата става част от новосъздадения лейбъл на Георги - Homeovoxmusic и малко след това започва работа по записването и издаване на дебютно EP. Премиерата му се състои през декември миналата година, като албумът впечатлява с емоционални и закачливи текстове, енергични бийтове, пулсиращ бас, грабващи и амтосферични китарни хармонии. Освен това групата издава и първия си видеоклип на песента You Make Me Sick, който е включен в ефира на MTV Adria, покриващ териториите на Сърбия, Хърватска, Словения, Босна и Херцеговина, Македония и Черна гора. В началото на февруари тази година излиза и видеото на следващия сингъл от албума – Slowly

Тези дни Благо, Радо, Иво и Жоро могат да се похвалят със засилен международен интерес. През месец май те ще изнесат шест концерта в Англия. В програмата са два гига в Лондон и по един в Манчестър, Шефийлд, Нортхемптън и Кроули. След това ще станат част от програмата на Voinegovtci Wrong Fest, който ще се състои на 20 и 21ви юни в Нови Искър. На втория ден от тазгодишното издание на фестивала Hayes & Y имат щастието да подгяват The Subways – нещо, което дори не е минавало през ума на момчетата, когато преди година слушат на живо великобританската група в Mixtape 5.

Днес пък ние слушаме техния избор в традиционната ни петъчна рубрика "Петте любими парчета на...".

Благо: Hozier - Take Me To Church
Любимата ми песен от много време насам. Много харесвам гласа на Hozier и мрачният тон на песента. Клипът е страхотен и се връзва много с посланието на текста. Никога не съм харесвал църквата.


Жоро: Тhe Rolling Stones - Paint It Black
Заради характерния ритъм, аранжимента и защото китайската комунистическата партия забранява на групата да свири песента на концертa им в страната.



Радо: Damien Rice - I Remember
Музиката на Деймиън Райс не е само за слушане - тя трябва да се почувства. Когато това стане, човек може да долови енергията и емоциите, които са вложени във всеки един изсвирен акорд, всяка една изпята дума. По много причини, това е любимата ми негова песен, особено в изпълнение на живо.



Иво: Morphine – Buena
Хората са си го казали много добре – less is more, a по-перфектен пример за това от Morphine просто няма.

The Beatles – Tomorrow Never Comes
За къде без Beatles? Тук има единодушие в групата, те са гениални.


ВИЖ ЦЯЛАТА РУБРИКА ТУК >>>

More Music