Следва

"Обичам МАМА! Тя ме научи на стил! 2" ПОДАРЪЦИТЕ!

Колко научени урока стигат, за да си СПОКОЕН НА ПЪТ?

null

All About Life преди 8 години

Толкова много да ми се пътува, че нямам търпение заветните шест дни, събиращи се около майските празници, да се зададат. Куфарът чака. В ума си съм превътряла сто пъти какво точно ще взема със себе си. И само отброявам дните, ден, ден, ден, които остават.

Събираме се с приятели на чаша вино и всеки започва да споделя историите си от пътувания. Някак си хората винаги са склонни да се надсмеят над нелепите ситуации, след като са отминали. И всеки стига до извода, че ако по-рано е знаел, че има начини неприятните нелепости да изглеждат като погъделичкване от случая, щеше, в крайна сметка, да му е много по-добре. 



Доскоро тинейджъри по душа, пътуването за нас беше като да събереш една раница и да тръгнеш да превземаш света на автостоп, със спален чувал и Lomo от 70-те години, окачено на врата. И това да те заболи зъб или да изубиш багаж беше част от приключението.

Вече обаче не е така. Жадуваме спокойствие, безметежност и сигурност. Отдаваме го но годините, но и на опита, и на себеуважението.

На шега или не, на прага на Сезона на пътуванията, седнахме и си направихме един списък на най-неприятните неща, които може да ти се случат по време на път и да преобърнат мечтаното приключение и почивка в същински ад. А когато си някъде далеч от дома и не разполагаш със застраховка, жизнено важна за лежерен живот, да се упътиш към най-близкия храм, независимо от религията ти, е единственото, което ти остава. И така, ето го и списъкa, който съставихме, вярно, забавен, докато го писахме. Но сега можем да си позволим да се смеем спокойно, тъй като сме наясно, че не бихме хванали самолет, кола, автобус или дори колело без застраховка.



Реална случка номер 1:
Преди година двама приятели бяха в Париж. Градът е толкова романтичен, че всяко сравнение е излишно. И двамата любители на изкуството, не спирали да посещавт Лувъра пет дни подред, с надеждата да го разгледат целия. На петия ден нея я заболява доста силно зъб. Обратният полет е след два дни. Само те си знаят със сигурност как са прекарали остатъка от дългоочакваната отпуска. Посещението на зъболекар без застраховка за помощ при пътуване е немислимо. Затова тяхният Париж в полунощ, предполагам, е бил придружен от болкоуспокоителни, вместо от чаша вино на лунна светлина.



Реална случка номер 2:
На летище Хийтроу те гледат странно в последните години, когато установят, че си българин. Дали, защото се чудят ще емигрираш ли в тяхната страна или какво, но ако си си изгубил багажа, първото, което правят е да те вкарат в една стаичка и щателно да те претърсят. Не сме сигурни дали е строга политика за новите членки на еврозоната, но знаем, че ни се е случвало вече. И сега е доста забавно, но когато обикаляш Лондон, придружен от дамската си чанта, тъй като всичко друго е някъде в бюро “изгубени вещи” се замисляш дали нямаше да е по-добре да имаш застраховка за помощ при пътуване. 



Реална случка номер 3:
Турция е много близо до нас, дори да се намираме в Анадола, но не достатъчно близа, ако ти откраднат документите. Представете си млада двойка, по-малко от година след сватбата, започнала съвместния си живот заедно с новия член на семейството, който е на път да се появи само след два месеца. "Случаен гражданин" задига документите им и изведнъж се оказва, че възстановяването им може да отнеме повече от месец и половина, да не говорим за адските разправии, а бебето може да почака, понеже без документи майка му не може да постъпи в никаква болница. Е, замислихме се, че ако не сме решили да се връщаме към корените си и да ставаме родители в домашни условия, наличието на застраховка и тук е доста добро решение. Вярно, че застраховката няма да ускори издаването на новите документи, но партньорът ни - застрахователната компания, на която вярваме, ще съдейства за решението на проблема, което никак, никак не е малко. 



Реална случка номер 4:
За нас, живеещите на континента, презокеанското пътуване с прекачване и около 14 часа път, гарантира досада и винаги е представлявало не особено приятна мисъл. Но, да посетиш мегаполиси, започващи от петдесетия етаж за ренесансовия европеец, който се гуши сред сградите отпреди пет века, си е като качване на Ентърпрайз. Затова всеки взима рано или късно това решение. А предвид вече описаните условия на пътуването, по-ранното завръщане, когато спешни ситуации го налагат, е илюзия от друго измерение. Или поне се случва само по филмите, които сме свалили на таблета, и с които се развличаме по време на пътя. Да хванеш ей така обратния полет от днес за утре е мисия невъзможна, и много ни се иска Джеймс Бонд да ни подскаже как винаги успява. В крайна сметка се научихме, когато се запознахме с полицата на Groupama, и спокойно въздъхнахме. Надвили сме системата, край на бюрокрацията, излизаме победители в тази битка.

Реална случка номер 5:
По-екзотичните пътувания предполагат и по-екзотичен климат. В Азия не липсва такъв. А заснемането на пътуването от двама приятели бе мечтата им. Предполагам, в сметките им не влизаше ангина, но рязката промята в климата си каза думата. Различната система на здравеопазване е подробност, която всеки от нас трябва да има предвид, когато се упъти към която и да е дестинация. Прекратеното пътешествие можеше да се избегне, ако имаха застраховка и им бе оказанa помощ. От всяка драматична история обаче следва и поука. След шест месеца и двамата повториха пътешествието, само че по-подготвени. А освен любителското филмче, налице е и една приятна изложба, която да илюстрира екзотиката на Изтока.



Спомняйки си тези случки, се позабавлявахме. След тях всеки от нас има опит с пътуването в истинските му, често рискови, измерения. Защото сме хора и винаги бихме могли да изпаднем в такива ситуации. А застраховането преди път е най-доброто, което можем да направим за себе си, за да сме спокойни, че всичко, от което се нуждаем е нашият багаж и фотоапарата, който да запамети хубавите моменти.


И тук е точното място да си припомним какво ни каза Селин Болар, французойката, Изпълнителен Директор на застрахователно дружество Групама за България, когато я попитахме защо хората пропускат да направят това елементарно и нескъпо действие да се застраховат по време на път? Липса на навик, вид недоверие или чисто лекомислие? И отговорът: "Да, понякога е дори и от суеверие. Сега, когато все по-често сами организираме пътуванията си, нашето внимание е насочено в друга посока – как ще пътуваме, къде ще отседнем, какво ще разгледаме. Никой от нас не планира и не очаква, че може да изпадне в безпомощно състояние. Задачата на ГРУПАМА е да покажем ползите от сключване на застраховка „Помощ при пътуване" и по този начин всеки клиент да намери своята причина да си купи полица."

Не е истина колко сме съгласни, примерите горе са само личната щипка неприятност на всеки, пропуснал това важно условие. Застраховайте емоциите си с положителен знак, в Групама отлично знаят защо.

А ти колко надалеч мечтаеш да стигнеш?

Groupama те предизвика да разкажеш с един единствен кадър за твоето
любимо пътуване с кола! И ако си спазил условието да разкажеш с една снимка повече, отколкото би могъл с 1000 думи, то със сигурност ще си сред претендентите за страхотните награди на застрахователното дружество. Виж как можеш да участваш <<< тук >>>. А от нас: На добър път! 

 

More from View Sofia

More All About Life