Следва

Новата смяна на Victoria's Secret в тела и документи

My Style: Бети Церовска, изкусен дизайнер на бельо

Нямаше как да не стигнем и до изработеното на ръка бельо и хората, които го творят у нас...

All fashion преди 8 години

Посветихме се на най-нежната част от дамското облекло- бельото. Разровихме се до основите му, видяхме някои от първите модели, с машина на времето проследихме неговата еволюция до наши дни. Видяхме мнението на мъжката половина на света за тази част от нашия тоалет, изплакнахме очи покрай знойни красавици от старите киноленти, чието бельо е провокативно и прелестно, по своя си начин, а не така както го разбираме ние днес. И, разбира се, нямаше как да не стигнем и до изработеното на ръка бельо и родните сръчни ръце, които го творят.

Така се срещнахме с дизайнерката Бети Церовска, която ни покани в своето лично пространство. Показа ни как протича създаването на един чифт, сподели ни всичко за идеята си и ни зарази с цветния си и смел замах, както в това, което твори за своите почитателки, така и в личния си стил.

Ето как точно се ражда секси бельо сред толкова много дантели и модели...

V.S. От къде започна всичко?
Б:
Покрай чифт бельо на Victoria’s Secret, с който се прибрах преди време от Лондон. Тогава започнах да гледам шоутата им и онези, в които показват как точно се изработва бельото, ме впечатлиха много. В този момент реших, че искам да науча всичко, което може, за изработката на бельо. И да се пробвам сама да го правя.

V.S. Преди бельото други опити имала ли си в тази област?
Б:
Преди него се занимавах с изработка на аксесоари и бижута.

V.S. Как решаваш кои модели бельо са актуални и как се стига до изработката им? Влияе ли личният ти стил на този избор?
Б:
До голяма степен е моментът, в който избирам платовете, тогава се ражда и идеята за това какво искам да изработя от този плат. В ателието си експериментирам, сглобявам и нещата се случват.



V.S. Как би определила своя собствен стил?
Б:
Доста цветен, на моменти pin up. Харесва ми в това течение разнообразието от нюанси.

V.S. Тенденциите влияят ли ти?
Б:
Не, не бих казала, че ми влияят много. Може би на моменти се съобразявам с тях.

V.S. Ако трябва да избираш между ръчно изработена дреха и готов продукт от магазин?
Б:
Бих избрала ръчно изработената, тъй като тя би ми паснала по-добре. По-персонален поглед към дрехата има всяка изработена на ръка такава.

V.S. Каква си мечтаеше да станеш като малка?
Б:
От дете обичах да рисувам, което си проличава и в бельото, тъй като повечето от моделите ми са рисувани на ръка. От малка знаех, че искам да рисувам и да правя нещо обвързано с това.

V.S. За или против онлайн пазаруването си?
Б:
За. Има много марки, които отсъстват от България и един удобен начин да се сдобиеш с желан артикул е като си го поръчаш онлайн.

V.S. Имаш ли любим български дизайнер?
Б:
Много харесвам работата на Николай Божилов. Той много ме е инспирирал още през годините в академията и ми е допадал винаги подхода му като дизайнер. Също така харесвам Милко Бояров, неговите аксесоари. Допада ми и фирма Knap.

V.S. А любима марка?
Б:
Не се ограничавам с марки, нямам любима. Springfield е една от тези, които ми допадат заради етно мотивите в колекциите им.

V.S. Имаш ли любими мотиви в дрехите?
Б:
През последната една година имам нещо като обсесия по розите като малък детайл, без значение дали ще е по ризи, поли или панталони. Обичам малките детайли по принцип. Затова се стремя и да го прехвърлям по някакъв начин в бельото, което правя.

V.S. Как си представяш живота си след пет години?
Б:
След пет години си представям, че ще съм сбъднала мечтата си да открия официално ателие. Може би да съм успяла да изляза и на друг пазар.

V.S. Как се изработва един чифт бельо?
Б:
Като имам индивидуалните мерки на желаещата да има чифт бельо. Изработвам го в рамките на седмица и го изпращам.

V.S. А колко време отнема горе-долу изработването на един чифт?
Б:
Около 2 до 4 часа, ако моделът е предварително нарисуван.

V.S. Имала ли си странни клиенти? Кое е най-странното запитване към теб?
Б:
Да, имало е. Питали са ме дали изработвам вариететно облекло.

V.S. А най-странния модел, който си осъществила?
Б:
Едни бикини с пера. Естествени пера, целите бикини са направени от този материал. Не даде спецификация от каква птица, просто трябваше да са цветни. В крайна сметка клиентката беше доволна.

V.S. Сама ли шиеш собственото си бельо?
Б:
В началото по-скоро да, докато тествах всеки модел. Напоследък обаче имам повече работа и не остава много време да направя нещо за себе си.

V.S. Какво е чувството да правиш това, което харесваш?
Б:
Много хубаво. Понякога и много натоварващо, понеже нося отговорността за целия процес, но това ми носи удовлетворение.

V.S. Как преминава един твой ден?
Б:
Обикновено започва с кафе и посещение на сайтове из интернет, носещи вдъхновение, като Pinterest, след това преглеждам нещата, които имам за деня и след обедната си почивка до вечерта се заемам с изработката на бельото.

V.S. Без какво не излизаш?
Б:
Моята MP3-ка, тефтер и мостри от платове...


Духът на фестивалите е цветен, като тези еспадрили и панталонки, ръчно изработени от нея.


Във връзка с нашето посвещение на бельото, потърсихме талантите на родна земя, под чиито златни ръце се раждат фантастични модели от най-нежната част на дамското облекло- а именни тази, която през повечето време е скрита, негова милост, бельото. Ушито персонално и с много внимание, това бижу в женския гардероб е сред нещата, които Бети Церовска прави най-добре. Тя ни сподели част от магията си в интервюто горе, но един от вас ще има възможността да се докосне лично до това изживяване. 

Опиши ни с няколко изречения какво е за теб съвършеното бельо и може да спечелиш изработено на ръка, специално за теб комплект бельо от нея. Очакваме до 7 май, на познатия мейл [email protected] 
твоето описание на съвършеното бельо, а най-оригиналния текст ще си заслужи и наградата - персонален чифт бельо, изработен специално от Бети Церовска.

More from View Sofia

More All fashion