Следва

Късове от рая: пролетният каталог на Agent Provocateur

Men's Еxhibit: Стефано Пилати и неговата еко-мисия

Италианският бранд Ermenegildo Zegna винаги се е отнасял отговорно със задълженията, които идват с...

All fashion преди 8 години

Италианският бранд Ermenegildo Zegna винаги се е отнасял отговорно със задълженията, които идват с водещата му позиция на глобалeн луксозен пазар. Повече от 5% от приходите се даряват всяка година за подкрепа на " местни общности и защита на околната среда," и инициативата Oasi Zegna, която защитава застрашените културни и природни ресурси в Италия.

Последната презентация на Zegna бе изнесена в миланския център Fiera, пресъздавайки обстановката на природен резерват като отражение на ценностите на компанията. Креативният директор Стефано Пилати представи ясните си намерения да издигне устойчивостта на рециклираните материи до нови, луксозни висоти. В есенно-зимната си колекция 2015, той комбинира най-фините платове, познати на човека с рециклирани такива. Освен ново начало за Zegna, тази колекция влиза и в ролята на лично заявление за Пилати относно проблем, измъчвал го с години.

В откровено интервю пред style.com дизайнерът разказва отблизо за стремежите си, начина на работа и промяната, от която модерният свят спешно се нуждае.

Какво те вдъхнови да "озелениш" Zegna?
С.П:
Винаги са ме вълнували екологичните проблеми. Чета всички вестници и документални филми по темата и усетих, че е настъпило време за действие. Моментът, който наистина ме вдъхнови, настъпи по време на конференцията на New York Times, посветена на лукса, през декември. Ливия Фърт тогава попита защо проблемът с устойчивостта не е въведен мащабно в света на модата. По това време вече работех над ревюто си за януари, така че това бе случайност, която ме накара да се замисля, че светът наистина е готов за промяна и това не е вече само моя инициатива.

Как точно влияе на колекцията процесът с водеща тема "устойчивост"?
С.П:
Този сезон използвах различни платове от множество различни доставчици, не само
Harris Tweed и Lanificio Zegna, както по принцип, но и също така платове, изтъкани изцяло от рециклирани влакна. Това, което харесвам относно рециклираните влакна и материи, е възможността да се комбинират с естествени такива. Тази комбинация от мода и устойчивост носи съвременен дух и доза гражданска отговорност, и да, чувството е страхотно.

Почувства ли се ограничен в избора си?
С.П:
Не разполагах с широкия диапазон, който имам по принцип, но погледнах на ограниченията като предизвикателство към себе си, моите доставчици и нивото, което трябва да задмина. Всъщност, намерих огромно разнообразие и се изумих колко много има в Италия. В края на деня, всичко е въпрос на вкус, а, както знаем, концепцията на лукса може да бъде доста цинична. Предизвикателството за мен беше да покажа силна и могъща колекция, разбиваща табуто, че зеленият начин на живот е скучен. Затова наричам мъжът Zegna еко-лидер. Не исках да създам нещо единствено от органичен памук и багрила, исках сила. Затова взех ограниченията и ги направих отправна точка в това предизвикателство.


Ermenegildo Zegna Couture есен 2015

И тези доставчици вероятно ще използват методите и с други клиенти. Мислиш ли, че ще се получи ефектът на доминото?
С.П:
Надявам се. За пример мога да сам себе си - дълго време наблюдавам работата на Стела МакКартни и винаги съм се чудел как успява да прави всичко да изглежда без усилие. Прогресирала е толкова много, почти не съществуват лимити за нея. По определен начин и аз вкарах това към мъжката мода и то в луксозна модна къща, като успях да го направя по стилен и съвременен начин. Надявам се, че ще повлияе и на други. На мен лично ми повлия много. Няма да има друга колекция с до 50% рециклирани материали. Но трябва да разберете, че това не е моят бранд. Аз работя за Zegna. Те харесаха идеята и ме последваха и това ме прави щастлив. Но сега въпросът е как да пренасочим това, което вече имаме и да го направим още по-силно.

Стела не веднъж е изразявала неудоволетворение и страх, че след цялото това време, почти никой не е последвал примера й. Тя показа, че е възможно да си невероятно успешен и еко съзнателен, но защо тогава хората още се противопоставят на промяната?
С.П:
Защото подходът ни е старомоден. Считайки всичко, което се случва по света в момента, чувствам се сякаш нищо не се е променило. Същият е случаят с модата. Тя търси сензация и не й пука, че убиваме животни. Има ясна нужда от еволюция, но вината е наша, защото винаги гледаме към миналото и се опитваме на преработим това, което е вече направено. Разчитаме на зоната на комфорта и връщаме наново 70-те и 80-те.

Кажи ми защо мислиш, че луксът е избор?
С.П:
Често се злоупотребява с термина. Защо да определяме нещо като луксозно, когато искаме да го дадем на милиони хора? Вече трябва да се определя по различен начин. Ако попадна на нещо, което ми помага да подчертая стила си и едновременно с това е природосъобразно, със сигурност бих го предпочел пред нещо с неизвестен произход, създадено само за показ.


Ermenegildo Zegna Couture есен 2015

Ако някой те попита защо дрехите ти са толкова скъпи при положение, че използваш рециклирани тъкани, какво би им отговорил?
С.П:
По-скоро е заради ексклузивността и изискаността на продукцията. Нивото на изисканост не се определя от цветовите комбинации и силуетите, става въпрос за съдържанието. Когато говоря за лукса като избор, това имам предвид. Моята работа е таргетирана към хората, чийто вкус не се определя само от визията, но и от съдържанието. Ако взема две красиви палта - като считаме, че нямам проблеми с бюджета, защото все пак, това е клиентът, за когото говорим - и едното е малко по-скъпо, но има малко повече съдържание и характер, със сигурност това ще бъде изборът ми. Може и да не съм оптимист, но, със сигурност, съм романтик.

Но защо не си оптимист?
С.П:
Криза на средната възраст! Шегувам се. Липсват ни лидери. Имаме прекалено много последователи и недостатъчно лидери. Но това е друга тема.

More All fashion