Следва

Hot yoga

Гурме - Цикория, мда!

Когато в любимия ти здравословен ресторант ти предложат свежа салата от най-новите попълнения в менюто, трябва...

Food преди 15 години

Когато в любимия ти здравословен ресторант ти предложат свежа салата от най-новите попълнения в менюто, трябва да си наясно, че освен отличния гурме вкус, всеки продукт има своето ясно предназначение.
Кедрови ядки за достатъчно количество аминокиселини, жизненоважни за твоя организъм, козе сирене за изящество, цикория за апетит. И защото гурме културата е изключително важна, леко горчивият, но фин вкус на светлите листенца цикория ще възбуди любопитството ти за неопровержимите качества на този зеленчук.
Така стана и с нас.

Бледозелената листна маса се консумира преди разтварянето на листатa, които на пръв поглед приличат на обикновена салата. Растението се храни от корен и днес, с цел да не се развива хлорофилът, който е основният оцветител на зелените растения, цикорията се отглежда без естествената фотосинтеза, в тъмни и топли пространства. Затова цветовете на листата са или крeмавожълти или бели, с лек горчив вкус, който лесно се премахва след престой в подсолена вода с малко оцет. Иначе горчивината на салатата подобрява апетита, стимулира дейността на храносмилателните органи, възстановява силите и пречиства кръвта.

Има няколко вида цикория: белгийска, която прилича на нашата салата; къдрава, на която се отделят само вътрешните листа, защото не са чак толкова горчиви; и червена, с истински червени листа, във формата на зелка.

За консумация, популярната белгийска цикория трябва да е с малки, светли и компактни глави. Върховете на листата обикновено са светложълти.

Хубаво е да са пресни, за да са хрупкави и свежи.

Този зеленчук можеш да консумираш не само в свеж вид. Цикорията е чудесна гарнитура към ястия с месо, като предварително се задуши и поръси с черен пипер. Белгийците не пропускат да сложат листа от цикория в повечето си традиционни ястия, а италианците могат да ти сътворят вълшебна супа. Като тази:

Супа от цикория, "Пекорино" и яйца

Какво ти трябва:
400 гр. цикория
50 мл. зехтин
1.5 л. зеленчуков бульон
3 гл. лук
3 яйца
1 топка фиде
50 гр. настъргано сирене "Pecorino"
Чер пипер
Сол

Как да го сготвиш: 
Цикорията се сварява, нарязва се на ивици и се отцежда добре. Лукът се нарязва и се запържва в маслото докато стане леко златист. После се добавя цикорията и се задушава още 5 минути.
Яйцата се разбиват и разбъркват заедно със сиренето и се добавят към цикорията и лука, като се бъркат енергично няколко минути.
Бульонът слагаш в тенджера да заври и към него се добавя сместа от яйца, цикория и лук. Посоляваш и овкусяваш с малко черен пипер, после добавяш ситно натрошеното фиде. Оставяш да ври докато фидето е готово - около 10 минутки. 
За да усетиш аромата на пресните продукти, сервирай гореща.

Цикорията е известна отдавна, още в Древен Египет и, кой знае, може би Клеопатра я е включвала в съства на прочутите си отвари.

More from View Sofia

More Food