Следва

Гурме - Цикория, мда!

Icehotel

Лилия Поборникова и Виктор Царски са изключително талантливи, много свежи и странно, не толкова популярни в страната...

All About Life преди 15 години

Лилия Поборникова и Виктор Царски са изключително талантливи, много свежи и странно, не толкова популярни в страната ни млади хора, които са поредното доказателство как именно тук се раждат имена, които ни дават основание гордо да заявим,че и ние като тях сме българи.

Тя - дърворезбар по образование, той - архитект, завършили съответно НХА и ВИАС, са тандем не само в живота, но и в професионален план. Прекрасен пример за много продуктивна съвместна работа, приковала вниманието на различни хора от много страни, една от които е Швеция. И по-специално Icehotel-ът, намиращ се на 200 километра над полярния кръг.

С множество участия по различни симпозиуми, конкурси и неимоверното количество награди зад гърба им, те крачка по крачка градят своите кариери, без това да се превръща в крайна амбиция. Просто защото им доставя наслада и удоволетворението от нея надхвърля всички останали реализации. Звучат някак скромно, въпреки постиженията си и това ни кара да ги харесаме още повече, защото вече три години доказват колко красиво и нежно може да изглежда една стая от лед.



Срещнахме се с Лили и Виктор, за да поговорим за това по-непознато място в Швеция, за техните настоящи проекти и за нещата, които ги инспирират. А за хората, които са донякъде запознати и за тези, за които icehotel-ът извиква единствено асоциация за нещо студено, проучихме огромната ледена сграда из основи и можем да кажем, че е уникална по рода си, пълна с изненади и учудващо уютна по своему. Топлината идва от заряда на самото място, усмивките на хората и идеята, която го е родила.

V.S. Лили, разкажи ни как попаднахте сред екипа от артисти, поканени да участват в този дългогодишен шведски проект и вече трета година се доверяват именно на вас?
Л.П.
Всичко започна по-скоро спонтанно. Нещо, на което не отдавахме толкова голямо значение, просто решихме да опитаме, без да имаме очаквания и се получи. Наш общ приятел сподели желанието си да участва и ние се включихме. Одобриха ни, поканиха ни и харесаха как работим.

V.S. Тази година, както предишните, сте заложили на растителните и флорални мотиви в тази стая от леден хотел. Откъде черпите вдъхновението си?
Л.П.
Освен от природата, в творенията си имаме за цел да прибавим нотката на едно природно усещане, и в същото време визията на помещението е замислена, така че да се хареса на възможно повече хора.Тя в никакъв случай не е претенциозна,а е някак красива с лекотата,която носи върху възприятията.

V.S. Бихме искали да разберем повече и за самия хотел.
Л.П.
Хотелът е всъщност оригинална версия на вече възникналите на различни места от подобен тип. Има ледена църква, където вече е почти обичайна практика да се провеждат сватбени церемонии, поради уникалността и оригиналността на такова място, което превръща специалните моменти в наистина незабравими. Има впряг с елени, организират се и сафарита със snowmobil-и, а целта е да посетиш и достигнеш места, които иначе не би могъл; шейни,водени от кучета, което е един доста екзотичен начин да пристигнеш в хотела от летището или да си тръгнеш от там. Не може да се нарече комплекс, но в него и около него се помещават различни и доста интересни приключенски занимания, които са рядко срещани и носят много положителни емоции. Начини,чрез които да запълниш деня си по един прекрасен и пълноценен начин. Остават ти красиви спомени.

V.S. Какви са условията в самите стаи? Предполагаме,че е доста студено и вероятно на повечето хора им се струва невъзможно преспиването там.
Л.П.
Леглото е от лед, но отгоре има няколкосантиметров матрак, който ограничава прекия досег с леда. Поради факта,че температурите достигат до -5 градуса, на всеки турист раздават и спални чували, които са пригодени за такива условия и топлят. Така че е помислено и съобразено и въпреки всичко не е за всеки. Понеже е вид атракция, хотела посещават хора,които малко или много са авантюристи и предприемайки това приключение, са обвързани с самата идея. За място, на което се случват приказни неща и в това няма грам прагматизъм. Обичайните неща остават на малко по-заден план, защото се потапяш в тази ледена магия и това е напълно достатъчно.Доказателство са многобройните туристи всяка година.

V.S. С колко стаи разполага хотела и приличат ли си те по нещо?
Л.П.
Единственото нещо, което ги свързва очевидно е ледът. Но всяка стая е строго индивидуална и именно това е причината различни артисти да бъдат канени, за да “илюстроват” по свой начин всяка една от тях. Като метод и техника на работа,и като визия те се различават, защото всеки един от хората, поканени там има различна идея за това как да изглежда неговата стая и разнообразието в случая е големият плюс на мястото. Хората, желаещи да прекарат нощите си в хотела, попадат в някоя от стаите на определен принцип и въпреки невъзможността за избор, те се чувстват удобно и сред най-нетипичните и абстрактни образи. Заобиколени са от естетика. Това е художествено преживяване. Красотата на мястото се състои и в това, че напролет, когато ледът започва да се топи, фигурите започват да губят своите форми, а заедно с това нещата, които са били сътворени изчезват по един също толкова приказен начин.

V.S. С колко време разполагате, колко време ви отнема направата на една стая?
Л.П.
Зависи, различно е, но някъде около три седмици са достатъчни да си свършим работата добре и да останем доволни от резултата. Имаме срок, в който да работим, но това не се усеща като ограничение, защото удоволствието, което изпитваме по време на процеса на работа е голямо и това спомага за по-инициативната работа от наша страна. Тъй като материалът е един единствен, от тази гледна точка са малко по-опростени нещата, но за сметка на това наблягаме много на светлината като експресивно средство, защото тя създава голяма част от интериора. Разбира се, местоположението на лампите и прожекторите играе важна роля, а точното им място отнема малко повече време. Крайният резултат е от огромно значение и влагаме не само своето време, но и много усилия, за да изглежда по начина, по който искаме да изглежда и, разбира се, държим на това да е обърнато внимание върху всеки детайл.

V.S. Артисти от какви националности взимат участие в този ежегоден проект и какви са впечатленията ви от срещите с тях и тяхната работа?
Л.П.
Всякакви. Има от най-различни държави, което е страхотен шанс за много хора. Всички те се занимават с изкуство, имат идеи и създават невероятни неща. Бяхме очаровани от идеята да бъдат вградени фотографии в самия лед, което е много иновативно.

V.S. Какво подготвяте в момента?
Л.П.
Утре заминавам за Египет с покана по повод International Granite Sculpture Symposium. Този път ръцете ми ще моделират гранит.

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 5 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.